Maak een herstelpartitie op een Mac voor alle OS-versies

Heb je per ongeluk de herstelpartitie van je Mac verwijderd? Heb je een macOS-versie ouder dan Lion die geen herstelpartitie had toen je je Mac kocht? Maak je geen zorgen, je kunt er een maken en je systeem beveiligen.

Ontdek waarom en hoe je een herstelpartitie op een Mac maakt voordat je de stappen onderneemt om je Mac te herstellen in macOS-herstel en verloren of verwijderde partities te herstellen.

In dit artikel:
    1. Update de software (Mac OS X Lion of nieuwer)
    2. Gebruik de Recovery Partition Creator (OS X Mavericks of ouder)
    3. Installeer het systeem opnieuw vanaf een opstartbaar USB-station (OS X Yosemite of nieuwer)
    1. Intel-gebaseerde Mac
    2. Apple Silicon Mac

Waarom een macOS-herstelpartitie maken?

macos herstelpartitie startup

Een herstelpartitie op je Mac is een verborgen onderdeel met een kopie van je besturingssysteem. Apple introduceerde het in Mac OS X 10.7 (Lion), waarmee gebruikers hun systemen naar de fabrieksinstellingen kunnen herstellen in geval van een schijf- of systeemfout. Elke volgende versie bevat het als vangnet om macOS opnieuw te installeren, het te herstellen vanaf een Time Machine-back-up of verschillende problemen op te lossen in Schijfhulpprogramma.

Deze voordelen zijn de reden waarom je een macOS-herstelpartitie zou moeten maken. Hier lees je hoe je het moet doen, ongeacht de macOS-versie.

Hoe je een herstelpartitie op een Mac maakt

Voor het maken van een herstelpartitie op een Mac zijn geen geavanceerde vaardigheden of ervaring vereist. Volg de onderstaande stappen om er een te maken op basis van jouw Mac OS X-, OS X- of macOS-versie.

Update de software (Mac OS X Lion of nieuwer)

De eenvoudigste manier om een herstelpartitie op je Mac te maken, is door de software bij te werken. Op die manier installeer je een verloren of verwijderde herstelpartitie opnieuw.

Deze methode is echter alleen van toepassing op Mac OS X 10.7 (Lion) en nieuwere versies, omdat oudere systemen geen herstelpartitie hebben.

Je kunt als volgt je Mac bijwerken om een herstelpartitie te maken:

  1. Ga naar het Apple-menu > Systeemvoorkeuren.
    systeemvoorkeuren
  2. Ga naar Algemeen > Software-update en klik op Nu bijwerken (indien beschikbaar).
    macos-software-update
  3. Start Terminal en voer het volgende commando uit om te controleren op de herstelpartitie: diskutil list.
    schijven in terminal

Als er geen software-update beschikbaar is, volg je de onderstaande stappen voor de methode die van toepassing is op je besturingssysteem.

Gebruik de Recovery Partition Creator (OS X Mavericks of ouder)

Mac OS X 10.7 (Lion), OS X 10.8 (Mountain Lion) en OS X 10.9 (Mavericks) ondersteunen een gratis tool voor het maken van een herstelpartitie nadat deze per ongeluk is verwijderd of verloren is gegaan als gevolg van een systeem- of schijffout.

De Recovery Partition Creator is nog steeds beschikbaar, dus download deze, pak het bestand uit en installeer het op je Mac. Volg daarna deze stappen om een herstelpartitie te maken:

  1. Draai de Recovery Partition Creator. Mac OS X Lion vereist dat je met de rechtermuisknop op de tool klikt en Openen selecteert.
    open de recovery partition creator
  2. Als je Mac weigert de tool te starten, ga je naar het Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy en klik je op Toch openen.
    laat de app openen
  3. Klik op OK om het downloaden van de benodigde bestanden te bevestigen.
    controle van recovery partition creator
  4. Volg het advies om een back-up te maken van vitale bestanden (voor het geval dat) en klik op OK om door te gaan.
    een waarschuwingsbericht en een back-upadvies
  5. Kies de schijf met een herstelpartitie en klik op OK.
    kies de herstelpartitieschijf
  6. Laat het programma je schijf controleren op fouten en klik op Doorgaan.
    schijffoutcontrole
  7. Klik op OK om het maken van het herstel te bevestigen.
    maak een herstelpartitie op mac
  8. Kies de versie van je besturingssysteem.
    kies de versie van het besturingssysteem
  9. Zoek het installatieprogramma voor je besturingssysteem in Toepassingen, selecteer het en klik op Kiezen.
    kies het installatieprogramma van je besturingssysteem
  10. Zodra je het succesbericht ziet, klik je op OK om het programma af te sluiten.
    de succesboodschap

Installeer het systeem opnieuw vanaf een opstartbaar USB-station (OS X Yosemite of nieuwer)

OS X 10.10 (Yosemite) en nieuwere versies ondersteunen de Recovery Partition Creator niet. Daarom kun je een herstelpartitie maken door je systeem opnieuw te installeren. Je hebt een opstartbare schijf nodig met het juiste bestandssysteem en installatiebestand, maar maak vooraf een back-up van persoonlijke bestanden om gegevensverlies te voorkomen.

Zo maak je een herstelpartitie op macOS Catalina (de stappen zijn identiek voor alle versies na 10.10, inclusief Yosemite):

  1. Plaats een leeg USB-station met ongeveer 19 GB ruimte (macOS Catalina vereist 18,5 GB) in je computer.
  2. Ga naar Schijfhulpprogramma > Weergave > Alle apparaten tonen.
    toon alle apparaten in schijfhulpprogramma
  3. Selecteer je USB-station in de linkerzijbalk en klik op Wissen om het te formatteren. Kies het Mac OS Extended (Journaled)-formaat en GUID Partition Map als schema en klik op Wissen.
    een usb-drive wissen en formatteren
  4. Zoek naar macOS Catalina in de Mac App Store en klik op Downloaden.
    download een macos-installatiebestand
  5. Het installatieprogramma wordt gestart zodra het installatiebestand is gedownload, maar je hebt het nog niet nodig. Sluit het met de sneltoets Command + Q en verplaats het bestand van Programma's naar je USB-station.
    sluit de macos-installatie af
  6. Start Terminal en voer de volgende opdracht uit om je USB-drive opstartbaar te maken:

    sudo Applications/Install\ macos\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USBdrive.

    Vervang de parameter "USBdrive" door het label van je USB en negeer het applicatiepad uit de onderstaande schermafbeelding, tenzij je Mac momenteel op macOS Sierra of ouder draait.

  7. Geef je beheerderswachtwoord op, typ Y en druk op Return. Houd er rekening mee dat het commando identiek is voor andere besturingssysteemversies; je hoeft Catalina alleen te vervangen door de juiste naam.
    maak een opstartbare schijf in de terminal
  8. Zodra je Kopiëren voltooid en Gereed ziet, sluit je Terminal en start je je Mac opnieuw op. Druk onmiddellijk lang op de Optie-toets (Intel-gebaseerde Mac) of de Aan/uit-knop (Apple Silicon) totdat je het scherm Startup Manager ziet. Klik op macOS Catalina installeren en volg de instructies op het scherm.
    installeer macos vanaf de opstartbare schijf

Hoe je je Mac kunt herstellen vanaf een herstelpartitie

Het herstellen van je Mac vanaf een herstelpartitie is een fluitje van een cent. Je hebt meerdere opties in macOS-herstel, die enigszins verschillen, afhankelijk van de processor van je Mac. De chip bepaalt ook hoe je macOS-herstel invoert. Hier zijn de stappen voor apparaten met Intel- en Apple-siliconchips.

Intel-gebaseerde Mac

Als je Mac een Intel-processor heeft, volg je deze stappen om deze te herstellen vanaf een herstelpartitie:

  1. Ga naar het Apple-menu > Opnieuw opstarten.
    start je pc opnieuw op
  2. Druk onmiddellijk lang op de toetsencombinatie Command + R.
    command- en r-toetsen
  3. Kies de gewenste optie uit macOS-hulpprogramma's. Je kunt terugzetten vanaf een Time Machine-reservekopie (als je er eerder een hebt gemaakt), macOS opnieuw installeren, een schijf repareren of een volume herstellen vanaf een ander volume in Schijfhulpprogramma (waarbij de bestemming wordt gewist), of gebruik Terminal. Je kunt ook Safari starten om toegang te krijgen tot de Apple Support-documentatie. Nadat je een hulpprogramma hebt geselecteerd, klik je op Doorgaan en volg je de instructies op het scherm.
    macos-hulpprogramma's

Apple Silicon Mac

Als je Mac een Apple siliconchip hebt, volg je deze stappen om macOS-herstel te openen en je systeem te herstellen:

  1. Ga naar het Apple-menu > Afsluiten.
    sluit je mac af
  2. Zodra je Mac is uitgeschakeld, druk je lang op de Aan/uit-knop totdat je het systeemvolume en Opties op het scherm ziet. Klik op Opties > Doorgaan.
    opstartmogelijkheden
  3. Kies de gewenste optie uit macOS-hulpprogramma's, klik op Doorgaan en volg de instructies. Je kunt terugzetten vanaf Time Machine (een eerdere back-up is een vereiste), macOS opnieuw installeren, Safari gebruiken om door Apple Support-documentatie te bladeren, een volume herstellen of repareer een schijf in Schijfhulpprogramma, ga naar Terminal of deel een schijf om bestanden over te zetten naar een andere Mac.
    macos-hulpprogramma's in herstelmodus

Bonus: Hoe verloren of verwijderde partities op een Mac te herstellen

Je hoeft niet de moeite te doen om macOS opnieuw te installeren om een verloren of verwijderde partitie terug te krijgen waar deze thuishoort. Je kunt een tool voor gegevensherstel gebruiken zoals Wondershare Recoverit. Op die manier kun je een ontbrekende partitie met al je gegevens herstellen, ongeacht hoe je deze bent kwijtgeraakt (bijvoorbeeld door formatteren, verwijderen, systeemstoring, schijfbeschadiging, malware, enz.).

Het ondersteunt meer dan 2.000 apparaten en meer dan 1.000 bestandsformaten en kan gegevens ophalen in meer dan 500 onverwachte scenario's.

Gratis download
Gratis download

Je kunt de Mac-versie naar je computer downloaden, de software installeren en starten en deze stappen volgen om je partitie te herstellen:

  1. Ga naar Harde schijven en locaties en selecteer de opslag met een verloren of verwijderde partitie om een automatische scan te starten.
    bronnen voor gegevensherstel
  2. Gebruik filters zoals type en grootte om specifieke bestanden te vinden.
    scannen op verloren opslag en bestanden
  3. Bekijk een preview en selecteer de herstelbare bestanden en klik op Herstellen.
    een preview van een afbeelding
  4. Kies een bestandspad en klik op Opslaan.
    bestemming gegevensherstel

Conclusie

Een herstelpartitie op Mac-apparaten is uitstekend geschikt voor het herstellen of opnieuw installeren van het systeem in geval van een onverwachte storing. Oudere OS-versies hebben dit echter niet, en je kunt het in veel scenario's kwijtraken, inclusief per ongeluk verwijderen.

Gelukkig kun je een herstelpartitie op je Mac maken als het apparaat Mac OS X Lion of nieuwer ondersteunt. Je kunt de software bijwerken, de Recovery Partition Creator gebruiken (OS X Mavericks en ouder) of het systeem opnieuw installeren vanaf een opstartbare USB (OS X Yosemite en nieuwer).

Als je een partitie hebt verwijderd of kwijt bent geraakt vanwege een plotseling probleem, herstel deze dan met software voor gegevensherstel, zoals Wondershare Recoverit.

Gratis download
Gratis download

Veelgestelde vragen:

  • Heeft elke Mac een herstelpartitie?
    Sinds Mac OS X 10.7 (Lion) heeft elke Mac een herstelpartitie. Het is verborgen en bevat OS-instellingen en -bestanden die nodig zijn om het systeem in de herstelmodus te herstellen.
  • Hoe maak ik een herstelschijf voor mijn Mac?
    Als je je Mac bijwerkt, kan er een herstelpartitie worden aangemaakt (als je deze bent kwijtgeraakt of verwijderd). Anders kun je de Recovery Partition Creator gebruiken op OS X Mavericks of ouder, of je besturingssysteem opnieuw installeren vanaf een opstartbaar USB-station op OS X Yosemite of nieuwer.
  • Hoe kan ik een Mac zonder een herstelpartitie herstellen?
    Als je Mac er geen heeft, kun je macOS-internetherstel gebruiken, waarmee je macOS opnieuw kunt installeren of kunt herstellen vanaf een Time Machine-reservekopie. Het is echter alleen beschikbaar op Intel-gebaseerde Macs. Je kunt toegang krijgen door je computer opnieuw op te starten en onmiddellijk Option + Shift + Command + R ingedrukt te houden om de originele macOS opnieuw te installeren of Option + Command + R om te upgraden naar de nieuwste compatibele versie.
    Als je Mac met Apple silicon geen herstelpartitie heeft, kun je Mac-firmware herstellen of nieuw leven inblazen in Apple Configurator of Finder. Het is een langdurig proces, dus bekijk de instructies op Apple Support.
  • Hoe kan ik een macOS-herstelpartitie maken zonder macOS zelf opnieuw te installeren?
    De enige twee manieren om je herstelpartitie te maken zonder macOS opnieuw te installeren, zijn door de Recovery Partition Creator te gebruiken of door de software bij te werken of te upgraden. De eerste werkt alleen op Lion-, Mountain Lion- en Mavericks-systemen. De laatste is alleen beschikbaar op apparaten die compatibel zijn met de herstelpartitie (Lion of nieuwer).
  • Kun je een herstelpartitie op een Mac verwijderen?
    Je kunt een herstelpartitie op een Mac verwijderen, maar we raden dit niet aan. Het is je vangnet in geval van een systeemstoring of andere problemen, omdat het je besturingssysteemkopie bevat.
Adriaan Willems
Adriaan Willems Jun 14, 24
Deel artikel: