Red je gegevens: Android-gegevensherstel uitvoeren met Linux

Gegevens herstellen van een Android-apparaat met Linux

Als je aan Linux denkt, stel je je waarschijnlijk een computerbesturingssysteem voor. Gegevensherstel is slechts een van de vele toepassingen van Linux, een zeer aanpasbaar besturingssysteem. Daarom is het met het gebruik van Linux mogelijk om verloren gegevens van een Android-apparaat te herstellen. Dit artikel bespreekt het uitvoeren van Android-gegevensherstel met Linux in het interne en externe geheugen. Bovendien kun je met behulp van de hier vermelde Android-software voor gegevensherstel voor Linux je belangrijke bestanden ook eenvoudig herstellen.

Kun je verwijderde bestanden van een Android-telefoon herstellen met Linux?

Ja, je kunt verwijderde bestanden van een Android-telefoon herstellen met Linux. Er zijn twee soorten herstelscenario's:

  • Herstellen vanuit het interne en externe geheugen van Android: Je kunt 'adb', een onderdeel van de Android SDK, of de 'fastboot'-tool gebruiken, die wordt gebruikt om de bootloader op Android-telefoons te ontgrendelen om vanaf een Linux-computer toegang te krijgen tot het Android-bestandssysteem om verwijderde bestanden te herstellen.
  • Herstellen vanaf het externe geheugen van de Android-telefoon (SD-kaart): Voor extern geheugen zoals een SD-kaart zou elke Linux-compatibele software voor gegevensherstel moeten werken. Voorbeelden hiervan zijn TestDisk voor Linux en andere Linux-tools voor gegevensherstel.

Dit tweede scenario is eenvoudig uit te voeren door de SD-kaart aan te sluiten op een Linux-computer en je kunt de tool voor gegevensherstel al uitvoeren. Dit artikel concentreert zich dus op de eerste optie (herstellen vanuit het interne en externe geheugen van Android).

Hoe herstel je gegevens van het interne en externe geheugen van Android op Linux?

Het commandoregelprogramma Android Debug Bridge (ADB) is handig voor communicatie met Android-apparaten. Via de ADB kun je veel taken op het doelapparaat uitvoeren.

ADB bestaat uit twee componenten: de desktopclient en degene die bij Android wordt geleverd. We kunnen de desktop-ADB-client gebruiken om het Android-apparaat verschillende commando's te sturen wanneer het is aangesloten en USB-foutopsporing is ingeschakeld. De Android SDK, toegankelijk op Windows, Linux, macOS en andere platforms, bevat ADB.

Vereisten

  • Agnostisch Linux-gebaseerd besturingssysteem
  • Geroote Android-telefoon
  • BusyBox op het Android-apparaat geïnstalleerd
  • Installeer de Android SDK om "adb" te verkrijgen. Download de (grote) SDK, pak deze uit en start adb van binnenuit.
  • TestDisk, Pipe Viewer (PV) en, indien nodig, Extundelete (om bestanden te herstellen van ext3/4-bestandssystemen). Als je Debian gebruikt, voer je het volgende uit:

# apt-get install testdisk pv extundelete

Stap 1: Toegang tot het Android-bestandssysteem

  1. Schakel USB Debug in op je apparaat om verbinding te maken met adb. Verbind het Android-apparaat met de Linux-computer via een USB-kabel. Open vervolgens een terminal op je Linux-computer en navigeer naar de sdk/platform-tools in de Android SDK-map waar adb zich bevindt.
  1. Gebruik adb shell om verbinding te maken met je telefoon:

$ ./adb shell

Opmerking: Als het bovenstaande commando mislukt, moet je mogelijk eerst adb start-server als root aanroepen.

We kunnen nu de opdracht mount gebruiken om te bepalen welke partitie de SD-kaartgegevens bevat en de partitie dumpen of de volledige geheugeninhoud dumpen om fouten te voorkomen.

  1. Zoek naar een bloktool met de naam /dev/block/mmcblk0. We kunnen nu meerdere partities zien binnen mmcblk0, maar we laten het partitiebeheer later over aan TestDisk. Sluit de shell om terug te keren naar de Android SDK-map sdk/platform-tool van je computer.
  2. Laten we nu de inhoud van /dev/block/mmcblk0 dumpen. Gebruik adb shell om de superuser te worden en voer cat uit om de inhoud te dumpen, zoals hieronder te zien:

$ ./adb shell su -c "cat /dev/block/mmcblk0" | pv > mmcblk0.raw

We kunnen TestDisk nu de rest laten afhandelen.

Leer meer tools voor toegang tot Android op Linux met video-instructies:

Stap 2: Android-gegevensherstel op Linux

Nadat je het Android-apparaat op Linux hebt geopend, kun je nu alle Linux-hulpprogramma's voor gegevensherstel gebruiken om gegevens ervan te herstellen, bijvoorbeeld TestDisk.

  1. Herstel om te beginnen de GPT-partitietabel. Kies mmcblk0.raw in de TestDisk-interface en druk op Doorgaan.
herstel de gpt-partitietabel
  1. Selecteer de EFI GPT-partitiekaart.
Selecteer de efi gpt-partitiekaart
  1. Vervolgens selecteer je Analyseren, zodat TestDisk de partities kan vinden.
partities analyseren
  1. Selecteer Snel zoeken.
snel zoeken toepassen
  1. De zoekopdracht levert een tabel als deze op:
zoek tabel
  1. Druk vervolgens op Enter om door te gaan.
druk op enter
  1. Kies de optie Schrijven om deze nieuwe (herstelde) partitietabel op te slaan. Tik vervolgens op Y om de selectie te bevestigen.
kies de schrijfoptie
  1. Je krijgt dan een melding dat je opnieuw moet opstarten. In deze situatie is er echter geen dergelijke vraag. Druk op Enter om door te gaan. Nu de partitietabel is hersteld, kunnen we proberen de bestanden te herstellen.
probeer de bestanden te herstellen
  1. Om de sectie Bestandssysteemhulpprogramma's van TestDisk te gebruiken, selecteer je Geavanceerd.
selecteer geavanceerd
  1. Kies de partitie waarvoor je het herstel wilt uitvoeren. In dit voorbeeld gebruiken we de optie Verwijderen ongedaan maken om foto's te herstellen van de FAT32 SD-kaartpartitie:
gebruik de optie voor het ongedaan maken van de verwijdering
  1. Nu kunnen we het bestandssysteem op herstelbare bestanden doorzoeken:
doorzoek het bestandssysteem naar herstelbare bestanden
  1. Er zijn veel herstelbare bestanden in de map /DCIM/100ANDRO, waar het Android-apparaat de foto's opslaat. Kies het en gebruik vervolgens C of c om ze naar een van de bestandssystemen van de Linux-computer te herstellen.
bestanden herstellen
  1. Optioneel: Om bestanden van een ext3/ext4-partitie te herstellen, heeft TestDisk een optie voor het Creëren van afbeeldingen die een afbeelding van die partitie met de naam image.dd naar een bestand op het bestandensysteem van de Linux-computer schrijft.
bestanden herstellen van de ext3/ext4-partitie

Gebruik vervolgens in je terminalvenster extundelete om bestanden van de afbeelding te herstellen:

$ extundelete --restore-all image.dd

Naast TestDisk zijn er veel gratis en open-source Linux-tools voor gegevensherstel op de markt verkrijgbaar. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • PhotoRec voor Linux: Een krachtige tool die verloren partities kan herstellen, beschadigde bestandssystemen kan repareren en verwijderde bestanden kan herstellen.
  • Extundelete: Een tool die verwijderde bestanden van ext4-bestandssystemen kan herstellen.
  • Ddrescue: Een tool voor het herstellen van gegevens van defecte opslagapparaten en het klonen van opslagapparaten met slechte sectoren.
  • Foremost: Een tool voor het herstellen van bestanden op basis van hun kop- en voetteksten.
  • Scalpel: Een Linux-tool voor gegevensherstel gebaseerd op de kopteksten en datastructuren.

Elke tool kan verschillende mogelijkheden en beperkingen hebben. Het wordt altijd aanbevolen om meer dan één tool te proberen om de kans op succesvol herstel te vergroten.

Samengevat:

In dit artikel hebben we de 2 belangrijkste stappen vermeld om gegevens van een Android-apparaat te herstellen met Linux. Eerst moet je toegang krijgen tot het Android-bestandssysteem en vervolgens je verloren of verwijderde gegevens op je Android-apparaat herstellen via een Linux-apparaat. We hebben echter de beste Linux-software voor gegevensherstel vermeld als je een gemakkelijkere manier wilt om bestanden te herstellen. Bekijk ze nu!