Uw USB-stick gebruikt waarschijnlijk de verkeerde bestandsindeling als deze minder opslagcapaciteit toont dan gepland. Gebruikers van USB-apparaten komen meestal standaardkeuzes tegen zoals NTFS, FAT32 en exFAT. Dit zijn de gebruikelijke bestandstypes die verschijnen wanneer u een USB-apparaat gebruikt of formatteert.
De meeste consumenten zijn zich echter niet bewust van de verschillen in bestandsformaten en welk formaat ideaal is voor USB-drives. Laten we het hebben over verschillende bestandssystemen en formaten en hoe deze te gebruiken om u te helpen het beste bestandssysteem voor uw USB stick te kiezen in het licht hiervan.
In dit artikel
Wat is een bestandssysteem?
Een besturingssysteem gebruikt een bestandssysteem, een bepaald soort informatiestructuur, om gegevens te beheren en te ordenen. Door logische principes te gebruiken, helpt het besturingssystemen zoals Mac en Windows bij het systematisch en logisch beheren van bestanden.
U kunt uw bestanden eenvoudig openen, bewerken, lezen, schrijven en beveiligen op verschillende opslagapparaten, waaronder USB-sticks, met behulp van een bestandssysteem. Het indexeert elk stukje data dat toegankelijk is op een opslagmedium, zoals:
- Bestandsgrootte;
- Bestandskenmerken;
- Bestandslocatie;
- Directory hiërarchie.
Een bestandssysteem gebruikt ook verschillende bestandsindelingen en mapindelingen om de route naar een specifiek bestand aan te geven.
Het kan verschillende soorten metadata van bestandssystemen lezen, waaronder:
- Gebruikers-ID van de maker van het bestand;
- Toegangsrechten;
- Bestandsgrootte;
- Datum aangemaakt;
- Datum gewijzigd;
- Laatste toegangsdatum;
- Laatste back-up.
Om je te helpen je alternatieven beter te begrijpen, zullen we nu veel bestandssystemen bekijken.
Verschillende bestandssystemen
Dit is een kort overzicht van de functies van de meest gebruikte bestandssystemen.
Besturingssysteem | bestandssysteem |
Windows | FAT, NTFS en exFAT |
MacOS | HFS+, APFS en exFAT |
Linux | ext2,3,4 en exFAT |
FAT: FAT12, FAT16 en FAT32
File Allocation Table, of FAT, is een van de oorspronkelijke bestandsformaten. FAT12, FAT16 en FAT32 zijn gewoon verschillende formaten van het oorspronkelijke bestandssysteem.
Ze verschillen in de maximale schijfgrootte die ze ondersteunen:
- FAT12 - 256 MB (voor 64 kB clusters);
- FAT16 - 4 GB (voor clusters van 64 kB);
- FAT32 - 2TB (4G van 512B sectoren).
Voor het effectief vastleggen van opslagvolumes tot 32GB of minder is FAT32 een geweldige bestandsindeling. Het is een van de meest platformneutrale bestandssystemen die er zijn en ondersteunt Linux, macOS, Windows en spelconsoles (PS, Xbox One, Nintendo Switch).
NTFS
Het NTFS-bestandssysteem is een geavanceerdere variant van FAT32 die FAT32 overtreft op het gebied van mogelijkheden, beveiligingsrechten en bestandscompressie. Het is sneller, beter en veiliger dan FAT32. Betrouwbaarheid, schaalbaarheid, toegankelijkheid en herstelbaarheid van gegevens zijn de belangrijkste doelen van NTFS.
NTFS is een bestandssysteem dat is ontworpen voor efficiëntere gegevensopslag. NTFS zal uiteindelijk FAT32 vervangen als het standaard Windows-bestandssysteem, hoewel FAT32 nog steeds een grotere verscheidenheid aan apparaten ondersteunt. NTFS wint ook als het gaat om ondersteunde bestandsgroottes.
Het is volledig compatibel met moderne hardwareoplossingen op basis van flashgeheugen. Afhankelijk van de clustergrootte kun je met NTFS grote bestanden tot 8 petabytes maken, delen en bewerken. Om de bestandsdistributie te optimaliseren en de standaard clustergrootte aan te passen, detecteert het NTFS-bestandssysteem bovendien automatisch de grootte van het opslagapparaat.
HFS+
HFS+ staat voor Hierarchical File System. Het is een standaard bestandsformaat voor oudere Mac-apparaten. Hoewel dit bestandssysteem zijn voordelen heeft, is het alleen compatibel met Apple apparaten. Met andere woorden, je hebt alleen toegang tot HFS+ bestanden op een Apple computer.
Als je geen Apple software gebruikt, is de HFS+ bestandsindeling misschien niet de beste optie om opslagruimte op te slaan. Apple ontwikkelde de HFS+ bestandsindeling voor hun eigen besturingssystemen.
De betrouwbaarheid en veiligheid van gegevens op externe en interne opslagapparaten worden gegarandeerd door dit bestandssysteem. Het formaat is niet erg effectief voor draagbare opslagapparaten, hoewel het iets beter is dan NTFS- en FAT32-oplossingen.
APFS
APFS is de eigen bestandsindeling van Apple die ontworpen is om HFS+ te vervangen. Apple heeft APFS gemaakt om alle tekortkomingen van HFS+ aan te pakken. Het verscheen voor het eerst met de release van macOS 10.13 en iOS 10.3.
HFS+ houdt zich meer bezig met het Mac-besturingssysteem, terwijl APFS zich meer richt op bestandscodering, SSD's en flash-apparaten. APFS werd kort na de release de standaard in moderne macOS-versies.
exFAT
exFAT staat voor de extended File Allocation Table en wordt over het algemeen beschouwd als een betere, snellere en betrouwbaardere versie van FAT32. Het is ook ruimtebesparend omdat het minimale systeembronnen vereist.
Met geen van de nadelen van NTFS of FAT32, dankzij het lichtgewicht ontwerp, biedt het een veilig bestandssysteem. Bovendien is exFAT compatibel met Windows en Mac pc's. Het kan ook Linux-systemen ondersteunen.
ext2,3,4
Versies 2, 3 en 4 van het Extended File System (ext) zijn speciaal gemaakt voor de Linux kernel. Dit zijn ideale bestandsindelingen voor fanatieke Linux-gebruikers.
Vergeleken met eerdere versies heeft de meest recente versie, ext4, een aantal voordelen, waaronder een grotere bestandsopslagcapaciteit, meer RAM en minder bestandsfragmentatie.
FAT, NTFS en exFAT zijn Windows-bestandssystemen. HFS, APFS en HFS+ zijn macOS-bestandssystemen. Ten slotte gebruikt het Linux-besturingssysteem ext2, 3 en 4 bestandssystemen.
Wat is het beste formaat voor een USB-stick?
Bestandsnaam: reset-win-10-wachtwoord-met-usb-001.jpg
Al tekst: beste bestandssysteem voor usb flash drive
Wat betreft het optimale USB-formaat is er geen universeel toepasbare oplossing. Verschillende USB-formaatopties ondersteunen verschillende gebruikssituaties. Over het algemeen wordt de exFAT-indeling beschouwd als de beste oplossing voor USB-drives. Het is sneller, stabieler en efficiënter dan FAT32, maar heeft niet dezelfde enorme overhead als NTFS.
Het heeft geen beperkte bestandsopslag en is beter compatibel met USB-stations met een hoge capaciteit. FAT32 kan echter een betere keuze zijn als u regelmatig met oudere USB flash drives werkt. Omdat FAT32 meer mogelijkheden biedt voor mobiliteit, is het de beste optie als je niet meer dan 4GB aan opslagruimte nodig hebt.
HFS+ en NTFS bestandssystemen zijn niet geschikt voor kleine opslag USB's. Wanneer je interne en externe harde schijven en opslagapparaten gebruikt om je computer aan te zetten of een besturingssysteem te starten, passen ze beter. Ext4 is op dit moment het beste bestandssysteem voor Linux. APFS, HFS+, exFAT en FAT32 werken goed op macOS. FAT32, NTFS en exFAT zijn perfecte bestandssystemen voor Windows.
Hoe het bestandssysteem van een USB stick te veranderen
Hier zijn drie methoden om het bestandssysteem van een USB-stick te wijzigen.
Methode 1: Gebruik het hulpprogramma voor schijfbeheer (Windows 10)
Al tekst: beste formaat voor usb drive 2
Volg deze stappen om het bestandssysteem te wijzigen in NTFS, FAT32 of exFAT:
- Ga naar Mijn computer of Deze pc :
- Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer Beheren ;
- Navigeer Apparaatbeheer naar Opslag> Schijfbeheer ;
- Open Schijfbeheer en zoek het doelapparaat;
- Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en kies Formatteren;
- Selecteer het gewenste bestandssysteem;
- Vink het vakje Snel formatteren aan en klik op OK.
Methode 2: Windows Verkenner gebruiken
Volg deze stappen:
- Sluit het USB-station aan op uw pc;
- Open Windows Verkenner;
- Zoek je apparaat in de Verkenner;
- Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en kies Formatteren;
- Selecteer het bestandssysteem;
- Vink Snel formatteren aan en klik op Start.
Methode 3: Opdrachtprompt (CMD) gebruiken
Voer de onderstaande handelingen uit nadat u een USB-stick hebt aangesloten op uw pc:
- Ga naar de Taakbalk en zoek de Zoekbalk;
- Typ cmd en klik op Als administrator uitvoeren;
- Wanneer het venster Opdrachtprompt verschijnt, typ dan diskpart en druk op Enter;
- Typ lijstschijf en druk op Enter;
- Vervang in het gedeelte Selecteer schijf 2 het getal 2 door het nummer van uw USB-schijf en druk op Enter;
- Voer format fs=ntfs quick in om fat32 in NTFS te veranderen en druk op Enter;
- Wanneer je het bericht "DiskPart heeft het volume met succes geformatteerd" ziet, typ je exit en druk je op Enter om Command Prompt af te sluiten.
Hoe te formatteren naar het beste bestandssysteem voor USB
Met Bestandsbeheer kunt u uw USB-station formatteren onder Windows 10/11, ook al verschilt het proces afhankelijk van het besturingssysteem.
Hier lees je hoe:
- Sluit USB aan op je computer;
- Typ File Explorer in de Zoekbalk en klik erop;
- Klik met de rechtermuisknop op je USB en selecteer Formatteren;
- Het venster Formatteren biedt verschillende instellingen, zoals Grootte allocatie-eenheid en Bestandssysteem;
- Wijzig de instellingen volgens uw voorkeuren en klik op Start.
Houd er rekening mee dat het formatteren van uw USB alle gegevens op het flashapparaat zal wissen. Met andere woorden, je kunt gegevens verliezen als je geen back-up maakt. Als u uw USB al heeft geformatteerd, kunt u verwijderde gegevens herstellen met een gegevensherstelprogramma zoals Wondershare Recoverit.
Sluit uw geformatteerde USB drive aan, download en installeer Wondershare Recoverit, en wacht tot uw computer het herkent.
Om uw gegevens te herstellen, volgt u deze stappen wanneer uw pc het USB-station detecteert:
- Start Recoverit;
- Selecteer Hard Drives and Locations;
- Zoek je USB in de sectie Selecteer een locatie om het herstel te starten (de USB-stick moet worden weergegeven onder Externe stations);
- Klik op Start om het scannen van de schijf naar herstelbare bestanden te starten;
- Een voorbeeld van gescande bestanden voor herstel;
- Klik op Herstellen om uw gegevens te herstellen.
Conclusie
Na het lezen van dit artikel zou je op de hoogte moeten zijn van de functies en definitie van een bestandssysteem. Het artikel geeft een overzicht van populaire bestandsformaten op Linux, Mac en Windows. Hoewel de meeste Android-, Mac- en Windows-apparaten de bestandssystemen FAT32, NTFS en FAT32 gebruiken, beginnen de andere formaten die hieronder worden opgesomd steeds populairder te worden.
Zowel FAT32 als exFAT zijn ideaal voor het werken met kleinere en grotere USB-drives onder Windows en Mac. Grote bestanden (4GB+) worden het best overgezet met NTFS, terwijl Linux en de nieuwste macOS-apparaten beter geschikt zijn voor respectievelijk EXT4 en APFS.
FAQ
Kan ik het USB-bestandssysteem op mijn pc wijzigen?
Met Windows Verkenner kunt u het bestandssysteem op uw computer wijzigen. Open Windows Verkenner, zoek je USB-station op, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Formatteren. Selecteer het gewenste bestandsformaat in de sectie Bestandssysteem, vink het vakje Snel formatteren aan en klik op Start.Kan ik mijn bestanden herstellen na het formatteren van een USB?
Je kunt je gegevens na het formatteren van een USB gemakkelijk terughalen met een programma voor gegevensherstel zoals Recoverit. Download en installeer Recoverit op uw PC en start het programma. Zoek uw USB schijf in de Harde schijven en locaties sectie, klik dan op Start om Recoverit de schijf te laten zoeken naar bestanden die hersteld kunnen worden. Zodra het scannen is voltooid, bekijk je een voorbeeld van de vermelde bestanden en klik je op Herstellen om je gegevens terug te krijgen.Wat is het beste bestandsformaat voor USB?
exFAT is tegenwoordig de beste bestandsindeling voor USB-sticks. Het is niet alleen grondig afgestemd op superieure mobiliteit, gegevensbeveiliging en betrouwbaarheid, maar ondersteunt ook de meeste Mac- en Windows-besturingssystemen.