Omdat virussen en andere malware moderne digitale schurken zijn, wordt Linux antivirussoftware een must-have.
Maar omdat er zoveel oplossingen voor virusbescherming voor Linux bestaan, kan het lastig zijn om de beste te kiezen. Deze gids zal je op dit punt redden. We duiken diep in de beste gratis antivirus voor Linux en presenteren de beste deals op basis van hun categorieën. Jij mag kiezen wat het beste bij jouw levensstijl past.
In dit artikel
-
- Snelle lijst: Top Linux antivirussoftware
- ClamAV: het beste voor het detecteren van e-mailbedreigingen
- Sophos: de beste voor webbeveiliging
- ChkrootKit: Het beste voor Linux-serveronderhoud
- Rootkit Hunter: Het beste voor backdoor-scans
- Firetools: Het beste voor Sandboxing
- Qubes OS: Beste voor algemene bescherming
- Comodo: Beste voor veelzijdige functies
- Vergelijking van de beste Linux antivirussoftware specificaties
Hoe kies je de beste antivirussoftware voor Linux
Als je antivirussoftware wilt gebruiken, moet het aan bepaalde eisen voldoen. De volgende factoren zijn cruciaal om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste oplossing:
- Kenmerken – Om het je makkelijker te maken, moet het beste antivirusprogramma alle benodigde functies hebben. Zoek naar oplossingen met de door jou gewenste functies.
- Grafische gebruikersinterface – Een van de eerste aspecten om te overwegen is de GUI. Voor de veiligste ervaring gebruik je een tool die eenvoudig te gebruiken en te navigeren is.
- Ondersteuning – In het geval dat je problemen ondervindt met je tool, moet er snel en behulpzaam ondersteunend personeel zijn om je te helpen.
- Gegevens verzamelen – Zoek voordat je begint uit hoeveel gegevens een bepaald antivirusprogramma verzamelt. Als de voorwaarden je niet bevallen, zoek dan een betere oplossing.
- Open-source vs. propriëtaire oplossingen – Rekening houden met je voorkeur voor een open-source, transparant hulpprogramma of een met meer functies en betere ondersteuning bij het kiezen van de beste antivirussoftware voor Linux.
Je kunt beginnen met zoeken als je een plan hebt gebaseerd op deze factoren.
Beste gratis Linux antivirussoftware
- ⏰Testduur: Twee maanden per software
- ✍Aantal geteste Linux-antivirussen: 15
Snelle lijst: Top Linux antivirussoftware
🏅Beste overall: Qubes OS (4.5/5)
🏅De meest veelzijdige antivirus: Comodo (4.3/5)
🏅Het beste voor Linux-serveronderhoud: Chkrootkit (4.2/5)
🏅Het beste voor sandboxing: Firetools (3.9/5)
🏅Het beste voor webbeveiliging: Sophos (3.7/5)
ClamAV: Het beste voor het detecteren van e-mailbedreigingen
Een open-source antivirusprogramma genaamd ClamAV kan e-mailbedreigingen identificeren en verwijderen. Het is ideaal als je je inbox dagelijks gebruikt. Gevaarlijk materiaal wordt automatisch herkend door de applicatie en verwijderd uit je e-mail.
Over het algemeen waren de bevindingen van ClamAV tijdens de testperiode bevredigend. Je moet niet veel functies verwachten omdat het een open-source antivirus is, maar de functies die je krijgt zijn uitstekend. Met ClamAV krijg je eersteklas bescherming.
Beste functies
Enkele van de beste functies van ClamAV zijn:
- Commando-regel scanners
- Ondersteuning voor verschillende archiefformaten
- Database bijwerken
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
ClamAV ondersteunt Alpine 3.11, Ubuntu 18.04 & 20.04, CentOS 7 & 8, Fedora 30 & 31, openSUSE Leap en Debian 9 & 10 Linux distributies.
