Beste tools voor het gratis herstellen van verwijderde Linux-bestanden

Gratis verwijderde Linux-bestanden herstellen, de beste tools om de klus snel te klaren

Als je Linux-bestanden verloren zijn gegaan, helpt deze gids je ze gratis te herstellen. Een gedetailleerd overzicht van de manieren om ze terug te krijgen met behulp van de beste methodes en software voor gegevensherstel.

Wondershare Recoverit Authors

Apr 27, 2024 • Gearchiveerd naar: Linux Recovery & Hacks • Bewezen oplossingen

0
"Ik heb per ongeluk Linux-bestanden verwijderd! Mijn werk is zojuist in de soep gelopen! Is er een manier om ze op de een of andere manier terug te krijgen?"

Het niet verkrijgen van toegang tot belangrijke gegevens die zijn opgeslagen op je Linux-computeropslag kan erg vervelend zijn. Of het nu gaat om het per ongeluk (of permanent) verwijderen van bestanden, een virusaanval, een foutmelding of om welke andere reden dan ook, de veroorzaakte schade kan inderdaad onherstelbaar zijn. Het trieste nieuws is dat het nemen van voorzorgsmaatregelen slechts een optie is, aangezien de meeste redenen die leiden tot het verwijderen van Linux-bestanden eerder een direct incident zijn. Wat je echter WEL kunt doen, is een gratis Linux-tool voor gegevensherstel gebruiken om alles weer op het goede spoor te krijgen met je verloren gegevens.

Deel 1: Is het mogelijk om verwijderde bestanden in Linux te herstellen?

Als je per ongeluk bestanden verwijdert in Linux en je ze niet in de prullenbak kunt vinden, is er waarschijnlijk geen reden tot paniek. Als je niet op de schijf zelf schrijft, is de kans groot dat je bestand nog ergens bestaat. Het is alleen van een lijst gedumpt, maar nog niet helemaal verdwenen. Zelfs als je op de schijf schrijft, kunnen verwijderde bestanden op je schijf blijven staan. Dit is uiteraard afhankelijk van de vrije ruimte op je schijf en de grootte van het bestand. De enige zorg is dus hoe je het kunt herstellen en ervoor kunt zorgen dat het in alle praktische zin bruikbaar is (wat betekent dat je het kunt afdrukken, bewerken of openen zoals elk opgeslagen bestand).

Dus zelfs als je de Prullenbak leegmaakt of een bestand verwijdert met de optie Verwijderen of "shift+delete", wordt de inhoud van je bestand NIET vernietigd op je opslagmedia, inclusief je harde schijf. Met de juiste Linux-software voor gegevensherstel (gratis download) kun je nog steeds verloren bestanden herstellen.


Deel 2: 5 geweldige tools voor gratis herstel van verwijderde Linux-bestanden

Van de vele gratis Linux-tools voor gegevensherstel die online beschikbaar zijn, vallen de volgende vijf op vanwege hun betrouwbaarheid en uitstekende resultaten:

1. Mondo Rescue

Eén van de beste Linux-tools voor gegevensherstel met gratis download en al tienduizenden gebruikers. Het kan op alle bekende Linux-distributies worden uitgevoerd en helpt bij het herstellen van bestanden en het verifiëren van de betrouwbaarheid van een computer (elke computer). Voordat Mondo Rescue de schijven formatteert, reorganiseert Mondo Rescue de partities. Bovendien kun je hiermee een back-up maken van een systeem dat je momenteel gebruikt in een specifiek formaat, en het vervolgens herstellen in een ander formaat. Wat betreft de bestandssystemen die door Mondo worden ondersteund, deze omvatten XFS, VFAT, ReiserFS, ext3, ext2, JFS, LVM, RAID en meer.

2. TestDisk

Op de meeste Linux-distributies is de TestDisk-tool al geïnstalleerd in hun officiële repository. Het is een gratis Linux-software voor gegevensherstel waarmee je bestanden kunt ophalen die op de een of andere manier ontoegankelijk zijn (dat wil zeggen vanwege een beschadigde schijf). Deze open-source applicatie voor het ophalen van gegevens kan er ook voor zorgen dat een schijf die niet opstart vanwege defecte software, menselijke fouten, een virusaanval of een andere reden, wordt omgezet in een opstartbare schijf, terwijl verloren gegane bestandsopslagpartities worden hersteld. Het is compatibel met veel besturingssystemen, inclusief Linux, en kan veel Linux-schijfpartities herkennen (dat wil zeggen de tabel met GUID of de kaart met Apple-partities).

3. safe copy

Nog een software voor gegevensherstel voor Linux (gratis download) met het potentieel om de meeste gegevens van een beschadigde schijf terug te halen. Het is geschreven in de C-programmeertaal en kan op de achtergrond werken zonder dat de computer traag wordt. Bovendien kun je grote mappen of bestanden delen met een privé-deellinkoptie. Ten slotte is het een gratis Linux-gegevensherstelsoftware die je zonder extra kosten op meerdere computers kunt installeren.

4. PhotoRec

Deze gratis Linux-tool voor gegevensherstel kan verloren bestanden herstellen van cd-rom, digitale camera, harde schijf en andere opslagmedia. Het is een gratis tool die bij TestDisk wordt meegeleverd en direct achter de onderliggende gegevens aan gaat, waarbij het bestandssysteem wordt genegeerd. Dit betekent dat zelfs als het bestandssysteem van je media opnieuw is geformatteerd of beschadigd, PhotoRec nog steeds zal werken. Voor meer veiligheid gebruikt dit hulpprogramma de geheugenkaart of de schijf met behulp van alleen-lezen toegang, zodat je veilig verloren gegevens van de schijf of geheugenkaart kunt herstellen. Daarnaast kan het een niet-opstartbare schijf weer perfect laten functioneren.

5. ddrescue

Ddrescue is een van de beste gratis Linux-software voor gegevensherstel die gegevens kan redden door bestanden van een harde schijf of cd-rom naar een ander intern of extern apparaat te kopiëren wanneer er leesfouten optreden. Het kan worden gekocht als een enkele opstartbare cd of als fragment van een multi-boot- of hersteldistropakket. Bovendien voegt Ddrescue diverse beschadigde bestanden of schijfkopieën samen, terwijl het overbodig scannen wordt verminderd.


Deel 3. Beste Linux-gegevensherstelsoftware aanbevolen

Recoverit Data Recovery wordt al vertrouwd door meer dan vijf miljoen gebruikers met problemen met gegevensverlies en is waarschijnlijk de beste van alle gratis gegevenshersteltools die momenteel beschikbaar zijn. Het kan helpen bij het redden van verwijderde e-mails en audio tot foto's, bestanden en video's en deze herstellen van tal van opslagmedia, waaronder harde schijf, Mc, PC, SD-kaart en nog veel meer. Bovendien worden je bestanden gratis gescand en bekeken voordat ze worden hersteld. Het beste van Recoverit is dat het je verloren gegevens in slechts drie stappen zal herstellen.

herstel van verwijderde gegevens

Recoverit Data Recovery, de beste Linux-bestandsherstelsoftware

  • Herstel verloren of verwijderde bestanden, foto's, audio, muziek en e-mails van elk opslagapparaat effectief, veilig en volledig.
  • Ondersteunt gegevensherstel uit de prullenbak, harde schijf, geheugenkaart, flashdrive, digitale camera en camcorders.
  • Ondersteunt het herstellen van gegevens na plotselinge verwijdering, formattering, verloren partitie, virusaanval, systeemcrash in verschillende situaties.
  • Ondersteunt gegevensherstel van Windows-, Mac-, NAS- en Linux-apparaten, enz.

Stap 1. Het starten van de software

Na het downloaden van Recoverit Data Recovery zoek je de app op je bureaublad en start je deze om het herstel te starten. Tik op de NAS- en Linux-optie in de zijbalk.

recoverit-interface

Stap 2. Begin met scannen

Selecteer daarna de optie Linux Recovery in de app. Hier wordt om de informatie gevraagd van het apparaat waarop je gegevens verloren zijn gegaan. Vul de gewenste informatie in en klik op "Verbinden" om het scanproces te starten. Dit is een algemene scan die binnen een paar minuten wordt voltooid (kan ook een paar uur duren bij het scannen van grote bestanden).

bewerkingen tijdens het scannen

Als je wijzigingen wilt aanbrengen of het scanproces wilt onderbreken, kun je dit net zo goed doen door te selecteren of je bestanden wilt lokaliseren op bestandspad of bestandstype, of je kunt de scan zelfs op elk gewenst moment stoppen/pauzeren.

Stap 3. Bekijk, bevestig en herstel bestanden

Een van de beste eigenschappen van Recoverit is dat je het scanproces op elk gewenst moment kunt stoppen. Mogelijk heb je nu een lijst met herstelbare bestanden ontvangen. Vink degene aan die je wilt ophalen, bekijk een preview en bevestig ze, en start de herstelfase door op "Herstellen" te klikken. Je kunt vrijwel alle gangbare bestandstypes terughalen, van audio en afbeeldingen tot e-mails en documenten. Volg ten slotte Recoverit om het pad te selecteren waar je de bestanden wilt opslaan.

bekijk herstelde foto's

Video-instructies over hoe je bestanden op Linux kunt herstellen?

Recente video's van Recoverit

Bekijk meer >

Conclusie:

Probeer enkele of al deze Linux-tools voor gegevensherstel (gratis) eens en kijk welke het beste bij jouw situatie past.

Ongeacht welke gratis gegevenshersteltool voor Linux je ook kiest, deel dit artikel om anderen die zich in een vergelijkbare positie bevinden te helpen. Help ze hun verloren gegevens terug te halen en hun leven weer op de rails te krijgen!

Recoverit author

Adriaan Willems

staff Editor

(Click to rate this post)

Generally rated4.5(105participated)

Home > Resources > Linux Recovery & Hacks > Gratis verwijderde Linux-bestanden herstellen, de beste tools om de klus snel te klaren