Hoe herstel ik permanent verwijderde bestanden van Ubuntu? – Quora
Elke pc-gebruiker krijgt op een gegeven moment met gegevensverlies te maken. We hebben allemaal wel eens omstandigheden meegemaakt waarin we wensten dat we de gewiste gegevens konden herstellen, of dit nu het gevolg was van een crash van de harde schijf of van een per ongeluk verwijderd bestand. Gelukkig maakt Linux het, in tegenstelling tot andere besturingssystemen, gemakkelijker om verwijderde bestanden te herstellen. Door dit artikel te lezen, kun je leren hoe je verwijderde bestanden in Linux kunt herstellen.
Hier is een overzicht van de oplossingen voor het herstellen van verwijderde Linux-bestanden.
Oplossing |
Type oplossing |
Herstel verwijderde bestanden uit de Linux-prullenbak | Alleen voor zachte verwijdering |
Herstel verwijderde bestanden/mappen/partities op Linux met Wondershare Recoverit | GUI-tool |
Herstel verwijderde bestanden op Linux met R-Linux | GUI-tool |
Herstel verwijderde bestanden op Linux met R-Studio | GUI-tool |
Herstel verwijderde bestanden op Linux met TestDisk | Commandoregeltool |
Herstel verwijderde bestanden op Linux met PhotoRec | Commandoregeltool |
Herstel verwijderde bestanden op Linux met Extundelete | Commandoregeltool |
Herstel verwijderde bestanden op Linux met Foremost | Commandoregeltool |
Methode 1: Herstel verwijderde bestanden uit de Linux-prullenbak (voor zachte verwijdering)
Net als Windows- en Mac-besturingssystemen heeft Linux ook de functie Prullenbak voor het opslaan van zacht verwijderde bestanden. Als je dus een aantal belangrijke bestanden hebt verwijderd met de knop Verwijderen op je toetsenbord, kun je deze terugvinden in de Prullenbak en ze onmiddellijk herstellen.
Stap 1. Open je bestandsbeheerder door met de rechtermuisknop op een lege ruimte op je bureaublad te klikken en Bureaublad weergeven in bestanden te selecteren in het contextmenu.
Stap 2. Selecteer Prullenbak in de linkerzijbalk. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt herstellen naar de oorspronkelijke locatie en selecteerHerstellen uit prullenbak.
Stap 3. Verken de oorspronkelijke locatie van je verwijderde bestand om te verifiëren dat het met succes is hersteld.
Als je je bestanden echter permanent verwijdert met Shift + Del, moet je de volgende oplossingen kiezen.
Methode 2: Herstel verwijderde bestanden/mappen/partities op Linux met Wondershare Recoverit (GUI-tool)
Er zijn verschillende methodes en softwaretools beschikbaar om een verwijderd bestand in Linux te herstellen. Je moet echter het beste van het beste selecteren! Daarom is Wondershare Recoverit Linux Recovery een topaanbeveling voor hersteltools voor alle gebruikers. Wondershare Recoverit kan verwijderde bestanden/mappen/partities in Linux herstellen. Het is gemaakt met als primair doel het herstellen van alle soorten gegevensverlies.
Wondershare Recoverit – De beste Linux-gegevenshersteltool
5.481.435 mensen hebben het gedownload.
Compatibel met alle reguliere Linux-distributies, inclusief Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Solus, Opensuse, Manjaro, enz.
Helpt bij meer dan 500 scenario's voor gegevensverlies, zoals verwijdering, schijfformattering, besturingssysteemcrash, stroomstoring, virusaanval, verloren partitie en nog veel meer.
Herstelt verloren of verwijderde documenten, foto's, video's, muziek, e-mails en meer dan 1000 andere bestandstypes effectief, veilig en volledig.
Met de eenvoudige wijs-en-klik-interface kun je met slechts een paar klikken gegevens van Linux-harde schijven herstellen.
Volg de onderstaande instructies om je verwijderde bestanden op Linux te herstellen met behulp van deze Linux-bestandsherstelsoftware:
Stap 1. Kies Linux-herstel
Download en installeer Wondershare Recoverit op een Windows- of Mac-pc. Start het programma en selecteer NAS en Linux. Klik vervolgens op Linux-herstel.
Stap 2. Sluit de Linux-computer aan
Voer de vereiste informatie in om een externe verbinding tot stand te brengen tussen de Linux-bestandsherstelsoftware en je Linux-apparaat. Wanneer je klaar bent, klik je op Verbinden.
Wacht tot de verbinding tot stand is gebracht; Recoverit voert een automatische scan uit om naar je verloren bestanden op een Linux-computer te zoeken.
Voor Windows Vista/7/8/10/11
Voor macOS X 10.10 of nieuwer
Stap 3. Bekijk en herstel verwijderde bestanden
Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die wordt gescand, kan het scanproces enige tijd duren. Op de onderste balk wordt de voortgang van het scannen weergegeven. Het beste van Recoverit is dat je kunt stoppen met scannen wanneer je maar wilt zodra je het bestand hebt gevonden dat je wilt herstellen.
Met Recoverit kun je ook een voorbeeld van de bestanden bekijken om er zeker van te zijn dat je de bestanden wilt herstellen. Klik op Herstellen om het bestand op een veilige locatie op te slaan.
De software vraagt je een locatie op je computer te selecteren waar je de herstelde bestanden kunt opslaan. Zorg ervoor dat je een andere plaats inneemt dan waar je je bestanden bent kwijtgeraakt.
Video-instructies over het herstellen van bestanden op Linux
Voor Windows Vista/7/8/10/11
Voor macOS X 10.10 of nieuwer
Dit vind je misschien ook leuk: Gegevens herstellen van op Linux gebaseerde RAID met behulp van mdadm
Methode 3: Herstel verwijderde bestanden op Linux met R-Linux (GUI-tool)
R-Linux is een hulptool voor bestandsherstel voor het Ext2/3/4FS-bestandssysteem dat wordt gebruikt door het Linux-besturingssysteem en verschillende Unix-systemen. Dankzij de innovatieve IntelligentScan-technologie van R-usage Linux en aanpasbare parameterinstellingen heb je volledige controle over het snelste gegevensherstel ooit. Zelfs als bestandsrecords verloren gaan, haalt het bestanden op van bestaande Linux-partities. Het maakt gebruik van de traditionele "Windows Explorer"-interface en visualiseert het proces in detail.
Simpel bestandsherstel kan worden uitgevoerd voor verwijderde bestanden die zich eerder op een partitie bevonden die zichtbaar was voor het besturingssysteem. Geavanceerd gegevensherstel is noodzakelijk voor alle andere omstandigheden.
Om verwijderde bestanden van een erkende of bestaande Linux-partitie met R-Linux te herstellen, volg je de onderstaande stappen:
Stap 1. Om alle bestanden op de schijf weer te geven, dubbelklik je op een partitie in het paneel Schijven van R-Linux.
Stap 2. Kies een bestand of map om te herstellen. Je kunt meerdere items kiezen door tegelijkertijd op verschillende bestanden of mappen in dezelfde bovenliggende map te klikken terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt.
Stap 3. Selecteer Herstellen of Herstel gemarkeerd in het menu. Voer je herstelvoorkeuren en de uitvoermap in het dialoogvenster Herstellen in en klik vervolgens op OK.
Opmerking: Probeer niet herstelde bestanden of mappen op te slaan op dezelfde partitie waar ze zich bevinden! Als alternatief kun je onverwachte resultaten krijgen en al je gegevens kwijtraken.
Methode 4: Herstel verwijderde bestanden op Linux met R-Studio (GUI-tool)
Dankzij R-Studio is het pakket robuuste en redelijk geprijsde gegevensherstelprogramma's van R-TT nu beschikbaar voor het Linux-besturingssysteem. Je hebt volledige controle over hun inspanningen voor gegevensherstel met de aanpasbare parameters en instellingen van R-Studio voor Linux.
Gegevens kunnen worden hersteld van logische schijven, partities en schijven en partities die zijn vernietigd, beschadigd of opnieuw zijn geformatteerd met R-Studio voor Linux. Daarnaast kan herstel van onbewerkte bestanden worden gebruikt voor ernstig beschadigde of ongeïdentificeerde bestandssystemen.
Volg de volgende instructies om verwijderde bestanden op Linux te herstellen met R-Studio:
Stap 1. Download en installeer R-Studio. Kies de schijf of de partitie met de ontbrekende of verwijderde bestanden en selecteer Scannen.
Stap 2. Als je een techneut bent en liever de scanparameters aanpast, kun je hier wijzigen welke delen van de schijf worden gescand.
Stap 3. Selecteer Bestanden weergeven.
Stap 4. Gebruik de functie Zoeken/Markeren om automatisch bestanden te vinden en te markeren voor herstel op basis van hun bestandstype.
Stap 5. Wanneer je klaar bent, klik je op Gemarkeerd herstellen.
Stap 6. Geef de uitvoerlocatie aan en klik op OK.
Methode 5: Herstel verwijderde bestanden op Linux met TestDisk (commandoregel)
TestDisk is een gratis, open-source gegevensherstelprogramma dat verwijderde bestanden en partities op Windows, Mac en Linux kan herstellen. Het heeft diverse nuttige functies en een eenvoudige interface.
Gebruik TestDisk en volg de onderstaande stappen om verwijderde bestanden op Linux te herstellen.
Stap 1. TestDisk kan op Linux worden geïnstalleerd met behulp van de volgende commando's:
# Ubuntu and Debian
sudo apt install testdisk
# RHEL and CentOS
sudo yum install epel-release
sudo yum install testdisk
# Arch Linux
sudo pacman -S testdisk
Start TestDisk door een Terminal te openen en het testdisk-commando in te voeren.
sudo testdisk
Stap 2. Om een logbestand te maken, gebruik je de pijltoetsen om naar de beginpagina van TestDisk te gaan en druk je op Enter. Het logbestand bevat een overzicht van alle acties die in TestDisk zijn ondernomen.
Stap 3. Gebruik vervolgens de toetsen pijl omhoog en omlaag om door de lijst te navigeren en de schijf te selecteren waarvan je je verwijderde bestanden wilt herstellen. Nadat je de schijf hebt gemarkeerd, druk je op de toets Pijl-rechts om de optie Doorgaan te markeren en druk je vervolgens op Enter om deze te selecteren.
Stap 4. Selecteer het partitietype voor je schijf en druk op Enter. Het identificeren van het juiste type partitietabel kan lastig zijn, maar maak je geen zorgen, want TestDisk voorspelt en markeert de juiste partitie.
Stap 5. Omdat je een verwijderd bestand herstelt, selecteer je de optie Geavanceerd op het volgende scherm en druk je op Enter.
Stap 6. Markeer de partitie op je schijf, druk op de toets Pijl-rechts, selecteer Verwijderen ongedaan maken en druk op Enter.
Stap 7. Selecteer in de lijst met bestanden het bestand dat je wilt herstellen. Als je meerdere bestanden wilt herstellen, navigeer je naar elk bestand en druk je op de toets dubbele punt (:) om het bestand te selecteren. Zodra je alle bestanden hebt gekozen die je wilt herstellen, druk je op C om ze naar het geheugen te kopiëren.
Stap 8. Kies waar je het herstelde bestand wilt opslaan en druk op Enter.
Stap 9. Navigeer naar de locatie waar je het bestand hebt gekopieerd en bevestig dat je je verwijderde bestand met succes hebt hersteld.
Methode 6: Herstel verwijderde bestanden op Linux met behulp van PhotoRec (commandoregel)
PhotoRec is een ander gratis hulpprogramma voor gegevensherstel, gemaakt door dezelfde ontwikkelaars van TestDisk. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om verwijderde foto's te herstellen. Maar nu kan het alle soorten verwijderde bestanden terughalen.
Om verwijderde bestanden op Linux te herstellen met behulp van PhotoRec, dien je je aan de specifieke richtlijnen hieronder te houden.
Stap 1. Linux-installatie van PhotoRec
Voer het volgende commando uit om PhotoRec te installeren:
sudo apt -y install testdisk
Gebruik na de installatie het volgende commando om het PhotoRec-hulpprogramma te downloaden en te starten:
sudo photorec
Stap 2. Start PhotoRec en begin met zoeken naar verwijderde bestanden
Voor deze demonstratie heb ik een willekeurig afbeeldingsbestand gemaakt en verwijderd. Laten we doorgaan met het herstellen van dit bestand.
Om het je gemakkelijker te maken, navigeer je naar de Map waar je het herstel wilt uitvoeren voordat je het commando uitvoert.
sudo photorec
Nadat je PhotoRec hebt gestart, navigeer je naar de harde schijf die je wilt herstellen en druk je op Enter. Je wordt gevraagd te kiezen op welke partitie je het herstelproces wilt uitvoeren.
Voordat je doorgaat, selecteer je het bestandstype in het menu met bestandsopties op het partitieselectiescherm. Omdat we alleen naar ons JPG-bestand zoeken, heb ik voor die extensie gekozen.
Kies het partitietype, in ons geval ext4.
Kies of je wilt dat het hulpprogramma alleen vrije sectoren of de hele schijf onderzoekt.
In de /Desktop Directory zal het commando hier standaard beginnen te zoeken. Zodra je hebt besloten welke map je wilt doorzoeken, druk je op de letter C, waarna het programma naar bestanden gaat zoeken.
Stap 3. Herstel bestanden met PhotoRec
Afhankelijk van het aantal bestandstypes dat je hebt geselecteerd, kan dit enige tijd duren.
Alle herstelde bestanden worden hersteld in een map met de naam recup_dir. Zelfs terwijl het herstel plaatsvindt, heb je toegang tot de bestanden.
Methode 7: Herstel verwijderde bestanden op Linux met Extundelete (commandoregel)
Extundelete is een gegevensherstelprogramma dat verwijderde bestanden van de ext3- en ext4-bestandssystemen herstelt. Dit zijn de bestandssystemen die worden gebruikt door populaire Linux-distributies zoals Ubuntu.
Stap 1. Extundelete kan worden geïnstalleerd met een van de volgende commando's:
# Ubuntu and Debian
sudo apt install extundelete
# RHEL and CentOS
sudo yum install extundelete
# Arch Linux
sudo yay -S extundelete
Stap 2. Eenmaal geïnstalleerd, kun je Extundelete gebruiken om verwijderde bestanden van je Linux-systeem te herstellen. Gebruik de onderstaande opdracht om snel een specifiek bestand te herstellen. Opgemerkt moet worden dat het bestandspad relatief is ten opzichte van de root van de partitie.
sudo extundelete --restore-file picture.jpg /dev/sdb1
Stap 3. Met het volgende commando worden alle bestanden teruggehaald van de partitie /dev/sdb1. Wijzig de partitienaam zodat deze overeenkomt met de naam van je bron.
sudo extundelete --restore-all /dev/sdb1
Stap 4. Als je de herstelde bestanden in een specifieke map wilt opslaan, gebruik je de -o optie om deze op te geven. Extundelete slaat de herstelde bestanden standaard op in de RECOVERED_FILES/ submap.
sudo extundelete -o ~/recovery --restore-all /dev/sdb1
Methode 8: Herstel verwijderde bestanden op Linux met Foremost (commandoregel)
Foremost is een gratis hulpmiddel voor gegevensherstel voor Linux. Het bevat een eenvoudige CLI-interface. Hoewel de software minder interactief is dan TestDisk of PhotoRec, is deze in sommige situaties nog steeds nuttig.
Stap 1. Foremost kan op Linux worden geïnstalleerd door de volgende commando's uit te voeren:
# Ubuntu and Debian
sudo apt install foremost
# Fedora
sudo dnf install foremost
# Arch Linux
sudo pacman -S foremost
Stap 2. De software is relatief eenvoudig te gebruiken zodra deze is geïnstalleerd. Met behulp van het volgende commando kun je alle mogelijke opties voor foremost weergeven:
foremost -h
Stap 3. Met behulp van het eerste commando kunnen we het verwijderde bestand picture.jpg herstellen:
foremost -v -t jpg -i /dev/sdb1 -o ~/recovery/
Stap 4. Dit commando zoekt in /dev/sdb1 naar alle verloren JPG-afbeeldingen en herstelt deze naar ~/recovery. De -v-optie maakt uitgebreide logboekregistratie mogelijk, -i specificeert de bronpartitie en -o de uitvoermap.
Gebruikers kunnen opgeven naar welke bestanden ze moeten zoeken met behulp van de -t-optie. Foremost kan onder andere afbeeldingen, video's, tekst en uitvoerbare bestanden lokaliseren. Een door komma's gescheiden lijst kan worden gebruikt om naar meerdere extensies te zoeken.
Meer gerelateerd: Hoe verwijderde bestanden/mappen in Ubuntu te herstellen
Conclusie
Het herstellen van verwijderde bestanden op Linux is verrassend eenvoudig omdat er veel goede tools voor gegevensherstel beschikbaar zijn. Afhankelijk van het type verwijderde bestand en de partitie-instellingen van je Linux-computer, kun je een van de hierboven genoemde methodes kiezen: door een ingebouwde tool op Linux te gebruiken voor zachte verwijdering, GUI-tools en commandoregeltools.
Omdat deze software echter een duidelijke en ongecompliceerde interactieve gebruikersinterface biedt, raden we Wondershare Recoverit Linux Recovery aan om je verloren of verwijderde gegevens gemakkelijk en veilig te herstellen in Linux.
Voor Windows Vista/7/8/10/11
Voor macOS X 10.10 of nieuwer