Businessplannen
Omdat ClamAV een gratis antivirusprogramma is, is er geen bedrijfsstrategie beschikbaar op deze website. Het is gratis voor iedereen, ongeacht voorkeuren en workflow.
Eindscore
Tests en zorgvuldige analyses hebben ons tot de conclusie gebracht dat ClamAV software van topklasse is. Maar is het perfect voor al je antivirusbehoeften? Nee, niet echt, want soms worden er valse positieven gelanceerd. Daarom geven we deze oplossing een beoordeling van 3,8/5.
Sophos: Het beste voor webbeveiliging
Sophos is een flexibel antivirusprogramma dat zelfs kleine bedreigingen kan identificeren. Je voelt je veilig met deze service, zelfs tegen kwaadwillende internetgebruikers. De oplossing is geweldig voor online verdediging en phishing, ook al heeft het veel mogelijkheden.
We hebben de afgelopen twee maanden gezien dat Sophos een aantal van de beste scans in de branche biedt, die in staat zijn om het ondetecteerbare te vinden. De gebruikersinterface GUI, die duidelijk en eenvoudig te gebruiken is, verdient ook erkenning.
Beste functies
Tot de meest opmerkelijke aspecten van Sophos behoren de volgende:
- Geplande scans
- Webfiltering
- Ouderlijk filteren op het web
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
Sophos ondersteunt verschillende Linux distributies, waaronder Amazon Linux, Amazon Linux 2, CentOS, CentOS 8 Support, Debian 9, Debian 10, Oracle Linux 7/8, Oracle Linux 8, Red Hat Enterprise Linux 7/8/9, SUSE Linux Enterprise Server 12, SUSE Linux Enterprise Server 15, Ubuntu 18 LTS, Ubuntu 20.04 LTS (met de release van versie 10.6), en Ubuntu 22.04 LTS.
Businessplannen
Voor de beste ervaring wil je je misschien abonneren op de zakelijke versie, omdat het gratis plan beperkte functies heeft. Zo ja, dan biedt Sophos aangepaste prijzen en kun je de antivirale functies kiezen die je wilt.
Eindscore
We gebruiken deze applicatie al heel lang en het biedt alles wat je nodig hebt om je Linux-apparaat te beveiligen. Je zou zoveel meer gratis kunnen krijgen, dus we geven deze software een 3,7/5 beoordeling.
ChkrootKit: Het beste voor Linux serveronderhoud
Chkrootkit is een open-source oplossing voor het controleren van Linux-servers. Het kan beveiligingsfouten identificeren en verhelpen, waardoor de veilige en efficiënte werking van je server wordt gegarandeerd. Zoals je hieronder kunt zien, is het concept van deze tool echt anders.
We kunnen zeggen dat we na het evalueren van dit antivirusprogramma behoorlijk tevreden zijn. Het hulpprogramma heeft alle servermalware in slechts een paar klikken verwijderd. Een grafische gebruikersinterface zal echter niet ieders smaak zijn.
Beste functies
Chkrootkit is geen tool die specifieke functies biedt waarvan je kunt genieten. In plaats daarvan gebruikt het commandoregels en scripts om te zoeken naar mogelijk gevaarlijke activiteiten en instanties op uw servers. Omdat die er niet zijn, kunnen we de topattributen niet identificeren.
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
Chkrootkit is compatibel met de volgende Linux distributies: Linux 2.0.x, 2.2.x, 2.4.x, 2.6.x, 3x, 4x en 5x. FreeBSD 2.2.x, 3.x, 4.x, 5.x, 7.x en 10.x, OpenBSD 2.x, 3.x, 4.x en 5.x, NetBSD 1.6.x, Solaris 2.5.1, 2.6, 8.0 en 9.0, HP-UX 11, Tru64 en BSDI.
Businessplannen
Een andere 100% gratis optie om je Linux-systeem te beveiligen en toegang te krijgen tot geavanceerdere mogelijkheden is Chkrootkit. Maar om je dankbaarheid te uiten aan de makers voor hun uitstekende inspanningen, ben je welkom om te doneren.
Eindscore
Hoewel Chkrootkit meer vaardigheid vereist om te gebruiken, is het nog steeds een van de beste antivirusprogramma's voor Linux. Het inspecteert uw servers in detail en verwijdert alle mogelijk schadelijke elementen. Daarom geven we het een 4,2 uit 5.
Rootkit Hunter: Het beste voor backdoor scans
Rootkit Hunter, dat voor het eerst beschikbaar werd gesteld in 2003, is uitgegroeid tot een van de meest gebruikte oplossingen voor lokale kwetsbaarheden en potentiële bedreigingen voor Linux-servers. Dit hulpprogramma heeft de mogelijkheid om zelfs de kleinste vertragingen en virussen te identificeren en ze uit de bImage naam van een oog te verwijderen.
Rootkit Hunter werkt goed met moderne apparaten, ook al is het een ouder hulpprogramma. Het kan de meeste taken aan, waardoor het productief en efficiënt is. Deze fix zal alle fouten identificeren en elimineren die problemen veroorzaken voor je Linux-apparaat.
Beste functies
Rootkit Hunter is een opdrachtregelhulpprogramma zonder functies, net als Chkrootkit. In plaats daarvan ontvang je een script dat je kunt gebruiken om te zoeken naar malware en om potentiële bedreigingen te identificeren. Deze applicatie is dus een van de beste, ook al heeft het maar één functie.
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
Rootkit Hunter is compatibel met de volgende Linux distributies: AIX 4.1.5 / 4.3.3, ALT Linux, Aurora Linux, CentOS 3.1 / 4.0, Conectiva Linux 6.0, Debian 3.x, FreeBSD 4.3 / 4.4 / 4.7 / 4.8 / 4. 9 / 4.10, FreeBSD 5.0 / 5.1 / 5.2 / 5.2.1 / 5.3, Fedora Core 1 / Core 2 / Core 3, Gentoo 1.4, 2004.0, 2004.1, Macintosh OS 10.3.4-10. 3.8, Mandrake 8.1 / 8.2 / 9.0-9.2 / 10.0 / 10.1, OpenBSD 3.4 / 3.5, Red Hat Linux 7.0-7.3 / 8 / 9, Red Hat Enterprise Linux 2.1 / 3. 0, Slackware 9.0 / 9.1 / 10.0 / 10.1, SME 6.0, Solaris (SunOS), SUSE 7.3 / 8.0-8.2 / 9.0-9.2, Ubuntu, Yellow Dog Linux 3.0 / 3.01.
Businessplannen
Rootkit Hunter is volledig gratis, net als Chkrootkit; alleen voor bepaalde functies moet worden betaald. Je kunt dus geen ondernemingsplan vinden op dit platform.
Eindscore
Rootkit Hunter was een meesterwerk in 2003. Maar ook al was het revolutionair in die tijd, het is momenteel een van de meest verouderde rootkit-oplossingen. Desondanks presteert het nog steeds goed (niet het beste), dus geven we het een 3,5/5 beoordeling.
Firetools: Het beste voor Sandboxing
Firetools is de GUI van Firejail. Het houdt een oogje op de apps die op je Linux-apparaat draaien en minimaliseert beveiligingslekken met behulp van SUID (Set User ID). Firetools maakt het proces eenvoudiger, omdat Firejail geen grafische gebruikersinterface heeft. Het is een upgrade naar een van de beste sandboxes voor Linux-systemen ter wereld, Firejail Sandbox.
Om de integriteit van een applicatie te beschermen en deze te vrijwaren van gevaren, houdt sandboxing in dat de applicatie wordt gescheiden van andere apps. Firetools is de beste optie voor jou als je op zoek bent naar een tool als deze.
We kunnen veilig concluderen dat Firetools een grote verbetering is ten opzichte van de niet-GUI omgeving. Met deze prachtige functie kun je de efficiëntie op de werkplek verhogen en potentiële bedreigingen identificeren. Firetools en Firejail vormen onmiskenbaar een niet te stoppen duo.
Beste functies
Enkele functies die je kunt vinden op Firetools/Firejail zijn:
- Beveiligingsfilters
- Statistieken en monitoring
- Toegangscontrole
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
Alle Arch, Debian, Gentoo, Mint, Slackware en Ubuntu varianten ondersteunen Firetools.
Businessplannen
Firetools/Firejail biedt geen specifiek bedrijfsplan. In plaats daarvan kun je de tools en services altijd gratis gebruiken.
Eindscore
Hoewel Firejail een van de beste oplossingen is om je Linux machines te beschermen, kan het een uitdaging zijn om te leren hoe je het op de juiste manier gebruikt. Daarom geven we Firetools/Firejail een 3,9/5.
Qubes OS: Beste voor algemene bescherming
Een onafhankelijk besturingssysteem dat gebruikers uitstekende beveiliging biedt heet Qubes OS. Door de dual-boot setup te gebruiken en een virtuele machine te bouwen, kun je het integreren met het Linux besturingssysteem. Als je dat doet, zal Qubes OS alle potentieel gevaarlijke apps isoleren en je apparaat beschermen tegen bedreigingen en virussen.
Hoewel het ingewikkeld lijkt, is Qubes eenvoudig te gebruiken. We hebben het getest en hadden een geweldige ervaring, dus we kunnen beweren dat het de meest efficiënte van het stel is.
Beste functies
Enkele van de beste functies die je kunt vinden op Qubes OS zijn:
- Betrouwbare isolatie
- Een geïntegreerde proxy
- Meerdere besturingssystemen gebruiken
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
Je kunt het Qubes besturingssysteem downloaden voor Fedora, Gentoo, Ubuntu, Arch Linux, CentOS en Whonix.
Businessplannen
Het feit dat Qubes OS niets in ruil hoeft te geven, is een van zijn meest verbazingwekkende kwaliteiten. Zonder een zakelijk pakket aan te schaffen, kun je alle beveiligingsfuncties zonder kosten gebruiken.
Eindscore
Qubes is een van de beste en veiligste hulpprogramma's voor Linux, ondanks het feit dat het misschien een beetje lastig is om op te zetten. De applicatie isoleert automatisch alle geïnfecteerde programma's zodat ze geen schade toebrengen aan andere compartimenten, zelfs als een van hen geïnfecteerd raakt. Daarom geven we deze oplossing een waardering van 4,5/5.
Comodo: De beste voor veelzijdige functies
Een van de meest gebruikte antivirusprogramma's voor Linux-computers is Comodo. Deze tool is misschien wel de beste optie voor jou, of je hem nu nodig hebt voor persoonlijk of commercieel gebruik. Het is een krachtig antivirusprogramma met een heleboel functies die je altijd zullen helpen.
Tijdens het testen konden we de snelheid en efficiëntie van deze tool zien. De capaciteit en krachten van het systeem verbaasden ons, want het kon elk werk en elke bedreiging met gemak aan.
Beste functies
Enkele van de meest opvallende functies van Comodo zijn:
- Real-time gedragsanalyse
- On-access scanners
- Spam mail blokkeren
Voordelen & Nadelen
Ondersteunde Linux-distributies:
De volgende Linux-distributies worden ondersteund door Comodo: 12.04 Ubuntu, Red Hat Enterprise
Linux Server 5.9, 6.3, Fedora 17, SUSE Linux Enterprise Server 11, OpenSUSE Linux 12.1, Debian 6.0, CentOS 5.9, 6.2, Mint 13 en CentOS 5.8, 6.2.
Businessplannen
Als je op zoek bent naar de beste zakelijke plannen en meer wilt halen uit je antivirussoftware, kan dit de perfecte keuze zijn. Voor uw bedrijf heeft Comodo Enterprise-opties die beginnen bij ongeveer $ 200 per jaar. Bovendien is deze tool heel flexibel, omdat je er een persoonlijke schatting mee kunt krijgen op basis van je wensen en voorkeuren.
Eindscore
We kunnen concluderen dat deze applicatie met reden op de lijst van de beste antivirusprogramma's voor Linux staat nadat we het geprobeerd en geanalyseerd hebben. We geven hem een 4,3/5 omdat hij goed presteert, betrouwbaar en duurzaam is.
Vergelijking van de beste Linux antivirussoftware specificaties
Om je te helpen bij het kiezen van het ideale gereedschap voor jouw vereisten, vind je hier een gedetailleerde vergelijking van alle bovenstaande producten.
Product | Firewall | GUI | Server/ Netwerkbeveiliging |
Op gedrag gebaseerde detectie van malware |
ClamAV | ❌ | ❌ | ❌ | ❌ |
Sophos | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Chkrootkit | ❌ | ❌ | ❌ | ❌ |
Rootkit Hunter | ❌ | ❌ | ❌ | ❌ |
Firetools | ❌ | ✅ | ❌ | ❌ |
qubes os | ✅ | ✅ | ✅ | ❌ |
Comodo | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Bonus: Hoe verwijderde virusbestanden herstellen op Linux
Enkele van de gevaarlijkste vijanden die in de buurt van je computer komen, zijn virussen. Je bent waarschijnlijk op zoek naar een oplossing om je belangrijkste bestanden terug te krijgen als je deze onzichtbare tegenstanders bent tegengekomen en hebt ontdekt dat je er een aantal kwijt bent.
We adviseren onafhankelijke herstelprogramma's te gebruiken om je digitale bezittingen terug te krijgen. Tools zoals Wondershare Recoverit kunnen elk bestandstype in een paar minuten herstellen en maken je bestanden weer zo goed als nieuw. Met een van de hoogste slagingspercentages in de branche van 95% voor dit programma, kun je er zeker van zijn dat je gegevens zonder problemen worden hersteld.
De mogelijkheid om Wondershare Recoverit's Geavanceerde Herstelling functie te gebruiken om de kwaliteit van de gegevens te verbeteren en nog betere bestanden te herstellen is de beste functie. Zodra je echter ontbrekende gegevens ontdekt, moet je snel handelen en het programma downloaden. Volg dan de onderstaande gids om je gegevens te herstellen:
- Start Wondershare Recoverit en ga naar NAS en Linux. Klik op Linux-herstel
- Om verder te gaan met het proces, vraagt het programma je om je pc aan te sluiten op een Linux-apparaat. Zodra je dat doet, klik op Verbinden
- Het programma scant automatisch je apparaat en haalt de gegevens eruit.
- Nadat het scannen is voltooid, kunt u uw bestanden bekijken en selecteren wat u wilt ophalen. Klik op Herstellen om het proces te voltooien.
- Selecteer een pad om de bestanden op te slaan.
Conclusie
Het ergste wat je computer kan overkomen zijn waarschijnlijk virussen en andere malware. Eenmaal in je systeem kunnen ze als een razende tekeer gaan en alles op hun pad wissen. Gelukkig kan antivirale software je Linux-apparaat en belangrijke informatie beschermen tegen dit soort hectische situaties.
We hebben een lijst opgesteld om je te helpen bij het kiezen van het beste anti-malware programma voor Linux, omdat het moeilijk kan zijn om te beslissen welk programma het beste is. Je kunt ook de vergelijkingstabel bekijken voor meer informatie. Vergeet niet om een back-upstrategie voor uw gegevens te gebruiken, samen met een hersteltool zoals Wondershare Recoverit, voor het geval uw apparaat is geïnfecteerd met virussen of andere malware en u gegevens verliest.