Wat is het verschil tussen malware en een virus?

Is malware en virus hetzelfde? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, nee. Hoewel we ze zelden apart bespreken, zijn deze twee soorten cyberaanvallen verschillend. Beide kunnen je apparaat op elk moment infecteren, dus begrijpen wat ze zijn is superbelangrijk.

Hier is een gids over malware versus virussen en hoe je jezelf kunt beschermen.

In dit artikel
    1. Werkingsmodus
    2. Intentie van het programma
    3. Besmetting en verspreidingsmethoden
    4. Replicatiemogelijkheden
    5. Mechanismen voor verwijdering en detectie
    1. 📌Software-updates
    2. 📌Veilige internetpraktijken
    3. 📌Antivirus- en antimalwaretools
    4. 📌Herstel- en back-upmethoden

Malware vs. Virus: Definities

Malware is een probleem. Iedereen weet dat. Maar wat zijn die problemen precies?

Per definitie is malware "specifiek ontworpen om een computersysteem te verstoren, te beschadigen of ongeautoriseerde toegang ertoe te verkrijgen". Het kan een bestand, toepassing, software of code zijn. Ongeacht de vele vormen heeft malware altijd hetzelfde doel: een cyberaanval uitvoeren.

Een virus is malware die zich via zelfreplicatie verspreidt via een computer, netwerk of server. Het wordt meestal verspreid via bestanden en programma's. Zodra je een geïnfecteerde toepassing of bijlage downloadt of opent, raakt je computer geïnfecteerd met een virus.

Het eerste bekende computervirus werd gemaakt voor de Apple II in 1982. Sinds het commerciële internet voor het eerst populair werd, worden virussen geassocieerd met illegale online activiteiten. Zoals je snel zult leren, is dat een grove oversimplificatie.

malware vs virusdefinities

In werkelijkheid zijn er veel verschillende voorbeelden van zowel malware als virussen:

Malware Virussen
De meeste mensen zijn bekend met het Trojaanse paard. Deze malware doet zich voor als een betrouwbaar bestand of betrouwbare toepassing om computergebruikers te misleiden om het te installeren. Complexe virussen die bekend staan als polymorfe codes kunnen hun eigen code herschrijven om antivirusdetectiesystemen te omzeilen. Dit virus heeft nieuwe stammen ontwikkeld die AI gebruiken.
Een soort malware die gegevens over gebruikersgedrag bijhoudt of registreert, wordt spyware genoemd. Spyware verzamelt vaak gevoelige gegevens, waaronder creditc Een veelvoorkomend soort computervirus is een overschrijfvirus. Het overschrijft de inhoud van bestanden en programma's om ze te infecteren, zoals de naam al aangeeft.

Er zijn momenteel meer dan 1 miljard malwareprogramma's op het internet en volgens recente rapporten worden er elke dag 560.000 nieuwe malware ontdekt. Daarnaast ben je misschien bekend met wormen, rootkits, ransomware, adware, keyloggers, macrovirussen, browser hijackers, enz.

Cruciale verschillen tussen malware en virussen

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke verschillen tussen malware en virussen.

Werkingsmodus

Cybercriminelen hebben malware nodig om toegang te krijgen tot een computer, systeem, netwerk of server. In tegenstelling tot malware blijft een virus niet communiceren met de afzender nadat het zichzelf op een ongewenste locatie heeft geplaatst. Malware creëert een achterdeur door zich door een zwakke plek in het systeem te wurmen.

Een virus werkt alleen, in tegenstelling tot malware. Het komt een computer binnen via een bijlage bij een bestand of toepassing en blijft inactief tot je het activeert. Meestal beginet en virus zich te verspreiden wanneer je op de naam van een geïnfecteerde afbeelding klikt, op het pictogram van een geïnfecteerd programma klikt of het probeert te installeren.

Verschillen endetectie  tussen virussen en malware

Intentie van het programma

Hoe komt het dat malware die ongeautoriseerde toegang heeft verkregen, moet communiceren met zijn maker? Het is zijn taak om gegevens te verzamelen en naar huis te sturen, dus het is heel eenvoudig. Afhankelijk van het type malware en het doel van de aanval kan alles worden verzameld, van daadwerkelijke bestanden tot betalingsgegevens.

Een virus daarentegen is meestal ontworpen om schade aan te richten. Eenmaal geactiveerd kan het bijvoorbeeld de controle over vitale systeemfuncties overnemen, bestanden wissen of overschrijven, gegevens versleutelen tot je een groot losgeld betaalt of beveiligingssoftware uitschakelen.

Besmetting en verspreidingsmethoden

Zoals we al hebben besproken, zoekt malware naar gaten in de beveiliging om op een computer, netwerk of server te komen. Alleen specifieke soorten malware sluipen binnen via downloads en schadelijke bijlagen, zoals virussen dat doen. De belangrijkste infectiemethode van malware is social engineering, zoals phishing.

voorbeeld van malware

Het meest herkenbare kenmerk van een computervirus is het vermogen om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden. Je kunt er een oplopen tijdens het downloaden van een bestand of software of het openen van een schadelijke e-mail. Beschadigde opslagapparaten en geïnfecteerde websites kunnen ook computervirussen verspreiden.

Replicatiemogelijkheden

Een kenmerk dat virussen onderscheidt van andere soorten malware is hun vermogen om zichzelf te repliceren. Wormen zijn de enige kwaadaardige software die, afgezien van virussen, de mogelijkheid heeft om zichzelf te repliceren en andere computers of netwerken te infecteren.

Wanneer een virus een computer binnenkomt en onbedoeld door de gebruiker wordt geactiveerd, begint het zichzelf te repliceren of kopieën van zichzelf aan andere software en bestanden op het systeem vast te maken. Soms vervangen die kopieën de host-app, waardoor het moeilijker wordt om de app te verwijderen.

Mechanismen voor verwijdering en detectie

Zou je een malware- of virusinfectie kunnen herkennen? Sommige typen, zoals ransomware of direct action-virussen, willen dat je weet dat ze de controle over je computer hebben overgenomen. Anderen blijven stil totdat je ze ontdekt. Dit zijn enkele verklikkerlichten van een malware- of virusinfectie:

  • Trage prestatie
  • Plotselinge crashes
  • Vervelende pop-ups
  • Onbekende software
  • Toegang geweigerd
  • Enge waarschuwingen
  • Uitgeschakelde systeemtools

Op het gebied van verwijderingsmechanismen verschillen malware en virussen niet veel van elkaar. In de meeste gevallen kun je ze elimineren met een breed spectrum of gespecialiseerd antivirus- of antimalwareprogramma. Andere situaties, zoals malware die zich verspreidt naar het geheugen van je computer, vereisen een expert.

Jezelf beschermen tegen virussen en andere malware

Is malware echt zo gevaarlijk? Laten we dat beantwoorden met een vraag: zou jij je op je gemak voelen als criminelen toegang zouden krijgen tot jouw gegevens? Natuurlijk niet. Financieel verlies is meestal het gevolg van gegevensdiefstal, het hoofddoel van malware-aanvallen. Dieven kunnen bijvoorbeeld je creditcardgegevens stelen met al je geld als gevolg. Als je ze niet betaalt, kunnen ze dreigen om je persoonlijke gegevens vrij te geven of je computer te blokkeren.

Daarnaast kan een virus schade toebrengen aan je e-mailcontacten door zichzelf te verspreiden via je account.

Voor organisaties zijn de risico's van malware- en virusaanvallen nog groter. Volgens onderzoeken zijn kleine bedrijven goed voor bijna 43% van de aanvalsslachtoffers, waarvan velen daarna failliet gaan. De kosten die worden gemaakt door kwaadaardige software variëren van $823 tot $653K.

Gelukkig is dat allemaal te voorkomen als je eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt zoals deze.

📌Software-updates

Software-updates verfijnen je besturingssysteem en programma's zodat ze beter en sneller werken. Maar er is meer. Software-engineers zijn altijd op zoek naar nieuwe beveiligingsrisico's en bedenken krachtige tegenmaatregelen die ze in software-updates verwerken.

Wacht op het gebied van cyberbeveiliging niet met het uitbrengen van een nieuwe update. Als je dat niet doet, geef je criminelen de kans om te profiteren van de ongepatchte kwetsbaarheden in je systeem.

📌Veilige internetpraktijken

voorbeeld van een complex wachtwoord

Je hebt meer kans om een cyberaanval te voorkomen als je het internet en je computer gebruikt met cyberveiligheid in gedachten. Het bestuderen van malware en virussen is een goed begin. De kans dat je in de val loopt, neemt af naarmate je meer weet over verschillende cyberbedreigingen.

In het licht hiervan hebben we een lijst met routineverbeterende gewoonten opgesteld die je kunt aannemen.

  • Maak ingewikkelde, willekeurig gegenereerde wachtwoorden.
  • Gebruik waar mogelijk multi-factor authenticatie.
  • Sluit en wis online accounts die je niet gebruikt.
  • Bezoek geen onprofessionele en duister uitziende sites.
  • Klik niet op ongevraagde beeldnamen van "gratis" aanbiedingen.
  • Gebruik antivirussoftware om een bestand te scannen voordat je het downloadt.
  • Open geen verdachte e-mails van onbekende afzenders.
  • Leer meer over verschillende phishingtactieken.
  • Lees het privacybeleid en de algemene voorwaarden.
  • Kies altijd voor online aanbieders die encryptie bieden.
  • Deel nooit privégegevens via openbare Wi-Fi.
  • Deel nooit te veel op sociale media of andere sites.

📌Antivirus- en antimalwaretools

Of je nu wel of niet al een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, het eerste wat je moet doen als je enige reden hebt om aan te nemen dat je apparaat is aangetast, is er een downloaden. Je huidige verdedigingssysteem is omzeild door kwaadaardige software, dus je hebt een krachtiger hulpmiddel nodig.

antivirus scannen op malware en virussen

Kies antivirussoftware op basis van het gewenste type bescherming. Een gemiddelde gebruiker die een computer gebruikt om te streamen, heeft niet dezelfde bescherming nodig als een bedrijf met 1000 werknemers. Toch moet je aandringen op bedreigingspreventie zoals:

  • Bescherming tegen surfen op het web - De beste antivirus kan je helpen om onbetrouwbare websites en beeldnamen te vermijden door verdachte URL's te markeren op basis van hun potentiële veiligheidsrisico.
  • Reactief scannen van bestanden - Bestanden controleren voordat ze worden gedownload of geopend voorkomt dat virussen worden geactiveerd en verspreid.
  • Volledige systeemscans - Uitgebreide malwarescans zijn niet-onderhandelbaar. Gebruik een hulpprogramma dat elke hoek van je computer controleert op bekende bedreigingen.
  • Automatische verwijdering van bedreigingen - Als er nieuwe malware doorheen glipt, moet de antivirus de bedreiging isoleren, analyseren en uiteindelijk verwijderen.

📌Herstel- en back-upmethoden

Virussen, wormen en andere kwaadaardige software hebben vaak bestandsverwijdering ingebouwd. De zogenaamde wiper malware is een van de beste voorbeelden. Het doel hiervan is om het bewijs van de acties van de criminelen te verbergen nadat ze je gegevens hebben vernietigd tijdens een aanval.

Je moet dus voortdurend een back-up van je bestanden maken. Tenzij je een tool van derden gebruikt, moet je de ingebouwde back-upsystemen op Windows en macOS inschakelen.

Wat gebeurt er als je door een virus- of malware-aanval al gegevens hebt verloren?

In dit geval kunt u vertrouwen op robuuste data recovery tools zoals Wondershare Recoverit om uw verwijderde bestanden te redden. Wondershare Recoverit is een uitstekende keuze voor virus-gerelateerd data herstel en ondersteunt alle bestandstypes en vrijwel elk apparaat. Het maakt een ingewikkeld proces ook heel eenvoudig.

Wondershare Recoverit
  • Uitstekend in het beheren van gegevensverlies door malware- en virusaanvallen.
  • Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gegevens herstellen in slechts een paar klikken.
recoverit doosrecoverit logo

Hopelijk heb je het niet nodig, maar hier is een gids voor gegevensherstel, voor het geval dat:

  1. Download, installeer en start Wondershare Recoverit voor uw OS.
  2. Selecteer een locatie waar je verloren bestanden zich bevonden voordat ze werden verwijderd.
    selecteer een locatie om het herstel te starten in recoverit
  3. Selecteer een locatie om het herstel te starten in recoverit Gedurende die tijd kun je de voortgang bekijken en het proces pauzeren als dat nodig is.
    een voorbeeld van een lijst met bestanden die kunnen worden hersteld in recoverit
  4. Zodra de scan is voltooid, zie je een lijst met je herstelbare bestanden. Gebruik filters om de resultaten te doorzoeken als er te veel items zijn.
    filters gebruiken om herstelbare bestanden te zoeken in recoverit
  5. Je kunt elk bestand vooraf bekijken voordat je het herstelt op je computer.
    voorbeeld van herstelbare bestanden in recoverit
  6. Selecteer wat u wilt ophalen en klik op Herstellen.
  7. Kies een veilige bestemming en klik op Save.
    recoverit gegevensherstel na virus- of malware-aanval

Conclusie

Zoals je ziet zijn malware en virussen geen synoniemen zoals we ze vaak gebruiken. Neem geen van beide voor lief. Ze kunnen ernstige schade veroorzaken als je je computer kwetsbaar houdt voor bedreigingen. Voer daarom regelmatig updates en gegevensback-ups uit en koop een antivirustool van hoge kwaliteit.

Het belangrijkste is dat je online je gezond verstand gebruikt en altijd nadenkt voordat je klikt. Als u toch een aanval krijgt, kunt u altijd vertrouwen op Wondershare Recoverit om uw gegevens te redden.

Gratis downloaden
Gratis downloaden
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: