Apr 27, 2024 • Gearchiveerd naar: Photo/Video/Audio Solutions • Bewezen oplossingen
Het grote probleem met flikkering is dat je tijdens het fotograferen geen flikkering zult tegenkomen, maar direct na het fotograferen, terwijl je de opnamen bekijkt (postproductie), zul je ongewenste stroboscoopeffecten ontdekken in je gemaakte video's.
In dit artikel gaan we verschillende manieren en oplossingen leren om flikkeringen in je video's aan te pakken.
Over het algemeen verandert de helderheid van elk scherm voortdurend. Flikkering vindt plaats wanneer de verandering in de helderheid van de video of het scherm lang genoeg is om door de kijkers te worden opgemerkt.
Wat er gebeurt, is dat wanneer je de ene foto van je camera maakt, het fluorescerende licht op dat moment aan is en een andere keer uit. Dit fenomeen blijft zich voordoen wanneer je de video opneemt, waardoor je ongelijkmatige of verschillende lichtresultaten krijgt, ook al blijven jecamera-instellingen hetzelfde of identiek.
Om het flikkerende concept diepgaand te begrijpen, gaan we dieper in op het concept van licht. De reden hiervoor is dat flikkering allemaal een kwestie is van een gebrek aan lichtinformatie (fotonen) die door de camera wordt vastgelegd/opgenomen. In tegenstelling tot natuurlijk zonlicht, dat constant is, kunnen elektronische lampen die op wisselstroom werken flikkeringen veroorzaken.
De stroomfluctuatie is snel genoeg om niet door menselijke ogen te worden opgemerkt. Daarom nemen menselijke ogen flikkeringen waar. Bovendien is lichtflikkering afhankelijk van de lichtbron, het gaat allemaal om het licht zelf en de amperes die erin gaan.
Videoflikkering kan tijdens het opnemen optreden in de volgende situaties of omstandigheden:
Als je ooit fluorescerende lampen of neonverlichting (kunstlicht) hebt gefilmd, dan heb je zeker het meest frustrerende aspect van deze lampen opgemerkt: ze produceren ongewenste flikkeringen in de beelden. Dit gebeurt meestal omdat je camera een andere sluiterfrequentie heeft dan de lichtbron, of vanwege de aard van het uitgestraalde licht.
Soms, zelfs na het maken en bekijken van de perfecte opname/video, kunnen er flikkeringen optreden. Omdat je gegevensbron die door je apparaat wordt doorzocht om je videobestanden uit te voeren of straten beschadigd raakt vanwege onbekende oorzaken.
Nu is daar niet altijd één enkele reden voor. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende redenen, zoals een crash van de opslagmedia, plotseling stroomverlies, gedeeltelijke download, virusaanval op je opslagmedia, headercorruptie en door schadelijke software op je apparaat.
Als je van time-lapse-videografie houdt of van animatie houdt, dan heb je waarschijnlijk het veel voorkomende probleem van inconsistente verlichting of helderheid ondervonden. Het maakt niet uit of je de lens- en camera-instelling niet verandert, maar het flikkeren blijft bestaan, wat eigenlijk te wijten is aan mindere beschikbaarheid van licht.
Bovendien is er tijdens het opnemen van slow motion altijd behoefte aan meer licht, met een speciale camera met weinig licht met meer FPS (Frame Per Second)-functie. Als je deze opties niet hebt, dan kun je tijdens het fotograferen flikkeringen veroorzaken.
Als het om video gaat, gaan de framerate en sluitertijd hand in hand, dit wordt de 180 graden sluiterregel genoemd. Deze regel vereist dat je je framesnelheid verdubbelt voor je sluitertijd. Bijvoorbeeld: als je framesnelheid is ingesteld op 24 fps, dan moet je je sluitertijd instellen op dubbele snelheid, zodat deze overeenkomt met 1/50. Nu zou het technisch gezien 1/48 moeten zijn, maar de meeste camera's hebben dit niet.
Bewegingsonscherpte is iets dat niet gemakkelijk vast te leggen is. Als je fotografeert voor bewegingsonscherpte en je hebt een camera die kan fotograferen met 6 fps of meer, dan heb je daarmee een snellere sluitertijd nodig om de perfecte foto met bewegingsonscherpte te maken. Als dit niet het geval is, dan kan je video een ongewenste flikkering veroorzaken.
Bovendien hangt het ook van je artistieke keuze af hoeveel bewegingsonscherpte je nodig hebt in je beeldmateriaal. De meeste films gebruiken echter een standaard bewegingsonscherpteregel met een sluitertijd van 180 graden, die zegt dat je sluitertijd het dubbele moet zijn van de framesnelheid om flikkering of verstoring te voorkomen.
Zoals hierboven besproken, is videoflikkering een van de meest vervelende problemen. Het zorgt ervoor dat je video's er extreem onprofessioneel uitzien. Dit kan worden veroorzaakt door een slechte verlichtingsopstelling, TL-verlichting of LED-panelen. Het kan ook worden veroorzaakt door de lichtbron en het aantal ampère dat in de lamp gaat.
In dit gedeelte leren we hoe je flikkering uit je video's op een computer of camera kunt verwijderen.
Je camera-instelling hangt grotendeels af van de regio waarin je je bevindt. In Europa is de aanbevolen framesnelheid 50 fps, terwijl in Noord-Amerika de standaard framesnelheid 60 fps is. Je moet je sluitertijd instellen op basis van de framesnelheid. Hoe sneller je gaat met de sluitertijd, hoe meer flikkering je krijgt. Bijvoorbeeld: als je je sluitertijd op 1/200 of hoger hebt ingesteld, dan is de kans het grootst dat je flikkeringen tegenkomt; dit kan minder of meer zijn, afhankelijk van hoeveel je de snelheid verhoogt of verlaagt.
Plug-ins zijn vrij eenvoudig te gebruiken en je kunt de meegeleverde instructies opvolgen om het flikkeringsprobleem uit je video's te elimineren. Ze zijn beschikbaar in zowel betaalde als gratis versies. Ze zijn grotendeels compatibel met je videobewerkingssoftware zoals Premiere Pro, Final Cut Pro, Avid, Resolve en Vegas.
Zoals hierboven vermeld, is het zeer waarschijnlijk dat het probleem te wijten is aan de bron van de video. Heel vaak is je originele clip intact, maar ligt het probleem bij je videogegevensbron. Als dat het geval is, dan kun je overwegen reparatietools te gebruiken. Er zijn verschillende videoreparatietools op de markt beschikbaar die je probleem met flikkeringen kunnen oplossen.
Daarom moeten we onze opties open houden en overstappen op de videoreparatietool. Wondershare Repairit Online Website repareert je video's gratis en zorgt ervoor dat ze perfect werken.
Hoe werkt deze tool? Laten we dat in de volgende secties ontdekken.
Voordat we de software daadwerkelijk gaan gebruiken, moeten we ons goed bewust zijn van de voordelen die deze software biedt. Laten we daarom eens een kijkje nemen!
Door het nauwkeurig te volgen, kun je de geïnfecteerde video's repareren en een geweldige ervaring beleven tijdens het proces.
Stap 1: Bladeren door de beschadigde video
De software vereist maar één ding. Je hoeft alleen maar de video met de (+) knop in te voegen en vervolgens een paar seconden te wachten tot het uploaden is voltooid.
Stap 2: Reparatieproces
Nadat de video succesvol is geüpload, gebruikt de Online Reparatie Tool zijn vrijheid en start het reparatieproces automatisch zonder ook maar een seconde te verspillen.
Stap 3: Volgende video's opslaan en repareren
In een korte tijd wordt de video gerepareerd. Je kunt een voorbeeld bekijken en vervolgens opslaan. De software biedt je ook de mogelijkheid om de volgende video van je systeem te repareren, wat efficiëntie en effectiviteit belooft.
Wondershare Repairit Online Website en Wondershare Repairit voor Desktop Versie zijn beide veelbelovende software, en het gebruik ervan hangt af van de aard van de beschadigde video. Houd daarom, voordat je een van beide kiest, de achtergrondkennis bij de hand van de indeling, de lengte en de grootte van de betreffende video. Als je video drie indelingengebruikt, zoals MOV, 3GP en MP4, kies dan gewoon de online versie en verwijder beschadigde video's binnen enkele seconden.
Je moet echter voor de Wondershare Repairit desktopversie kiezen als de video groter is dan 200 MB en de gebruikte video-indelingen meer dan tien zijn. Download het naar je computer en start het reparatieproces.
Het wordt gebruikt om beschadigde en niet afspelende video's op Windows en Mac te delen. De stappen die je moet volgen om je video's op Windows te repareren, worden hieronder vermeld:
Stap 1: Voeg beschadigde video toe
Het eerste dat je moet doen, is de beschadigde video aanoppervlak van de software toevoegen. Om de video's toe te voegen, klik je op het middelste gedeelte van de interface "Video toevoegen en beginnen met repareren", of klik je op de knop "Toevoegen".
Nadat de beschadigde video is toegevoegd, toont de interface de informatie van de beschadigde video als Bestandsnaam, Bestandsgrootte, Aanmaakdatum, Bestandspad, Bewerking.
Stap 2: Reparatievideo
Klik op de knop "Repareren". Zodra het repareren is voltooid, verschijnt er een venster. Er wordt aangegeven dat je de gerepareerde video moet opslaan en kunt bekijken. Klik op "OK" om de gerepareerde video op te slaan.
Als de video ernstig beschadigd is, kies je voor geavanceerde reparatie.
Geavanceerde reparatie – voeg voorbeeldvideo toe
Klik op het mappictogram en voeg een voorbeeldvideo toe om deze te repareren. "Een voorbeeldbestand is een geldig bestand dat is gemaakt met hetzelfde apparaat en met dezelfde indeling als de beschadigde video." Dit vak verschijnt op het scherm.
beschadigde bestanden
Stap 3: Video opslaan
Klik op de knop "Opslaan". Er zal een interfaceprompt voor je zichtbaar zijn. "Selecteer een pad om de herstelde bestanden op te slaan. Sla geen bestanden op op het pad waar je ze kwijt bent geraakt."
Nu er nieuwe en betere telefoons op de markt komen, gebruiken mensen deze in plaats van dure camera's te kopen. Telefoons zijn uiteraard geen videocamera's van hoge kwaliteit, maar ze bieden nog steeds video's van zeer hoge kwaliteit. Laten we eens kijken naar de stappen waarmee je flikkeringen van je iPhone kunt elimineren.
iPhones staan bekend om hun camera's. Tegenwoordig komen ze meestal met dubbele camera's. De ene is een groothoeklens en de andere is een telelens. Terwijl groothoeklenzen een ruim diafragma bieden, presteren telelenzen niet goed in het donker.
Het is raadzaam om de portretmodus uit te schakelen, omdat deze modus vereist dat beide lenzen tegelijkertijd werken. Wanneer je dit uitschakelt, wordt de flikkeringssensorfactor verminderd bij het scherpstellen op je onderwerp.
Licht is de belangrijkste reden dat je video's flikkeren. Het maakt niet uit of je ze op de telefoon of op je pc afspeelt. Probeer je verlichting te veranderen en vervang de LED-lampen van lage kwaliteit uit je installatie. De camera legt de snelle veranderingen in de helderheid vast die we met het blote oog niet kunnen zien. Daarom moet je je verlichting goed controleren.
Probeer je telefoon opnieuw op te starten of forceer het opnieuw opstarten van je telefoon, als dat nodig is. Dit werkt niet gegarandeerd, maar dit kan je flikkeringsprobleem mogelijk oplossen. Om je telefoon geforceerd opnieuw op te starten, houd je de slaap- en thuisknop ingedrukt en wacht je tot het Apple-logo op het scherm verschijnt.
Standaard zijn iPhones ingesteld om video's op te nemen met 30 FPS, maar de nieuwere generaties bieden een vloeiendere opname van 60 FPS met een 1080p-resolutie. Video's met een hoge framesnelheid kunnen vloeiende video's opleveren, maar ze zullen niet flikkervrij zijn. Schakel de 60FPS-video-opname uit om flikkervrije video's te krijgen.
Flikkering is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door bepaalde combinaties van beeldsnelheden en sluitertijden bij kunstlicht. Het voorkomen van flikkering tijdens het fotograferen is veel beter dan het later repareren van je video's. Er zijn een paar manieren waarop je het flikkeren kunt voorkomen.
Licht is het meest cruciale element als het gaat om het opnemen van een video. Om flikkering in je video's te voorkomen, kun je het beste fotograferen bij natuurlijk licht. Dit is de ultieme oplossing voor al je flikkerende problemen.
Hoewel verlichting de meeste van je problemen kan oplossen, je moet nog steeds de instellingen van je camera onder controle hebben, vooral je framesnelheid en sluitertijd. De waarde van deze twee elementen moet zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
Als je sluitertijd bijvoorbeeld is ingesteld op 125 en de framesnelheid niet in de buurt van die waarde komt, dan is de kans groot dat je flikkeringen in je video's zult ontdekken. Probeer beide waarden zo dicht mogelijk bij elkaar te houden, maar niet hetzelfde. Je kunt proberen de framesnelheid van 120 fps en de sluitertijd in te stellen op 125.
Technologie heeft ons altijd van veel ingewikkelde technische zaken gered. Je kunt de Flicker-free tool calculator-app gebruiken vlak voordat je met de opname begint, zodat je een flikkervrije combinatie van sluitertijd en framesnelheid kunt vinden wanneer je opnamen maakt bij kunstlicht.
Het is bekend dat de camera's zijn voorzien van geavanceerde CMOS-sensoren die tegenwoordig flikkerende effecten als gevolg van fluorescerende LED-lampen, verkeerslichten en ander kunstlicht kunnen voorkomen. Sony heeft een reeks van dergelijke camera's bedacht om het effect van videoflikkering tijdens het opnemen van de beelden te voorkomen. Je kunt er dus voor kiezen als je altijd van filmische en live-opnames houdt, om frustrerende flikkeringen te voorkomen.
Je moet weten dat terwijl je iets fotografeert dat de lichtfrequentie van groot belang is, zoals hierboven ook al besproken. Als je in de regio Amerika fotografeert, kies dan de NTSC-instellingen op je camera en als je hetzelfde doet in de regio Europa of Azië, wijzig deze dan in PIL. Dit zal je opnameapparaat helpen de regio en de lichtintensiteit ervan te begrijpen, zodat je het beeld dienovereenkomstig kunt vastleggen.
Dit waren dus de problemen, symptomen en oplossingen voor flikkering. We hebben geprobeerd ons best te doen in dit artikel, zodat je er het maximale uit kunt halen.
We hopen dat ons stuk je heeft geholpen het flikkerende concept volledig te begrijpen en dat je het kunt oplossen.
Vergeet niet je feedback hieronder in het opmerkingenveld te delen.
Adriaan Willems
staff Editor
Generally rated4.5(105participated)