Een eenvoudige handleiding voor het schijfinitialisatieproces van Windows 11

Hoewel ze per gigabyte opslag duurder zijn dan harde schijven, hebben nieuwere SSD's op basis van flash-opslag langzaam hun mechanische voorgangers vervangen omdat ze veel sneller zijn en minder ruimte innemen.

Het is echter niet ongewoon dat nieuwe SSD's niet verschijnen in Bestandsbeheer wanneer je ze voor het eerst toevoegt aan je desktop of laptop. Hoewel dit in de meeste gevallen geen probleem is, moet je toch een SSD initialiseren in Windows 11 om het te repareren.

In dit artikel
  1. Schijfbeheer gebruiken
  2. Opdrachtprompt gebruiken
  3. PowerShell gebruiken

Waarom je moet overwegen een SSD te initialiseren in Windows 11

Een nieuwe SSD kopen betekent dat je een schijf krijgt die niet geïnitialiseerd of geformatteerd is. Daarom zul je, zodra je de SSD op je pc hebt aangesloten, waarschijnlijk de schijf moeten initialiseren in Windows 11 voordat je deze kunt gebruiken. Vervolgens kun je er een letter aan toekennen en het formatteren voordat je gegevens opslaat.

Op dezelfde manier kunnen bepaalde computerfouten ervoor zorgen dat een SSD-schijf niet wordt weergegeven in Verkenner. In Schijfbeheer verschijnt het waarschijnlijk als "Niet geïnitialiseerd," en mogelijk moet je de SSD initialiseren om het probleem op te lossen.

Als u echter al vitale gegevens op de schijf hebt staan, kunt u de schijf troubleshooten en het volgende gebruiken Wondershare Recoverit, dat we hieronder ook zullen behandelen, wordt ten zeerste aangeraden vóór het initialiseren van de schijf. Anders verliest u uw cruciale bestanden omdat bij het initialiseren alles van de schijf wordt gewist.

Uitleg over partitiestijl en schijfinitialisatie

Schijfinitialisatie wordt beïnvloed door de partitiestijl die je wilt gebruiken, die afhangt van je opslagschijf en de leeftijd van je computer. Op het Windows-besturingssysteem kunnen gebruikers kiezen tussen MBR, een oudere partitiestijl die al bestaat sinds de jaren 1980, en GPT, een veel recenter alternatief.

MBR staat voor Master Boot Record en bevat de essentiële informatie over schijfpartities en de bootloader van je besturingssysteem. Aan de andere kant slaat GPT partitie-organisatiegegevens en opstartinformatie op de hele schijf op.

De meeste moderne computers, vooral die met Windows 11 als primair besturingssysteem, zouden de GPT-partitiestijl moeten gebruiken. Op die manier heb je geen beperkingen van de oudere MBR-partitiestijl, zoals partitiegrootte en aantal partities.

Toch zullen we deze twee partitiestijlen nu in detail vergelijken.

Stijl partitie MBR GPT
Max. partitiegrootte 2 TB ⭐9.42 ZB (ZB = Zettabyte, 1 ZB = 1miljard TB)
Maximum aantal partities Vier primaire partities (oneindig veel logische partities) ⭐primaire partities
Interface ondersteuning BIOS UEFI
Ondersteuning voor besturingssystemen Windows 95, 98, 2000, XP, Vista en 7 Windows 8, 8.1, 10 en 11

Hoe een SSD initialiseren in Windows 11

Er zijn drie manieren om een SSD te initialiseren in Windows 11, en we zullen je er doorheen leiden. Vrees niet, want het initialisatieproces van de schijf neemt slechts enkele klikken en minuten van je tijd in beslag. Je kunt je nieuwe SSD moeiteloos initialiseren als je de onderstaande stappen volgt - laten we er meteen in duiken.

Opmerking
Als je een Windows 10-gebruiker bent, kun je deze eenvoudige handleiding volgen om je SSD initialiseren op Windows 10.

Schijfbeheer gebruiken

Schijfbeheer, een ingebouwde Windows-app voor het beheren van schijven en partities, is de meest eenvoudige tool voor het initialiseren van een SSD in Windows 11. Dit is hoe je het toepast:

 1. Tik op de Windows toets op je toetsenbord, typ in Schijfbeheer, and open de toepassing.
 2. Selecteer de nieuwe of problematische SSD-schijf en klik er met de rechtermuisknop op.
  pictogramnoot
  Opmerking: De meeste moderne computers zouden GPT moeten gebruiken. Het is niet nodig om MBR te selecteren, tenzij je een oudere pc hebt met Windows 7 en lager.
 3. Kies de Schijf initialiseren optie.
  schijf initialiseren met schijfbeheer
 4. Selecteer MBR of GPT opties en klik op OK.
  kies partitiestijl in schijfbeheer
Opmerking
Opmerking: De meeste moderne computers zouden GPT moeten gebruiken. Het is niet nodig om MBR te selecteren, tenzij je een oudere pc hebt met Windows 7 en lager.

Opdrachtprompt gebruiken

De opdrachtpromptoptie is ingewikkelder, maar het zou goed moeten gaan als je onze instructies volgt en de commando's zorgvuldig intypt. Volg deze stappen:

 1. Druk op de Windows toets, type CMD, Klik met de rechtermuisknop op de app en druk op Uitvoeren als beheerder.
 2. Voer één voor één de volgende commando's in en druk op Ga naar na elk:

  lijstschijf
  selecteer schijf 1
  schoon
  gpt omzetten
  partitie primair maken
  formaat quick fs=ntfs
  toewijzen
   een ssd initialiseren met cmd
 3. Typ als je klaar bent verlaat om de Opdrachtprompt te sluiten.

Vergeet niet het nummer te veranderen voordat je de schijf selecteert, want je nieuwe SSD kan gelabeld zijn als schijf 2, 3 of hoger, afhankelijk van het aantal schijven in je pc. Je kunt het vaak herkennen aan de grootte, zelfs als het niet de laatste schijf of het hoogste nummer is.

PowerShell gebruiken

PowerShell is een nieuwere, meer capabele versie van Command Prompt, dus het initialiseren van een SSD op Windows 11 via PowerShell is vergelijkbaar met de vorige handleiding omdat het ook opdrachten vereist. PowerShell commando's zijn echter meer beginnersvriendelijk. Hier is wat je moet doen:

 1. Druk op de Windows toets, zoek naar PowerShell, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Als beheerder uitvoeren.
 2. Typ in PowerShell het volgende commando:

  get-schijf
  pictogramnoot
  Opmerking:Als je een nieuwe SSD initialiseert, noteer dan het nummer van de schijf met "RAW" onder "Partition Style". In ons geval is het schijf 2.
  een ssd initialiseren met powershell
 3. Voer het volgende commando in om de schijf te initialiseren: initialiseer-schijf 2
 4. Voer het eerste commando opnieuw in en controleer of de "RAW"-schijf nu is geïnitialiseerd. Je zult GPT of MBR zien in plaats van RAW.

Net als bij Command Prompt moet je de juiste schijf initialiseren. Zorg ervoor dat je het juiste nummer intypt, dat kan afwijken van het nummer in onze gids. Anders wis je de verkeerde schijf en verlies je vitale gegevens, wat ons bij het volgende punt brengt.

Hoe voorkom ik gegevensverlies bij het initialiseren van een SSD

Gegevensverlies komt vaak voor bij het initialiseren of formatteren van schijven. Het kan echter ook vermeden worden, vooral als je te maken hebt met een "Not Initialized" foutmelding op een schijf die je al een tijdje gebruikt, waarbij het oplossen van problemen de eerste oplossing zou moeten zijn die je probeert voordat de schijf geïnitialiseerd wordt.

Je hoeft echter niet bang te zijn, zelfs niet als je al een SSD hebt geïnitialiseerd en vitale gegevens bent kwijtgeraakt, want Wondershare Recoverit kan de dag redden. Hieronder staat een stap-voor-stap handleiding voor het gebruik van Recoverit om gegevens terug te halen van een geïnitialiseerde SSD:

Gratis downloaden
Gratis downloaden
 1. Start Wondershare Recoverit op uw Windows 11 PC, selecteer Harde schijven en locaties aan de linkerkant en kies de SSD die je per ongeluk hebt geïnitialiseerd.
  wondershare recoverit openen
 2. Recoverit zal automatisch beginnen met het scannen naar verloren gegevens.
  scannen op verloren bestanden
 3. Je kunt de scan versnellen door filters aan te passen en trefwoorden toe te voegen.
  filters aanpassen en trefwoorden toevoegen
 4. De app laat je een voorbeeld van gevonden bestanden bekijken en als je klaar bent, kun je de scan pauzeren of stoppen en de bestanden opslaan op een veilige locatie.
  Herstelde bestanden opslaan

De app is handig in verschillende situaties waarin gegevens verloren gaan, zoals per ongeluk verwijderen, virussen, formatteren, corruptie, systeemcrashes, enz. Het ondersteunt meer dan duizend bestandsindelingen en meer dan 2000 verschillende opslagapparaten en heeft een herstelpercentage van 95%.

Conclusie

Schijfinitialisatie in Windows 11 is een eenvoudig proces waarmee een nieuwe SSD wordt voorbereid voor gebruik door het besturingssysteem. In de meeste gevallen is dit alleen nodig voor nieuwe schijven, omdat SSD's ongeïnitialiseerd en ongeformatteerd worden geleverd. Het kan echter nodig zijn als je initialisatiefouten tegenkomt bij oudere SSD's.

Het initialiseren van een SSD in Windows 11 is relatief eenvoudig, maar als je dit doet op de verkeerde schijf of een gebruikte SSD met vitale gegevens, zul je te maken krijgen met gegevensverlies.

In dat geval kan speciale herstelsoftware zoals Wondershare Recoverit helpen, maar alleen als er niet met de schijf geknoeid is sinds de initialisatie.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

FAQ

 • Wat is het verschil tussen MBR- en GPT-partitiestijlen?
  Master Boot Record, kortweg MBR, is een kleine sector van 512 bytes aan het begin van je HDD of SSD, die informatie opslaat over de sectoren van de schijf en het bootloaderprogramma. However, it also has limitations regarding the number of partitions and their size. Aan de andere kant slaat de GUID Partition Table, kortweg GPT, vergelijkbare informatie op de hele HDD of SSD op. Het heeft ook niet de beperkingen van de MBR.
 • Hoe kan ik een SSD initialiseren in Windows 11?
  Hoewel de installatie van Windows automatisch een SSD initialiseert zodra je begint met de installatie van het besturingssysteem, kan het nog steeds nodig zijn om SSD's die je koopt en later aan het systeem toevoegt handmatig te initialiseren. Nieuwe SSD's worden ongeïnitialiseerd en ongeformatteerd geleverd en je moet een van de drie beschikbare methoden in Windows 11 gebruiken om de schijf te initialiseren, er een letter aan toe te wijzen en hem te formatteren voordat je hem gebruikt.
 • Moet ik een SSD-schijf initialiseren voordat ik Windows 11 installeer?
  In de meeste gevallen is schijfinitialisatie alleen nodig voor nieuwe schijven die je als opslagapparaat hebt toegevoegd. Het is de moeite waard om op te merken dat dit nodig kan zijn voor oudere schijven die last hebben van initialisatiefouten. Als het echter om de schijf van het besturingssysteem gaat, zal het Windows-installatieproces automatisch een SSD-schijf initialiseren wanneer je de installatie van Windows 11 erop start.
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: