Wat is het verschil tussen USB 2.0 en 3.0

USB-apparaten zijn te vinden in ons dagelijks leven. We gebruiken USB-verbindingen om onze smartphones en USB drives op te laden om gegevens op te slaan voor ons gemak. Het is onmogelijk om vandaag te leven en niet bekend te zijn met USB poorten en connectoren.

Slechts een paar mensen weten echter dat er verschillende generaties en versies van USB connectoren zijn. Vandaag bespreken we enkele van de meest populaire USB-versies: USB 2.0 en USB 3.0, en leren hoe u USB 2.0 kunt vertellen vanaf 3.0. Het is belangrijk om hun verschillen te begrijpen, omdat kennis u kan helpen bij het kiezen van de juiste optie voor uw behoeften.

In dit artikel
  1. USB 2.0
  2. USB 3.0
  1. USB 2.0 vs 3.0: fysiek uiterlijk
  2. USB 2.0 vs 3.0: snelheid
  3. USB 2.0 vs 3.0: opladen en vermogen
  4. USB 2.0 vs 3.0: poorten en kabels
  5. USB 2.0 vs 3.0: compatibiliteit
  6. USB 2.0 vs 3.0: prijzen

Wat zijn USB 2.0 en USB 3.0?

usb 2.0 en 3.0 uitgelegd

USB staat voor Universal Serial Bus, een standaard voor het aansluiten van randapparatuur zoals camera's, telefoonopladers, toetsenborden, flash drives, etc. We gebruiken USB om deze apparaten aan te sluiten met adapters of computers. Deze standaard wordt ook gebruikt voor het overbrengen van gegevens tussen computers en externe schijven.

De USB is in de jaren 90 ontwikkeld om communicatieprotocollen te definiëren, inclusief connectoren en kabels. Naarmate het aantal externe apparaten en randapparatuur bleef groeien, nam ook het gebruik van USB poorten toe, en tegenwoordig is het het standaard verbindingsportaal voor deze apparaten.

USB 2.0

USB 2.0 verscheen voor het eerst in 2000, de tweede generatie USB typen. Het was het belangrijkste USB type dat veel werd gebruikt van 2000 tot 2008 totdat het werd vervangen door USB 3.0. Toch is het een van de meest gebruikte apparaten en tijdens het bewind groeide het aantal USB apparaten snel. USB 2.0 wordt ook wel “hi-speed USB” genoemd omdat het betere snelheid en verbeterde functionaliteiten heeft dan USB 1.1.

USB 3.0

USB 3.0 is de derde generatie USB standaarden, met de meeste nieuwe apparaten die USB 3.0 gebruiken. Deze standaard wordt nog steeds gebruikt sinds 2008, en hoewel er enkele verbeteringen en aanvullende versies zijn uitgebracht, gebruiken we nog steeds de 3.0-standaard.

Wat is het verschil tussen USB 2.0 en USB 3.0?

Laten we verschillende aspecten onderzoeken om usb 2.0 van usb 3.0 te vertellen:

USB 2.0 vs 3.0: fysiek uiterlijk

fysiek verschil tussen usbs

USB 2.0 en 3.0 hebben verschillende visuele verschillen – 2.0 connectoren zijn altijd zwart of wit en worden geleverd met vier pinnen. Ze zijn ook groter dan USB 3.0-connectoren. Aan de andere kant hebben USB 3.0 connectoren negen pinnen en zijn ze blauw van binnen met een iets kleiner formaat.

USB 2.0 vs 3.0: snelheid

USB. 2.0 heeft een maximale overdrachtssnelheid van 480 Mbps, terwijl de USB 3.0 connectoren overdrachtssnelheden hebben van ongeveer 4.800 Mbps. Met andere woorden, de overdrachtssnelheid van de 3.0 is 10x sneller.

Dit zijn echter alleen maximale snelheden die niet consistent zijn. In werkelijkheid varieert de leessnelheid van 3,0 van 60 tot 150 Mbps, terwijl de schrijfsnelheid varieert van 10 tot 45 Mbps. De leessnelheid van USB 2.0 varieert van 10 tot 25 Mbps, terwijl de schrijfsnelheid gaat van 3 tot 10 Mbps.

USB 2.0 vs 3.0: opladen en vermogen

USB oplaadkabel

USB 2.0 geeft een uitgangsvermogen van 500 mA, terwijl USB 3.0 900 mA heeft. Wanneer een apparaat is aangesloten op een USB stekker, laadt het veel sneller op, maar wanneer het vol en aangesloten is, behoudt het stroom tijdens het stationair draaien en gebruikt het geen onnodige stroom.

USB 2.0 vs 3.0: poorten en kabels

usb 3.0 poorten en kabels

USB 3.0 gebruikt de nieuwere poortversie die achterwaarts compatibel is met de oudere versie. Het aansluiten van een USB 2.0 apparaat op een 3.0 poort heeft echter nog steeds een beperkt vermogen en overdrachtssnelheid. USB 3.0-apparaten moeten worden aangesloten met een 3.0 kabel en er zijn ook vrouwelijke, mannelijke, B mannelijke en micro B mannelijke versies van poorten.

USB 2.0 vs 3.0: compatibiliteit

USB 3.0 is achterwaarts compatibel, wat betekent dat je het kunt gebruiken op oudere USB versies. Wat 2.0 USB-apparaten betreft, sommige kunnen werken op USB 1.0, maar niet allemaal, en meestal zal de fabrikant compatibiliteit benadrukken.

USB 2.0 vs 3.0: prijzen

USB 3.0-poorten zijn over het algemeen duurder. Het prijsverschil is echter niet zo groot, aangezien 3.0 apparaten al lang op de markt zijn.

Hier zijn twee typische USB 2.0 en 3.0 vertegenwoordigers die u op Amazon kunt kopen:

Hier is een snelle vergelijkingstabel:

USB type USB 2.0 USB 3.0
Uitgebracht 2000 2008
Prijs Minder duur dan 3.0 Duurder dan 2.0
Kabellengte 5 m 3 m
Stroomverbruik Tot 500 mA Tot 900 mA
Aantal pinnen / draden 4 9
Kleur grijs / zwart / wit Blauw/grijs

Hoe kies je tussen USB 2.0 en USB 3.0?

een usb-type selecteren

De USB 3.0 presteert beter dan zijn oudere familielid in elke kritieke categorie. Ja, de USB 3.0 is duurder, maar de prijsverschillen zijn niet zo belangrijk omdat je tot 10x snellere prestaties krijgt.

Maar als u niet dagelijks grote gegevens verplaatst, hoeft u mogelijk geen extra geld uit te geven en voor USB 3.0 te gaan. Aan de andere kant, als je een fotograaf bent en dagelijks honderden afbeeldingen moet overbrengen, kan USB 3.0 je kostbare tijd besparen.

Bonusadvies - Hoe kunt u uw gegevens herstellen van USB 2 en USB 3?

Als u per ongeluk gegevens van uw USB opslag hebt verwijderd of verloren, hoeft u zich geen zorgen te maken over het terugkrijgen van die gegevens. Zelfs wanneer gegevens worden verwijderd, blijft deze op het apparaat staan, maar is ze gewoon niet zichtbaar. Met tools als Recoveritkunt u uw gegevens echter snel terugkrijgen, ongeacht hoe u deze bent kwijtgeraakt.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

Zo doe je het:

 1. Sluit uw USB aan op de computer.
 2. Start Wondershare Recoverit, zoek uw USB drive en selecteer deze.
  herstel usb selecteren in herstel
 3. Na Recoverit scant die schijf, bekijkt de bestanden ontdekt. Recoverit ondersteunt om bijna alle gangbare soorten bestanden te bekijken, zoals afbeeldingen, video's, audio, Outlook e-mails, documenten.
  een voorbeeld van herstelbestanden in herstel
 4. Kies de bestanden die je wilt herstellen en klik opHerstel.
  bestanden herstellen

Conclusie

In deze tijd, wanneer er voortdurend nieuwe technologie wordt geïntroduceerd, is genoegen nemen met oudere oplossingen niet logisch. Hoewel USB 2.0 het nog steeds behoorlijk goed kan doen, is USB 3.0 een veel betere optie en is het net iets duurder.

3.0 kopen is de juiste manier, vooral omdat er 3.1 en 3.2 variaties zijn die nog meer gemakken bieden.

Gratis downloaden
Gratis downloaden
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: