De digitale schurken: Alles wat u moet weten over malware

Je hebt vast wel eens gehoord van malware, de grootste vijand van het digitale tijdperk. Aangezien malware-infecties wijdverspreid zijn, zijn goede preventieve maatregelen de sleutel tot een gezond apparaat en een gezonde ervaring.

Vandaag bespreken we alles wat je moet weten over dit digitale fenomeen, waaronder De definitie van malware,wat typen malware bestaan en hoe u een malware-infectie kunt voorkomen. We bespreken ook enkele gevolgen die deze vijanden kunnen achterlaten en hoe je daarmee om kunt gaan.

In dit artikel
    1. Virussen
    2. Trojanen
    3. Advertentieprogramma
    4. Spyware
    5. Ransomware
    6. Wormen
    1. Door middel van downloads of apps
    2. Door middel van social engineering
    1. McAfee
    2. Bitdefender
    3. Malwarebytes
    1. Blockchain
    2. AI en ML

Definitie malware

Kwaadaardige software, of kortweg malware, is een besmet bestand of code die het systeem van je apparaat binnendringt. Het infecteert vervolgens je apparaat met verschillende "bugs" en doet wat de aanvaller beveelt. Het kan bijvoorbeeld je gegevens wissen, je bestanden versleutelen, je waardevolle spullen stelen of je apparaat onklaar maken.

In sommige gevallen wordt kwaadaardige software gebruikt voor chantage en identiteitsdiefstal. De aanvaller kan je waardevolle spullen vergrendelen en geld vragen om je gegevens te ontgrendelen. De symptomen hangen echter af van het type malware, zoals je hieronder zult zien.

Malware kan je apparaat op verschillende manieren infecteren, bijvoorbeeld via e-mail, sociale media, USB-sticks of onveilige websites (de lijst gaat maar door). Daarom moet je heel voorzichtig zijn om jezelf te redden van deze vijanden, een ander onderwerp dat we zo dadelijk zullen bespreken.

Soorten malware die we vandaag de dag kennen

Malware kan vele vormen aannemen, maar de meest voorkomende voorbeelden van malware die je kunt tegenkomen staan hieronder.

Virussen

Computervirussen zijn ontworpen om je systeem binnen te dringen en zichzelf te vermenigvuldigen en andere elementen te infecteren, zoals je bestanden, gegevens of zelfs het RAM-geheugen. Dit type malware is vergelijkbaar met menselijke virussen - zodra het je lichaam binnendringt, verspreidt het zich overal, op zoek naar een orgaan om aan te vallen.

Computervirussen doen hetzelfde en als je ze niet geneest, zullen ze waarschijnlijk iets op hun weg vernietigen. Je kunt verschillende virussen oplopen op je apparaat, zoals overwrite, multipartite, resident, etc., en ze hebben allemaal hun eigen symptomen en doelen.

Opmerking
Opmerking:Zoals je ziet, malware en virus is niet hetzelfde . Ze verschillen in infectie- en verspreidingsmethoden, replicatiemogelijkheden, verwijderings- en detectiemechanismen, enz.
computervirussen

Trojanen

Je kunt wel raden hoe Trojaanse malware werkt als je de Griekse mythologie kent. Dit type malware verbergt zich namelijk achter een schijnbaar legitieme en betrouwbare software- of imagenaam, waardoor je niet weet dat het aanwezig is. Het downloadproces lijkt misschien onschuldig, maar er is geen weg terug als het eenmaal voorbij is.

Als een Trojaans paard je systeem binnenkomt, begint het een puinhoop te maken. Afhankelijk van het type kan het je systeem, bestanden en andere gegevens infecteren. Je kunt bijvoorbeeld backdoor Trojaanse malware, Rootkit Trojaanse paarden, enz. krijgen.

Trojaanse malware voorbeeld
Opmerking
OpmerkingAls je al met de trojaninfectie te maken hebt gehad, weet je hoe vervelend deze situatie kan worden. Gelukkig kun je een betrouwbare gratis trojanverwijderaar gratis trojanverwijderaar.

Advertentieprogramma

Zoals de naam al doet vermoeden, is adware malware die advertenties op je scherm weergeeft. En nee, we hebben het niet over die alledaagse advertenties die je ziet als je online surft; we hebben het over non-stop pop-up advertenties die je volgen zodra je je apparaat aanzet.

Dit type malware is ontworpen om de makers te helpen meer inkomsten te genereren door advertenties af te spelen op apparaten van derden, zoals je computer. Hoewel deze malware niet per definitie schadelijk is, kan het irritant zijn en de prestaties van je apparaat beïnvloeden.

adware voorbeeld

Spyware

Spyware is malware die geruisloos je systeem binnenkomt, maar op de achtergrond een puinhoop maakt. Je kunt het zien als een kleine spion die je apparaat binnendringt, diep graaft naar je persoonlijke gegevens en deze verzamelt in één groot bestand. Nadat het al je gegevens heeft verzameld, stuurt het deze naar de maker, die je kan chanteren en je privacy kan schaden.

Je merkt het niet eens wanneer spyware je systeem binnenkomt, omdat het geen significante wijzigingen aanbrengt in de prestaties van het apparaat of je ervaring. De chaos begint wanneer spyware klaar is met zijn werk.

spyware illustratie

Ransomware

Ransomware is een vijand die je apparaat binnendringt en je bestanden en gegevens "vergrendelt". De malware versleutelt je bestanden, waardoor ze ontoegankelijk en onleesbaar worden. Je kunt je waardevolle spullen alleen ontgrendelen door de instructies van de maker op te volgen en losgeld te betalen.

Deze malware-aanvallen worden meestal geleverd met gedetailleerde instructies over het betalen van de maker om je gegevens te ontgrendelen. In de meeste gevallen gaat het om cryptocurrencies, omdat deze transacties moeilijker te traceren zijn.

illustratie ransomware

Wormen

Een computerworm is onafhankelijke malware die als hoofddoel heeft om zich via een netwerk uit te breiden naar andere apparaten. Het kan je systeem binnendringen via kwetsbaarheden in de software, waarna het je computernetwerk begint te scannen en nieuwe slachtoffers vindt. Het kan zichzelf repliceren op een ander apparaat zonder tussenkomst van de gebruiker.

De schade die de worm aan je apparaat kan aanrichten, hangt af van het type. Een worm kan bijvoorbeeld een achterdeur installeren, die de maker kan gebruiken om toegang te krijgen tot je apparaat en het te controleren. Hoewel de worm zelf niet al te gevaarlijk is, kan hij een ingang creëren voor talloze schadelijke zaken.

computerworm illustratie

Hoe malware zich verspreidt en uw apparaten infecteert

Malware kan zich op verschillende manieren verspreiden, maar we kunnen de verspreidingssystemen in twee soorten indelen, zoals hieronder wordt weergegeven.

Door middel van downloads of apps

De eerste manier waarop je malware kunt oplopen is via downloads. Je downloadt bijvoorbeeld je favoriete film van een niet-geautoriseerde bron en plotseling begint je apparaat raar te doen. Onveilige downloads zijn de meest voorkomende manier van malware-infecties en je moet voorzichtig zijn met waar je je inhoud van downloadt.

Een andere veel voorkomende manier is het downloaden van applicaties van verdachte websites. Je kunt bijvoorbeeld je favoriete game niet vinden in de app store van je telefoon, dus je googelt het en downloadt het van het web. Niet alle downloadwebsites zijn veilig, dus je moet het controleren voordat je op deDownloadenknop.

downloaden van malware

Via social engineering

Social engineering is een techniek die wordt gebruikt om gebruikers te manipuleren en hun persoonlijke en gevoelige informatie te onthullen. Het is een psychologisch fenomeen dat mensen verleidt om hun vertrouwelijke gegevens te geven. Wat online beveiliging betreft, kan social engineering zich manifesteren via sociale netwerken zoals e-mails of sociale media.

Je kunt bijvoorbeeld een bericht ontvangen van een oude vriend die zegt dat hij je heeft gezien in een schadelijke video. Ze sturen je ook een afbeeldingsnaam naar de video, en meestal schrik je en klik je op de afbeeldingsnaam om de zwendel te onthullen.

Als je je echter realiseert waar het over gaat, is de malware je systeem al binnengedrongen, dus controleer de bronnen altijd dubbel en klik niet op afbeeldingsnamen die ook maar een beetje verontrustend lijken. Dit soort manipulatie is overal om je heen, dus je moet speciale aandacht besteden aan deze aanvallen.

Als je een e-mail ontvangt met soortgelijke inhoud, controleer dan altijd de afzender en klik, zoals hierboven vermeld, niet op verdachte inhoud.

voorbeeld van social engineering

Malware van uw computer halen

De beste manier om te voorkomen dat malware je systeem binnendringt en er een puinhoop van maakt, is door software van derden te gebruiken, zoals hieronder wordt beschreven.

McAfee

mcafee logo

McAfee is een van de meest geliefde antivirus- en antimalwareoplossingen ter wereld. Het werd vermeld op tal van gerenommeerde sites, zoals Forbes, Insider en USA Today.

Enkele van de functies op dit platform zijn talrijke scanners, firewalls, wachtwoordbeheerders en bescherming tegen identiteitsdiefstal, die allemaal cruciaal zijn voor malware-aanvallen.

Voordelen
  • Real-time scannen en beschermen
  • Een alles-in-één-tool
  • Allerlei extra functies, zoals ouderlijk toezicht.
Nadelen
  • Het kan te veel bronnen gebruiken
  • Het kan valse positieven geven

McAfee is ideaal voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik. Het is perfect voor thuiskantoren, kleine bedrijven of grotere bedrijven omdat je plannen kunt vinden die passen bij je behoeften.

Deze tool heeft drie verschillende prijsopties, zoals hieronder weergegeven:

  • Basis - $34,97 per jaar.
  • Plus - $42,47 per jaar.
  • Premium - $49,97 per jaar.

👉 Nu proberen

Bitdefender

bitdefender logo

Bitdefender is een van de toonaangevende antivirusoplossingen ter wereld. Het is al meer dan tien jaar een van de beste oplossingen.

Bitdefender biedt een aantal buitengewone functies, zoals bescherming tegen netwerkbedreigingen, antiphishingsystemen en kwetsbaarheidsbeoordelingen die je beveiliging robuuster maken.

Voordelen
  • Komt met een gratis versie.
  • Automatische systeemupdates.
  • Meerlaagse ransomware-bescherming
Nadelen
  • Voor onbeperkte VPN-functies is een extra abonnement nodig
  • Trage scanfuncties
  • Geen bestandsversleuteling

Bitdefender is geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven en privégebruik. Grotere bedrijven kiezen misschien voor een andere oplossing.

Dit hulpmiddel biedt ook drie plannen:

  • Antivirus Plus - $ 28 per jaar.
  • Internetbeveiliging - $45,49 per jaar.
  • Total Security - $ 59,50 per jaar.

👉Nu proberen

Malwarebytes

malwarebytes-logo

Malwarebytes is een antivirus/anti-malware oplossing die beschikbaar is voor alle apparaten. Als je op zoek bent naar een oplossing die alles in één keer dekt, kan dit de ideale keuze zijn.

De meest waardevolle functies zijn het opschonen van een geïnfecteerde computer, automatische apparaatscans en een ADW-cleaner.

Voordelen
  • Minimaal CPU-verbruik
  • Een gebruikersvriendelijke interface.
  • Een betaalbare oplossing.
Nadelen
  • Het ondersteuningssysteem is misschien niet het sterkste
  • Geen realtime bescherming voor de gratis versie

Malwarebytes is goed voor beginners en kleinere bedrijven. Als je een betaalbaar hulpmiddel nodig hebt, weet je waar je moet zijn.

Je kunt Malwarebytes krijgen voor persoonlijk of professioneel gebruik, zoals hieronder aangegeven:

  • Standaard - $5 per maand.
  • Plus - $6,67 per maand.
  • Plus 5 apparaten - $8,33 per maand.
  • Teams - aangepaste plannen (vanaf $119).

👉Nu proberen

Technologieën ontwikkelen om malware te bestrijden

Hoewel antivirus- en antimalware-oplossingen tot de krachtigste cyberbeveiligingsprogramma's behoren, kunnen ze je apparaat niet volledig beschermen. Naarmate nieuwe technologieën hun intrede doen, zullen we echter snel over geavanceerdere oplossingen beschikken, zoals de oplossingen die hieronder worden gepresenteerd.

Blockchain

Omdat blockchaintechnologieën gedecentraliseerde grootboeken gebruiken, zullen de gegevens die met deze technologie worden vastgelegd niet gemakkelijk te wijzigen zijn. Als iemand je probeert aan te vallen, kunnen ze je waardevolle spullen niet versleutelen of stelen.

Dergelijke technologieën kunnen ook identiteitsbeheersystemen creëren waarbij niemand zonder toestemming toegang heeft tot je gegevens.

AI en ML

Kunstmatige intelligentie en machinaal leren zijn momenteel een van de brandende onderwerpen. Deze technologieën zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd en we kunnen nu gratis met deze machines praten.

Omdat AI en machine learning gebaseerd zijn op patronen, kunnen deze technologieën de cyberbeveiliging verbeteren door verdacht gedrag te detecteren. AI en ML zullen een gedragspatroon zien en automatisch bedreigingen elimineren dankzij hun geheugen.

Opmerking: Met AI als de drijvende kracht,AI beveiligingssoftwareheeft opmerkelijke beschermingsmogelijkheden om malware te bestrijden en je online beveiliging te verbeteren.

Hoe gegevens herstellen na een malware-aanval

Als je je zorgen maakt over de vraag of malware-aanvallen gegevens kunnen wissen, is het korte antwoord op deze vraag ja.

Als je ooit gegevens begint te verliezen door malware-aanvallen, moet je op zoek gaan naar herstelsoftware die de verloren bestanden kan terughalen. Een voorbeeld,Wondershare Recoverit kan je bestanden terugkrijgen, ongeacht het scenario voor gegevensverlies of het bestandstype. Het heeft een van de hoogste slagingspercentages op de markt (ongeveer 95%) en kan met malware geïnfecteerde bestanden snel herstellen.

Wondershare Recoverit
  • Beheert meer dan 500 situaties van gegevensverlies, zoals het verlies van gegevens bij malware-aanvallen.
  • Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gegevens herstellen in slechts een paar klikken.
recoverit doos recoverit logo

Het beste eraan is dat je de geavanceerde herstelfunctie kunt gebruiken om de kwaliteit van je bestanden te verbeteren, waardoor ze beter zijn dan ooit. Als je Wondershare Recoverit wilt proberen, ga dan naar de officiële Wondershare website, download de tool en volg de onderstaande stappen voor de beste herstel ervaring:

  1. Open Recoverit en ga naar Harde schijven en locaties.
  2. Kies waar u de gegevens wilt herstellen.
    de locatie kiezen
  3. Zodra je je keuze hebt gemaakt, begint het programma automatisch met het scannen van de locatie. Je kunt dit proces pauzeren indien nodig.
    de locatie scannen
  4. Je kunt geavanceerde filters gebruiken om je bestanden te sorteren en de bestanden te vinden die je wilt herstellen.
    bestanden filteren op type
  5. Je kunt de ontbrekende bestanden ook zoeken op hun naam.
    bestanden filteren op naam
  6. Zodra het programma klaar is met scannen, kun je een voorbeeld van je bestanden bekijken en de bestanden selecteren die je wilt herstellen. Klik op de Herstel knop.
    voorbeeld van de herstelde bestanden
  7. Kies waar je de bestanden wilt opslaan.
    de herstelde bestanden opslaan

Conclusie

Malware is overal om ons heen; waar je ook gaat of staat, je kunt deze vijanden tegenkomen en slachtoffer worden van hun aanvallen. Met de juiste tools en oplossingen zou je echter in staat moeten zijn om malware te vermijden en je apparaten te beschermen.

Vandaag hebben we alle basisbeginselen besproken die je moet weten om jezelf te beschermen tegen de schurken van het digitale tijdperk en te zorgen voor de beste ervaring.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

FAQ

  • Hoe weet ik dat ik malware heb?
    Malware symptomen kunnen verschillen afhankelijk van het type. Je kunt bijvoorbeeld veel pop-upvensters krijgen voor adware of merken dat je bestanden veranderen als je een virus hebt. Het is niet eenvoudig om specifieke symptomen aan te wijzen, maar je moet op zoek gaan naar de vijand zodra je ziet dat er iets mis is met je apparaat.
  • Kan ik malware overbrengen naar een ander apparaat?
    Helaas kun je virussen overbrengen naar andere apparaten via je netwerk. Sommige malware, zoals computerwormen, kan gemakkelijk worden verspreid naar andere elementen.
  • Wat moet ik doen als ik malware op mijn computer heb?
    Als je symptomen van malware opmerkt, moet je onmiddellijk de verbinding met internet verbreken en je antivirus/anti-malware software openen. Voer een scan uit en laat het programma potentiële bedreigingen ontdekken en elimineren. Je kunt zelfs meerdere scans uitvoeren om er zeker van te zijn dat het programma de malware van je systeem heeft verwijderd.
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: