Apple M3 Max: volledige evaluatie van M3 Max MacBook Pro

Het is bijna 2024 en de nieuwe Apple MacBook Pro M3 Max is er. Op het eerste gezicht kunnen we gerust zeggen dat het nieuwe toestel de naam Pro verdient. Het is krachtig, snel en zit vol topfuncties die zelfs de meest fanatieke Mac-gebruikers tevreden zullen stellen.

De M3-serie is de beste chipset van Apple. De M3 Max heeft de dingen echter naar een heel nieuw niveau getild. We hebben een 16-inch M3 Max Macbook Pro getest en kunnen zeggen dat het een volwaardige krachtpatser is. Laten we zonder omhaal alles bekijken wat deze prachtige machine te bieden heeft.

In dit artikel
  1. CPU-prestaties
  2. GPU-prestaties
  3. Snelheid en multitasking

Overzicht: MacBook Pro M3 Max

macbook pro m3 max overzicht

Apple lijkt zijn pas niet te verliezen. M2 Pro is al oud nieuws, nu M3 Max alle aandacht opeist. In de computerindustrie hebben de eigen M-serie chips van Apple een enorme opmars gemaakt. Er is een nieuwe speler op het toneel voor Apple die zeker alle concurrenten zal overtreffen.

De M3 Max MacBook Pro heeft een gebruiksgemak dat je nog nooit eerder hebt gezien. Ondanks de mogelijk hoge prijs van 3.499 dollar kun je rekenen op desktopklasse, een lange batterijlevensduur en uitstekende prestaties.

Voordelen
 • Prestaties volgens industrienorm
 • Uitstekende snelheid
 • Langere levensduur van de batterij
 • Een paar eersteklas luidsprekers
 • GPU met hardware-ondersteunde ray tracing
 • Space black verwijdert de vlekken
Nadelen
 • Geestverruimend duur
 • Beperkte upgrademogelijkheden
 • Kleine gaming catalogus

MacBook Pro M3 Max: nieuwe ruimtezwarte kleur

space zwart macbook pro m3 max

Wat is ruimtezwart precies?

Space black, de nieuwe donkergrijze kleur van Apple, is het enige kenmerk dat de nieuwste MacBook-modellen van elkaar onderscheidt. De M3 Max ziet er strak, eigentijds en stijlvol uit dankzij deze nieuwe spacezwarte kleur.

De omgevingsfactoren veranderen de tint en donkerheid van de kleur, ook al lijkt hij zwart. De nieuwe laptop zal een lichtere tint zwart aannemen als hij naast lichter gekleurde voorwerpen wordt geplaatst. Plaats hem echter ergens waar het donker is en hij zal nog donkerder en zwarter lijken.

De truc is om de reflectie en de vlekkerigheid van de kleur te verminderen. Apple heeft goed werk geleverd door gebruikerssporen, vettige handen en vervelende vlekken te verminderen met een inventieve anodisatietechniek.

MacBook Pro M3 Max: Retina-display en grafische voorzieningen

De grafische voorzieningen en het beeldscherm van Macbook Pro M3 Max zijn retina.

Apple heeft een complete make-over doorgevoerd op het gebied van beeldschermen. Het nieuwe MacBook-model heeft een krachtig 16,2-inch Liquid Retina XDR-beeldscherm met een 120Hz 3456x2234 16:10 Mini-LED-paneel. Het Retina-display ziet er niet alleen prachtig uit, maar kan ook het P3-kleurengamma (100%) volledig weergeven.

De TrueTone-technologie, die Apple in de meeste van zijn producten verwerkt, geeft het beeldscherm een warmere uitstraling dan de meeste andere schermen. Deze technologie zorgt ervoor dat de kleur meer verschuift omdat het de kleurtemperatuur van het scherm aanpast aan het omgevingslicht.

Hoewel het een optie is om uit te schakelen, raden we aan om het ingeschakeld te laten. Tijdens de laatste twee generaties Apple apparaten was het Mini-LED paneel de standaard technologie. Anders gezegd, het Liquid Retina-display overtreft de meeste LCD-schermen in zijn vermogen om diepere zwarttinten te reproduceren.

Hier zijn wat specificaties om je ogen op te laten vallen:

 • 1.000.000:1 contrastverhouding
 • SDR-helderheid: 600 nits
 • XDR-helderheid: 1000 nits ondersteund volledig scherm
 • 1600 nits piek2 (alleen HDR-inhoud)
 • 1 miljard kleuren
 • Vaste vernieuwingsfrequenties: 47,95Hz, 48,00Hz, 50,00Hz, 59,94Hz, 60,00Hz
 • 3456 x 2234 native resolutie bij 254 pixels per inch
 • Ondersteuning voor maximaal twee externe beeldschermen (tot 6K resoluties bij 60Hz)

Over het geheel genomen geeft het scherm een mooi gebalanceerd beeld, dat er geweldig uitziet voor je ogen. Er zit ook een solide 1080p webcam in.

Prestatiecijfers

macbook pro m3 max prestatiecijfers

Hier vind je een overzicht van de prestaties van MacBook Pro M3 Max.

CPU-prestaties

Apple heeft een drie-nanometer architectuur gebruikt om de M3 Max chip te bouwen. Met 93 miljard transistors heeft het de capaciteit om tot 16 CPU cores te ondersteunen (12 prestatie cores en 4 efficiëntie cores). Dat zijn vier CPU cores meer dan de M2 Max van de vorige generatie.

Simpel gezegd is het een zeer krachtige laptop met veel rekenkracht. De M3 Max, aan de andere kant, belooft CPU-prestaties die verder gaan dan de norm. Bovendien biedt hij verbeterde synergie en efficiëntie. Simpel gezegd verbruikt de M3 Mac Pro minder stroom om gedurende langere perioden topprestaties te leveren.

GPU-prestaties

De GPU-divisie heeft de grootste verbetering gezien. Met mesh shading en hardwareversnelde ray tracing kan de M3 Max Pro tot 40 GPU-kernen ondersteunen, waardoor je de allernieuwste grafische prestaties krijgt. Bovendien voegt het meest recente MacBook-model dynamische caching toe, waardoor het systeemgeheugen van de Mac de GPU-bronnen kan verdelen op basis van de huidige vraag.

Met 128 GB unified memory (RAM gedeeld door de CPU en GPU) heeft de M3 Max genoeg kracht om zelfs de meest intensieve professionele programma's te draaien. Wat je ook naar je M3 Max gooit, hij kan het feilloos en ongelooflijk snel aan, of het nu een renderklus van epische proporties is of de nieuwste game met extreem hoge instellingen.

Snelheid en multitasking

Met zoveel CPU- en GPU-kracht kan je M3 Max Pro MacBook talloze programma's uitvoeren en meer dan 20 tabbladen in Chrome openen zonder dat je last hebt van hitte of vertraging. Om te zien of de machine zou vastlopen, hebben we van alles geprobeerd.

We zetten de MacBook Pro op met twee externe beeldschermen, startten Chrome met bijna dertig tabbladen en startten een aantal programma's, waaronder Adobe Lightroom, Slack, Spotify, Final Cut Pro, X (voorheen bekend als Twitter), Safari (met een YouTube-clip) en Slack. We konden gemakkelijk door alle open tabbladen en toepassingen navigeren, zelfs als er zoveel tabbladen en toepassingen actief waren.

Integratie van hardware en software

De afmetingen en vorm van de MacBook Pro M3 Mac zijn niet veranderd. De laptop heeft een opvallend Mini-LED-paneel met superieure kleurweergave en contrastverhouding en een hoogwaardige constructie, ondanks het gewicht van 4,8 pond.

Al het andere op dit model is hetzelfde als de vroege 2023 apparaten. Dat betekent dezelfde poorten, trackpad, camera en toetsenbord. Opgevouwen lijkt het gewoon een ander MacBook Pro-model, zij het iets donkerder.

De laptop past netjes in een platte, aluminium unibody clamshell behuizing. Ondanks het lompe uiterlijk is het gewicht van deze geavanceerde gadget meer dan gerechtvaardigd gezien de enorme kracht. We bewonderden ook het scharnier van de laptopdeksel en hoe soepel het voelde om te openen. Je kunt het met één vinger doen.

Hoe hard je ook op het toetsenbord slaat, het deksel zal nooit wiebelen door de stevige constructie. De laptop heeft ook een klassiek MacBook toetsenbord, een groot en responsief trackpad waar we allemaal bekend mee zijn, en een prachtig systeem met zes luidsprekers die audio van onaardse kwaliteit kunnen weergeven.

macbook pro m3 max prestatiecijfers

Qua software onderzochten we een laptop met macOS Sonoma 14.1.1 en ontdekten dat het uiterlijk enigszins lijkt op dat van de meeste iPadOS- en iOS-apparaten. De klok en achtergrond staan in het midden van het nieuw ontworpen vergrendelscherm, dat identiek is aan dat van de iPhone.

De inloggegevens van de gebruiker zijn onderaan weggestopt in een handige verkleinde positie. Elk venster heeft afgeronde hoeken en je kunt direct wijzigingen aanbrengen zonder apps te openen of te installeren door gebruik te maken van allerlei gewone en interactieve widgets. De MacBook M3 Max Pro presteert zoals voorspeld uitstekend op zowel software- als hardwarematig gebied.

Opslagconfiguraties en -opties

De MacBook Pro M3 Max heeft maar liefst 16 CPU-kernen, 40 GPU-kernen, 128 GB RAM en een SSD van 1 TB. Je kunt de SSD instellen op 2 TB, 4 TB of 8 TB. Dat is meer dan genoeg ruimte om talloze audio- en videobestanden te downloaden en op te slaan, de nieuwste games en software te installeren, een heleboel documenten op te slaan en nog veel meer.

Instellingen en opties voor de maximale opslagruimte op de MacBook Pro M3

Met betrekking tot het bewaren van documenten willen we het belang van bestandsback-ups benadrukken. Door dit te doen, verklein je de kans dat de gegevens van je Mac verloren gaan. Er is echter nog steeds een manier om verloren of ontbrekende gegevens te herstellen, zelfs als u geen back-up van uw bestanden maakt.

Voer Wondershare Recoverit voor Mac in. Wondershare Recoverit is een software oplossing ontworpen om gegevens terug te halen van Mac harde schijven en opslag apparaten in meer dan 1.000 verschillende types en formaten. Wondershare Recoverit kan u helpen bij het herstellen van uw bestanden, ongeacht de reden - onbedoelde verwijdering, gegevens corruptie, virus infectie, partitie verlies, of software storing.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

Download en installeer Wondershare Recoverit voor Mac en volg de onderstaande stappen om uw Mac bestanden te herstellen:

 1. Start Wondershare Recoverit en navigeer naar het Bestand herstellen menu.
 2. Klik op Harde schijven en locaties om de gewenste opslag te selecteren.
  kies een bron voor gegevensherstel
 3. Wondershare Recoverit zal automatisch de locatie scannen voor terug te halen bestanden.
  recoverit start een algemene scan
 4. Gebruik zoekfilters om specifieke bestanden op te halen.
  de resultaten filteren tijdens de scan
 5. Bekijk een voorbeeld van de scanresultaten en klik op Herstellenom uw gegevens op te halen.
  een voorbeeld van de herstelbare bestanden
 6. Kies een nieuwe locatie voor de herstelde bestanden en klik op Opslaan.
  selecteer een bestandspad

Verbindingsfuncties van Apple M3 Max

Apple M3 Max wordt geleverd met de volgende connectiviteitsfuncties:

 • Drie Thunderbolt 4-poorten
 • HDMI 2.1
 • MagSafe 3 oplaadpoort
 • SDXC-kaartlezer
 • Een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting
 • Wi-Fi 6E
 • Bluetooth 5.3

Energie-efficiëntie en batterijprestaties

Je zult niet veel merken van de prestatieverbetering als je MacBook op de batterij werkt, omdat het silicium van Apple zo efficiënt is. Als je je Mac op de batterij gebruikt, zal je computer niet vertragen of schokkerige beelden produceren, hoewel je misschien wel een lichte daling in framerate zult merken.

energie-efficiëntie en batterijprestaties

Dat is precies wat onze favoriet is aan de MacBook Pro met M3 Max. Dankzij de energiezuinige M3-chip kan hij op de batterij werken en toch maximaal presteren. Dit apparaat heeft een verbazingwekkende batterijlevensduur.

Dankzij de grote batterij kun je zelfs de meest veeleisende games urenlang zonder stroombron spelen. Na twee uur gamen had de M3 Max MacBook Pro nog maar ongeveer de helft van zijn batterijduur verbruikt.

Dankzij de uitstekende prestaties van de batterij kun je de hele dag doorwerken en heb je nog steeds genoeg energie voor routinetaken. In werkelijkheid is het vrij moeilijk om de batterij leeg te krijgen. Zelfs nadat we de krachtige modus van de MacBook Pro hadden uitgeschakeld, duurde het ongeveer achttien uur voordat het apparaat was uitgeschakeld.

De volgende batterijspecificaties moeten worden opgemerkt:

 • een lithium-polymeerbatterij met 100 wattuur
 • Film afspelen tot 22 uur (Apple TV-programma)
 • Tot 15 uur surfen op het web (draadloos)
 • 140W USB-C voedingsadapter
 • USB-C naar MagSafe 3 kabel
 • Snel opladen

Aangezien de meeste gebruikers energiebesparende functies en de slaapstand zullen gebruiken, kan de batterij meer dan 24 uur meegaan bij een gemiddelde werkbelasting.

[Bonus] Aankoopadvies

MacBook Pro M3 Max heeft de lat voor Apple weer hoger gelegd. Een laptop komt nog nooit zo dicht in de buurt van desktopprestaties. Er is geen verschil in prestaties als je hem in het stopcontact of op de batterij gebruikt.

Als je eerder een MacBook Pro met M2-power hebt gebruikt, heb je er niet echt veel aan om te upgraden naar de M3 Max. Het M3 Max-model kan echter voordeliger voor je zijn als je van plan bent om grote werklasten te beheren waarbij elk factureerbaar uur telt.

In de volgende gevallen is de M3 Max MacBook Pro een verstandige aankoop:

 • Je hebt een Intel MacBook en bent hard toe aan een upgrade.
 • Als creatieve professional heb je een laptop nodig die je werklast aankan.
 • Geld is geen probleem.

Gezien de hoge prijs van deze laptop, moet je je behoeften afwegen tegen de haalbare doelen om te bepalen of de M3 Max Macbook Pro de beste optie is.

Conclusie

De aanschaf van een MacBook Pro M3 Max laptop zal zeker ten goede komen aan creatieve professionals, zoals onderzoekers, ontwikkelaars, technici, multimedia-editors, animators, 3D-kunstenaars en ontwerpers. Zij kunnen het beste uit deze geweldige gadget halen en alle mogelijkheden ervan benutten.

De MacBook Pro M3 Max is een state-of-the-art innovatie in de laptopwereld, met opmerkelijke functies zoals een uitstekend 120Hz beeldscherm, een indrukwekkende batterijlevensduur en verbluffende GPU-prestaties, naast een slank ontwerp, eersteklas luidsprekers en de mogelijkheid om optimaal te presteren als de stekker uit het stopcontact is getrokken.

Deze laptop kan je helpen de volgende generatie AR- en VR-ervaringen onder de knie te krijgen, mits je het hoge prijskaartje en de beperkte upgradebaarheid niet erg vindt.

Gratis downloaden
Gratis downloaden
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: