4 bewezen methodes om gegevens van een SD-kaart op Linux te herstellen

Gegevens herstellen van een SD-kaart op Linux

Geheugenkaarten zijn ideaal voor het opslaan van informatie en het overbrengen ervan tussen digitale camera's, mobiele apparaten en diverse computers. Soms probeer je echter toegang te krijgen tot je SD-kaart op Linux en merk je dat sommige bestanden verdwenen of ontoegankelijk zijn.

Als je Linux gebruikt, zul je snel ontdekken dat de meeste informatie over herstel op macOS of Windows gericht is. Er is weinig tot geen informatie over hoe u Linux SD-kaartherstel kunt uitvoeren. Gelukkig voor jou hebben wij de antwoorden die je nodig hebt. Dit artikel gaat in op effectieve methoden om bestanden van een SD-kaart op Linux te herstellen.

Deel 1: Vereisten

Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je gegevens op je SD-kaart verliest. Dit is echter niet het ideale moment om in paniek te raken. Eén enkele verkeerde beweging kan je kansen op het retourneren van je verloren gegevens aanzienlijk verkleinen. Hieronder vind je enkele vereisten waaraan je moet voldoen voordat je met het herstelproces begint.

Controleer of je SD-kaart is geïnstalleerd

Het eerste dat je in een dergelijke situatie moet doen, is bevestigen dat je SD-kaart is geïnstalleerd. De meeste Linux-distributies zijn geconfigureerd om verwijderbare opslagapparaten automatisch te koppelen. Dit gebeurt echter niet altijd. Je hebt geen toegang tot je SD-kaart zonder deze te koppelen. Daarom moet je de onderstaande stappen volgen om ervoor te zorgen dat je SD-kaart is gekoppeld en dat je Ubuntu Linux-pc deze kan detecteren.

Stap 1: Start de terminal door tegelijkertijd op de knoppen Ctrl + Alt + T te drukken. De meeste Linux-distributies behandelen SD-kaarten als SATA-opslagapparaten, dus je zou ze moeten vinden in de submap /dev/.

Stap 2: Gebruik dit commando om toegang te krijgen tot deze submap:

ls -l /dev/sd

installeer SD-kaart onder linux

Als je je SD-kaart niet kunt vinden, moet je deze handmatig koppelen. Maak een map aan onder /mnt/ en koppel deze aan het apparaat waartoe je toegang wilt krijgen.

Stap 3: Je kunt ook het commando mkdir gebruiken om een nieuwe map te maken waarin je de SD-kaart kunt opslaan. Omdat /mnt/ beveiligd is, moet je sudo gebruiken om tijdelijke beheerdersrechten te krijgen.

Stap 4: voer de map /mnt in met behulp van het commando Dir wijzigen (cd):

cd /mnt

Stap 5: Maak vervolgens een nieuwe map voor je SD-kaart met behulp van het commando:

sudo mkdir NAME OF SD_CARD

maak een nieuwe map voor de sd-kaart in linux

Stap 6: Je kunt nu de primaire partitie van je SD-kaart toevoegen in hetzelfde formaat als de lijst die je zag toen je de map /dev controleerde. Gebruik het commando:

sudo mount /dev/SDCARDDEVICE /mnt/SDCARDFOLDER

bevestig de primaire partitie van de sd-kaart

Dat is alles wat je hoeft te doen; je zult zien dat je nu toegang hebt tot je kaart via het /mntmountpunt.

toegangskaart via het mountpunt

Maak een back-up van de beschikbare inhoud op de SD-kaart

Voordat je het Linux SD-kaartherstelproces probeert, moet je een back-up maken van de beschikbare bestanden op de SD-kaart. Dit is om verder gegevensverlies te voorkomen nadat je de verloren gegevens hebt hersteld. Je kunt de gegevens op een SD-kaart naar je Linux-pc kopiëren als de bestandsgrootte klein is. Anders heb je een hulpprogramma voor gegevensback-up nodig om het proces te versnellen.

Gddrescue is een goede optie voor gegevensback-up in Linux. Je kunt het gebruiken om je SD-kaart te back-uppen naar een afbeeldingsbestand. Na het back-upproces kun je altijd je gegevens uit het afbeeldingsbestand herstellen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je SD-kaart defect raakt tijdens het gegevensherstelproces. Volg de onderstaande stappen om een back-up van gegevens te maken met Gddrescue.

Stap 1: Installeer Gddrescue op je Ubuntu Linux met het commando:

sudo apt install gddrescue

installeer gddrescue voor herstel

Stap 2: Na de installatie kun je het onderstaande commando gebruiken om je SD-kaart te vinden tussen de gevonden opslagapparaten:

lsblk of ls -l /dev/sd*

zoek de sd-kaart in de lijst

Hoewel de naam van de tool Gddrescue is, is het commando om dit hulpprogramma te gebruiken ddrescue. Je zult ook sudo moeten gebruiken voor het gehele back-upproces. Om na de installatie een back-up van je gegevens te maken, ga je verder met de onderstaande stappen.

Stap 3: Gebruik het commando:

sudo ddrescue -d /dev/SDCARDDEVICE/PATH/TO/IMAGE/FILE/IMAGEFILENAME/PATH/TO/LOG/FILE/MAPFILENAME

maak een afbeeldingsbestand voor back-up

Het bovenstaande commando werkt voor een snelle back-up. Als je een uitgebreide back-up wilt om grote gegevens op te slaan, moet je de rx-vlag gebruiken om Gddrescue te laten weten hoe vaak fouten kunnen worden verholpen. Hoe hoger het nummer dat je gebruikt, hoe groter de kans op herstel. Dit betekent echter ook een langere scanperiode.

Stap 4: Om het aantal nieuwe pogingen in te stellen als een getal, voer je dit commando in:

sudo ddrescue -dr5 /dev/SDCARDDEVICE/PATH/TO/IMAGE/IMAGEFILENAME/PATH/TO/LOG/FILE/MAPFILENAME

voer het aantal nieuwe pogingen in

Stap 5: Je kunt de gemaakte afbeelding als opslagapparaat koppelen wanneer je toegang wilt tot de inhoud ervan.

Deel 2: 4 methodes om bestanden van SD-kaarten op Linux te herstellen

Nu je zeker weet dat je SD-kaart correct is gekoppeld en een back-up hebt van de beschikbare inhoud, kun je doorgaan met het herstelproces voor de Linux SD-kaart. Er zijn vier effectieve methodes om bestanden van een SD-kaart in Linux te herstellen, en we zullen ze in deze sectie bespreken; laten we kijken.

Methode 1: Repareer de SD-kaart met Ubuntu's GNOME-schijfhulpprogramma

De eerste methode die je kunt gebruiken om gegevens van een SD-kaart op Linux te herstellen, is het GNOME-schijfhulpprogramma. Deze Ubuntu SD-kaarthersteltool zorgt ervoor dat je effectief weer toegang krijgt tot al je verloren gegevens. Het repareert de SD-kaart om het opslagapparaat weer toegankelijk te maken. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om de SD-kaart in Linux te repareren met behulp van dit hulpprogramma.

Stap 1: Open het GNOME-schijfhulpprogramma vanuit het Whisker-, Dash- of KDE-menu.

Stap 2: Zoek de bestandsnaam van het apparaat voor je flashlezer. Meestal staat er ‘single flash reader.’

Zoek je sd-kaart in linux

Stap 3:Als je deze optie onder de opslaggrafiek vindt, klik je op de naar beneden gerichte pijl om te proberen deze te installeren. Als het lukt, kun je beginnen met het kopiëren van de bestanden.

Stap 4: Soms staat er ‘geen media.’ Probeer in dat geval de kaart los te koppelen en opnieuw aan te sluiten en controleer vervolgens of er iets verandert. Indien mogelijk klik je op het tandwielpictogram en selecteer je de optie Schijfkopie maken.

Stap 5: Probeer het nu op te slaan als een afbeeldingsbestand. Zodra dit is gelukt, kun je doorgaan naar de volgende stap.

Stap 6: Werp de kaart uit en plaats een nieuwe zwarte SD-kaart van hetzelfde formaat. Schrijf de schijfkopie naar deze nieuwe kaart met behulp van het tandwielmenu.

Stap 7: Je kunt nu het nieuwe bestandssysteem installeren. Je moet er echter voor zorgen dat de nieuwe kaart volledig leeg is, omdat je mogelijk alle bestanden op de kaart kwijtraakt wanneer je doorgaat.

Stap 8: Wanneer je de partitie ontkoppelt en Ubuntu deze nog steeds detecteert, kun je een consistentiecontrole uitvoeren om te zorgen voor herstel van het bestandssysteem. Als je een FAT32-, FAT12-, rr FAT16-kaart hebt, voer je de volgende opdracht uit op de commandoregel om het herstel te starten:

sudo fsck.msdos -r /dev/sdd1

Je moet echter het sdd1 gedeelte van de code vervangen door de naam van de partitie die in het schijfhulpprogramma wordt opgegeven.

Stap 9: Als je de kaart hebt geformatteerd om met een Linux-bestandssysteem te werken, voer je eenvoudigweg fsck.ext# in. Vervang # door het ext nummer van het systeem als je het je herinnert.

Methode 2: Repareer de SD-kaart op een Dual-Boot Ubuntu-systeem

Als de bovenstaande Ubuntu SD-kaarthersteltool niet werkt, kun je het dual-boot Ubuntu-systeem gebruiken voor herstel van een Linux SD-kaart. Als je Linux naast Windows installeert, is dit de beste optie.

Je kunt de SD-kaart repareren met de opdracht chkdsk in een Windows-commandoprompt. Hoewel Ubuntu een grotere kans biedt op het herstellen van verloren gegevens van FAT-apparaten, kan Windows je helpen effectief NTFS-apparaten te herstellen. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om je SD-kaart op een dual-boot Ubuntu-systeem te repareren.

Stap 1: Eerst moet je de computer opnieuw opstarten en wanneer GRUB verschijnt, vraag je het om de installatie van Microsoft Windows te starten met het trefwoord.

Stap 2: Open daarna een Bestandenverkenner-venster door tegelijkertijd de knoppen Windows + E ingedrukt te houden.

Stap 3: Zoek nu de schijfletter die Windows aan de geheugenkaart heeft toegewezen en selecteer deze. Windows vraagt je mogelijk de kaart te formatteren; negeer deze suggestie.

Stap 4: Open een commandoprompt door te zoeken op 'commandoprompt' in de zoekbalk en de optie te selecteren wanneer deze verschijnt.

Stap 5: Typ op de commandoprompt:

chkdisk /f E:

Zorg ervoor dat je E: vervangt door de schijfletter die Windows aan de SD-kaart heeft toegewezen.

Stap 6: Als je een foutmelding kreeg, had Windows niet veel geluk met het herstellen van je geheugenkaart zoals Ubuntu.

Stap 7: Als je geen toegang hebt tot Microsoft Windows, kun je de onderstaande opdracht uitvoeren op Ubuntu:

sudo ntfsfix -d /dev/sdd1

Je moet het apparaatbestand vervangen door de naam van de kaart. Hoewel dit niet de Linux-versie van chkdsk is, zal het enkele inconsistenties herstellen.

Stap 8: Je kunt ook de volgende opdracht gebruiken om een schijfkopie van een NTFS-geheugenkaart te maken als het GNOME-schijfhulpprogramma dit niet doet:

ntfsclone -so dsk.img /dev/sdd1

Daarna kun je bestanden van de SD-kaart in Linux herstellen naar een lege geheugenkaart wanneer het tijd is.

Methode 3: Herstel verwijderde of verloren bestanden van een SD-kaart met TestDisk voor Linux

Als de ingebouwde Linux SD-kaarthersteloplossingen niet werken, kun je gegevenshersteltools zoals TestDisk voor Linux proberen. Met deze tool kun je binnen enkele minuten verschillende soorten verloren bestanden van je SD-kaart herstellen. Volg de onderstaande stappen van deze tool om bestanden van een SD-kaart in Linux te herstellen.

Stap 1: Installeer TestDisk met behulp van de Linux CLI-prompt door dit commando uit te voeren:

sudo apt-get install testdisk

install testdisk op een linux-pc

Stap 2: Na de installatie moet je de SD-kaart controleren op mogelijke herstelbare problemen met behulp van TestDisk. Voer daarom de tool uit door testdisk in een terminal te typen en op Enter te drukken.

Stap 3: Selecteer Aanmaken in het eerste menu om een nieuw logbestand te ontwikkelen.

maak een nieuw logbestand aan in testdisk

Stap 4: Gebruik de cursortoetsen om je SD-kaart te selecteren uit de lijst van TestDisk. Zorg ervoor dat je doorgaan markeert. Je kunt de linker- en rechtercursortoetsen gebruiken om dit te markeren als dit niet het geval is. Nadat je de SD-kaart hebt gekozen, druk je op Enter.

kies sd-kaart uit de testdisklijst

Stap 5: Selecteer nu het type partitietabel. Deze Linux SD-kaarthersteltool herkent mogelijk de beschikbare gegevensresten en geeft een indicatie van de beste optie voor jou. Als je een SD-kaart gebruikt om bestanden op te slaan en met smartphones, camera's of pc, kies dan Intel.

selecteer het type partitietabel

Stap 6: Selecteer Analyseren om de structuur van de kaart te controleren op corrupte of verloren partities. Deze stap is essentieel voor het herstelproces.

analyseer de structuur op corrupte partitie

Stap 7: Als er geen partitie wordt gevonden, zal TestDisk je voorstellen een snelle zoekopdracht uit te voeren. Meestal is deze optie effectief genoeg om jeu te helpen de verwijdering van een verloren partitie ongedaan te maken. Druk op Enter om door te gaan.

voer een snelle zoekopdracht uit naar verloren bestanden

Stap 8: TestDisk zorgt ervoor dat elke gelokaliseerde partitie wordt weergegeven. Bij SD-kaarten is er meestal maar één. Vink de aangeboden optie aan om het partitietype te wijzigen en opstartbaar te maken. Druk daarna op Enter om je verloren partitie van de SD-kaart in Linux te herstellen.

herstel de gekozen SD-kaartpartitie

Stap 9: Als TestDisk geen enkele partitie heeft gevonden, moet je op de optie Dieper zoeken klikken. Wanneer TestDisk de zoekopdracht heeft voltooid en je je partitie hebt gevonden, selecteer je Schrijven om door te gaan.

diep zoeken naar sd-kaartpartities

Stap 10: Die stap zal de partitietabel naar de SD-kaart schrijven, waardoor het verwijderen van de verloren partitie ongedaan wordt gemaakt. TestDisk zal dan voorstellen dat je je pc opnieuw opstart om de nieuwe wijzigingen door te voeren. Navigeer naar de knop afsluiten en sluit de app.

pc opnieuw opstarten na herstel

Dat is alles wat nodig is. Je SD-kaart zou na het opnieuw opstarten van je pc toegankelijk moeten zijn en alle verloren gegevens hersteld moeten zijn.

Methode 4: Herstel verwijderde of verloren foto's van een SD-kaart met PhotoRec voor Linux

Als je foto's van je SD-kaart op Linux wilt herstellen, dan is PhotoRec de beste optie voor jou. Als Linux je SD-kaart kan zien als een apparaat voor massaopslag, maar het bestandssysteem niet kan detecteren, zal PhotoRec helpen de bestanden te herstellen. In tegenstelling tot TestDisk probeert deze app voor gegevensherstel niet naar het apparaat te schrijven of het te repareren; het redt eenvoudigweg het verloren bestand om je toegang te geven. Volg de onderstaande stappen om PhotoRec te gebruiken voor het herstel van je Linux SD-kaart.

Stap 1: Als je het niet hebt geïnstalleerd, kun je het downloaden van het Ubuntu-archief met het commando:

sudo apt-get install photorec

Je hoeft het vaak niet te installeren omdat het in de TestDisk-bundel zit.

Stap 2: Start de app door na de installatie photorec in een terminal in te voeren. En druk op Enter.

Stap 3: Net als bij TestDisk moet je je SD-kaart kiezen uit de apparatenlijst van PhotoRec.

kies sd-kaart op photorec voor linux

Stap 4: De kans is groot dat PhotoRec een partitie zal detecteren. Het selecteren van Geen partitie is echter het beste om ervoor te zorgen dat de app de hele schijf op verloren bestanden scant.

kies geen partitie om de hele schijf te scannen

Stap 5: Ga in de app naar Opties en selecteer de optie Beschadigde bestanden behouden. Ze zullen waarschijnlijk onbruikbaar zijn, maar hierdoor kun je gefragmenteerde testbestanden en afbeeldingen opslaan. Je kunt ook de Modus voor weinig geheugen inschakelen voordat je de opties pagina verlaat.

kies ervoor om beschadigde bestanden te behouden

Stap 6: Terug in het hoofdmenu kies je de types bestanden die je met PhotoRec wilt herstellen. Hoewel de naam foto's specificeert, kan PhotoRec meer dan alleen afbeeldingsbestanden herstellen.

kies de soorten bestanden die je wilt herstellen

Stap 7: Om het scanproces voor je verloren gegevens te versnellen, schakel je de types bestanden uit die je niet wilt herstellen.

Stap 8: PhotoRec zal je ook vragen om te selecteren hoe je wilt scannen en het bestandssysteem van je SD-kaart. Meestal is Overig de beste optie voor jou.

selecteer het bestandssysteem van de sd-kaart

Stap 9: Nu moet je een doelmap kiezen waar PhotoRec de bestanden kan opslaan die het herstelt.

kies de doelmap voor herstelde bestanden

Stap 10: PhotoRec begint met het scannen van de kaart op de bestanden die je zoekt en rapporteert vervolgens de types bestanden waarop deze zich bevindt. Zodra je het bestand vindt dat je zoekt, kun je het proces stoppen.

scan sd-kaart in linux op verloren bestanden

Stap 11: Wanneer de scan eindigt, herinnert PhotoRec je aan het aantal herstelde bestanden en de map waarin de herstelde foto's zijn opgeslagen.

stop na herstel met photorec

Dat is het einde van het herstelproces. Nu kun je de app afsluiten en de bestanden bekijken die zijn hersteld met deze tool voor bestandsherstel.

Deel 3: Formatteer de SD-kaart na het gegevensherstel op Linux

Nadat je je bestanden van de SD-kaart hebt hersteld, kun je ze formatteren om eventuele virussen of slechte sectoren te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je de kaart opnieuw kunt gebruiken. Er zijn verschillende methodes om de SD-kaart te formatteren na gegevensherstel op Linux, en we zullen ze in deze sectie bespreken.

Formatteer de SD-kaart in de terminal

Een van de beste manieren om een SD-kaart te formatteren is via de terminal, en een van de meest effectieve methoden is via Fdisk. Volg de onderstaande stappen om je SD-kaart in de Linux-terminal te formatteren met behulp van FD.

Stap 1: Druk tegelijkertijd op Ctrl + Alt + T om de terminal te openen.

Stap 2: Gebruik nu Fdisk op je SD-kaart door de opdracht in te voeren:

sudo fdisk /dev/SDCARD

Zorg ervoor dat je SDCARD vervangt door de naam van de kaart.

open fdisk om de kaart te formatteren

Stap 3: Typ vervolgens p en druk op Enter om de partitietabel van de kaart te bekijken.

kies de partitietabel van de kaart

Stap 4: Typ n om een nieuwe partitietabel te maken en druk vervolgens op p om deze partitie primair te maken, gevolgd door 1 , aangezien je geen partities meer hoeft te maken.

maak een nieuwe primaire partitie

Stap 5: Druk nu op Enter om de standaardwaardes van de eerste en laatste spatie van de partitie te accepteren. Hierdoor kun je ook de beschikbare schijfruimte gebruiken.

Stap 6: Als Fdisk een eerdere handtekening van het bestandssysteem detecteert, zal het je vragen of je deze wilt behouden of verwijderen. Kies ervoor om te verwijderen terwijl je een geheel nieuwe partitie maakt.

bestandssysteemhandtekening verwijderen

Stap 7: Druk nu op w om de nieuwe partitie naar je SD-kaart te schrijven en sluit daarna Fdisk af.

schrijf nieuwe partities naar sd-kaart

Dat is alles wat je hoeft te doen; je nieuwe partitie is aanwezig, maar je moet deze formatteren voordat je deze kunt gebruiken.

Stap 8: Je kunt formatteren als FAT 32, het meest voorkomende formaat bij draagbare apparaten en computers, door dit commando in te voeren:

sudo mkfs.vfat -F32 -v /dev/sdcl

kies een nieuw bestandsformaat voor de sd-kaart

Formatteer SD-kaart met schijven

Een andere manier waarop je je SD kunt formatteren zodat je deze opnieuw kunt gebruiken, is door Schijven te gebruiken. Met Schijven kunnen gebruikers hun opslagapparaten eenvoudig beheren. Distributies zoals Linux Mint en Ubuntu ondersteunen dit ook. Het formatteren van je SD-kaart in Linux met behulp van Schijven is relatief eenvoudig; volg onderstaande stappen.

Stap 1: Zoek de tools in je apps-menu en voer ze uit.

tool voor het vinden van schijven op een linux-pc

Stap 2: Na het starten kies je je SD-kaart uit de weergegeven lijst en maak je vervolgens een nieuwe partitie door op de aanwezige Plus knop te klikken.

klik op de plusknop

Stap 3: Laat de partitiegrootte staan en maak wat ruimte vrij door de opgegeven instellingen te volgen, omdat je alle beschikbare ruimte op je SD-kaart wilt gebruiken.

laat de partitiegrootte en vrije ruimte vrij

Stap 4: Als je wilt, kun je een nieuwe naam voor je SD-kaart opgeven. Voor een volledig formaat klik je op Inschakelen en kies je het gewenste bestandssysteem. We raden FAT aan als je volledige compatibiliteit wilt.

maak nieuwe instellingen voor sd-kaart

Stap 5: Zodra het formatteringsproces is voltooid, kun je eenvoudig je SD-kaart monteren. Gebruik Schijven door op de knop Afspelen onder de kaartnaam te klikken.

installeer sd-kaart in schijven

Veelgestelde vragen:

Ja, er zijn veel tools die je kunt gebruiken voor het herstel van Linux SD-kaarten. Afhankelijk van de oorzaak van het gegevensverlies en waar je naar op zoek bent, zijn de vier methodes in onze bovenstaande gids het beste voor het herstellen van bestanden van een beschadigde SD-kaart.

De hierboven onderzochte methodes voor herstel van de Ubuntu SD-kaart helpen je alle soorten bestanden, inclusief foto's, van de SD-kaart te herstellen.

Niet noodzakelijkerwijs. Hoewel het proces vrijwel hetzelfde kan zijn, zijn de gebruikte tools meestal verschillend. Eén manier waarop de twee besturingssystemen verschillen, is dat Windows-methodes meestal op GUI zijn gebaseerd. Aan de andere kant zijn Linux-herstelmethodes meestal terminalgebaseerd.

De eenvoudigste manier om het uit te leggen is dat als je te maken hebt met een defect opslagapparaat, je het beste eerst de beschikbare gegevens eruit kunt halen als dat mogelijk is. Hoewel het doel is om je gegevens te herstellen en je opslagapparaat daarna te gebruiken, moet je je ook voorbereiden op scenario's waarin de kaart defect raakt.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, is het verlies van gegevens op een SD-kaart niet het einde van de wereld. Je kunt gegevens van SD op Linux herstellen volgens de methodes die in deze handleiding worden gedeeld. In dit artikel is wat een complex proces leek, opgesplitst in eenvoudige stappen die je kunt volgen. Linux SD-kaartherstel en je SD-kaart weer bruikbaar maken kan eenvoudig zijn als je de eenvoudige stappen hierboven volgt.

Gratis Download

Voor Windows XP/Vista/7/8/10/11

Gratis Download

Voor macOS X 10.10 of nieuwer