MacOS Sonoma compatibiliteit en ondersteunde apparaten

Veel mensen staan te popelen om het nieuwste macOS uit te proberen sinds de lancering in juni. Het is eindelijk zover! Apple heeft op 26 september 2023 macOS Sonoma aangekondigd, met veel nieuwe en spannende functies.

Alleen relatief recente Mac-computers kunnen echter macOS 14 draaien. Heeft jouw Mac het gehaald? Ontdek het hieronder.

Naast het opsommen van de Ondersteunde apparaten voor macOS 14 verkennen we compatibiliteit met macOS Sonoma Als je wilt weten of je Mac in aanmerking komt voor een upgrade, raadpleeg je onze informatie over hardware en software. Laten we eerst eens kijken wat het nieuwste besturingssysteem te bieden heeft.

In dit artikel

Nieuw in macOS Sonoma

een macos sonoma achtergrond

macOS Sonoma is de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem, vernoemd naar een bezienswaardigheid in Californië. MacOS 14 is geïnspireerd door Sonoma County, een beroemd wijngebied in de buurt van het hoofdkantoor van Apple in Silicon Valley, en bevat een slow-motion screensaver die gebruikers meeneemt naar een prachtige wijngaard in Sonoma (en elders).

Nieuwe screensavers die bij het inloggen veranderen in achtergronden zijn echter slechts de kers op de taart. De overvloedige nieuwe functies We kunnen ze hier niet allemaal laten zien, dus laten we een paar van de spannendste toevoegingen bekijken:

 • Desktop widgets –Het meldingscentrum is niet langer de enige widget. Het kan ook op het bureaublad worden geplaatst en interactief worden gemaakt. Maak je geen zorgen over rommel; ze vervagen als je apps opent. Ze passen zich ook aan behangkleuren aan.
 • 🙆Verbeterde videoconferenties – Met de presentatoroverlay blijf je in de schijnwerpers staan. Ze kunnen ook handgebaren gebruiken om reacties toe te voegen en schermen te delen vanuit elke app.
 • 📃PDF-beheer stroomlijnen –Vul documenten automatisch met informatie van contactpersonen, e-mails, bestanden en andere locaties. Je kunt PDF's ook in Notes bekijken en naar Pages sturen.
 • 🌐Veiliger en handiger Safari –Maak afzonderlijke browseprofielen, geniet van responsieve zoekopdrachten, deel wachtwoorden en wachtwoorden met vertrouwde contacten en profiteer van vergrendeld privé browsen. Safari brengt ook je favoriete websites naar het Dock, zodat je ze als apps kunt gebruiken.
 • 📣Snellere Siri-activering – Zeg gewoon 'Siri' of 'Hey Siri' om de virtuele assistent wakker te maken.
 • 💬Meer leuke berichten – Combineer zoekfilters, deel je locatie met één knop, open je stickerlade of gebruik inhaalpijlen om naar het eerste ongelezen bericht in een gesprek te navigeren (ideaal voor groepschats). Je zult ook blij zijn met de nauwkeurigere autocorrectie met suggesties in de regel terwijl je typt.
 • 🙌Geoptimaliseerde speltypen. – Fanatieke gamers zullen blij zijn met de snelle responstijden en vloeiende framerates van macOS Sonoma voor AirPods en draadloze gamecontrollers. Naast een lage latentie kun je uitstekende prestaties verwachten bij het spelen van grafisch veeleisende games, omdat de GPU- en CPU-bronnen worden gemaximaliseerd.
 • 👮Meer privacy en veiligheid –De meest opvallende functies zijn een vergrendelingsmodus voor cyberbescherming en waarschuwingen voor gevoelige inhoud (ideaal voor de bescherming van kinderen).

Ben je enthousiast over deze functies? Verken voordat je gaat installeren elders wat je kunt verwachten in de nieuwe macOS-versie. Vergeet niet dat Apple van plan is om sommige daarvan (zoals PDF autofill en pijlen om berichten in te halen) later dit jaar uit te brengen.

Nu we het oppervlak van de langverwachte systeem Bijwerken hebben bekeken, is het tijd voor de macOS 14-compatibiliteitscheck.

Compatibiliteit met macOS Sonoma

macos sonoma op een macbook pro

Kun je genieten van alle functies van macOS 14? Dat hangt af van je Mac-model, vooral van de processor. Dit nieuwe OS richt zich op de siliciumchips van Apple, die in de meeste op Intel gebaseerde Macs ontbreken.

Compatibele Intel-Macs missen overlays voor presentatoren, geoptimaliseerde speltypen, verbeterde Siri en het delen van reacties met handgebaren tijdens videogesprekken.

Naast processor-gerelateerde beperkingen heeft Apple alle apparaten zonder Retina-display uitgesloten van de macOS Sonoma-update. Daarmee is macOS 14 het eerste macOS speciaal voor Macintosh-computers en werkstations met een Retina-display. De uit productie genomen 12-inch MacBook (Retina MacBook) staat echter niet op de lijst.

Wat betreft softwarecompatibiliteit ondersteunt macOS Sonoma geen 32-bits programma's (net als alle versies sinds macOS Catalina). Als je macOS Mojave of een eerdere versie gebruikt op een apparaat dat het nieuwste besturingssysteem ondersteunt, moet je daarom je 32-bits programma's bijwerken naar de 64-bits versie voordat je de upgrade uitvoert. Anders kun je kostbare gegevens kwijtraken.

Nu, compatibiliteitsvereisten terzijde, laten we eens kijken naar de apparaten die door macOS Sonoma worden ondersteund.

MacOS Sonoma-compatibele apparaten (minimumvereisten).

door macos sonoma ondersteunde apparaten

Het nieuwste Mac OS ondersteunt geen Mac-computers van voor 2017 meer, met uitzondering van de 2017 iMac Pro (de eerste met een T2-chip). Er is ook geen 12-inch MacBook-model bijgekomen.

Alle Mac-computers en werkstations waarop macOS Sonoma kan draaien:

 • MacBook Pro (2018 en nieuwer);
 • MacBook Air (2018 en later);
 • iMac (2019 en nieuwer);
 • iMac Pro (2017);
 • Mac mini (2018 en later);
 • Mac Pro (2019 en nieuwer);
 • Mac Studio (2022 en later).

Staat jouw Mac op de lijst van apparaten die in aanmerking komen voor macOS Sonoma? Leer hoe u compatibiliteit kunt controleren als het model of de processor onbekend is.

Zo controleer je of macOS Sonoma compatibel is met je apparaat

Voer de volgende stappen uit om te controleren of je apparaat compatibel is met macOS Sonoma

 1. Ga naar de Apple menu > Over deze Mac.
  opties in het apple-menu
 2. Noteer de macOS-versie, het model van je Mac, de processor, grafische afbeeldingen en andere systeeminformatie, en gebruik vervolgens Apple's Apparaten met ondersteuning voor macOS Sonoma.

  Devices with support for macOS Sonoma

  apparaatoverzicht in macos catalina

  De interface is veranderd in macOS Ventura, waarbij enkele details zijn weggelaten:

  apparatenoverzicht in macos ventura
 3. Klik op Systeemrapport of Meer informatie (afhankelijk van de versie van macOS die je gebruikt) voor meer informatie over de hardware, software en het netwerk van je Mac.
  een gedetailleerd overzicht van de hardware van macbook pro

Is jouw Mac compatibel met macOS 14? Zo ja, laten we dan eens kijken hoe je het installeert.

Bonus 1: MacOS Sonoma installeren

Maak een back-up van je gegevens voordat je macOS Sonoma installeert. Een systeemupgrade wist geen gegevens, maar kan wel problemen veroorzaken, zoals een plotselinge stroomstoring tijdens de installatie.

Zodra je een back-up hebt gemaakt van je gegevens naar de cloud of externe opslag, moet je ervoor zorgen dat je de vereiste schijfruimte hebt (12 GB voor het installatieprogramma en ten minste 25 GB voor het besturingssysteem). Volg dan deze stappen om macOS Sonoma te installeren:

 1. Ga naar de Apple-menu > Systeeminstellingen > Algemeen > Software-updateals je macOS Ventura of nieuwer hebt. Het pad op oudere versies is het Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Software-update.
 2. Klik op Nu upgraden Wanneer updates van macOS Sonoma verschijnen.
  Upgrade naar Makos Sonoma.
 3. Als er geen Bijwerken is, start dan de App Store en zoek naar de nieuwste macOS Ga naarom het installatieprogramma te downloaden.
  macos sonoma in de app store
 4. De installatie wordt automatisch gestart.Continue en volg de aanwijzingen. Dit duurt minstens 30 minuten.
  macos sonoma installatie

Bonus 2: Wat als je gegevens kwijtraakt?

Wat als er iets misgaat tijdens de upgrade en gegevens verloren gaan? Als het advies met betrekking tot back-ups wordt genegeerd, kan software voor gegevensherstel helpen om bestanden te redden.

Wondershare Recoverit is een van de beste oplossingen om verloren gegevens te herstellen na het upgraden van je systeem. Dit is slechts een van de meer dan 500 scenario's waarin de software uitblinkt met een succespercentage van 95%. De ondersteuning voor meerdere apparaten en bestanden (respectievelijk 2.000+ en 1.000+) maken het ideaal voor iedereen.

Wondershare Recoverit
 • Verwerkt meer dan 500 scenario's voor gegevensverlies, waaronder beschadiging, verwijdering en formattering van schijven.
 • Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gegevens herstellen in slechts een paar klikken.
recoverit doosrecoverit logo

Hier leest u hoe u verloren gegevens kunt herstellen met Wondershare Recoverit:

 1. Download het programma naar je Mac, voer het installatiebestand uit en volg de wizard.
 2. Start de software, ga naar Harde schijven en locaties > Start, en selecteer de gewenste schijf.
  lokale opslageenheden voor gegevensherstel
 3. Scannen naar verloren bestanden. Als je alleen specifieke gegevens wilt extraheren, gebruik dan een filter om het bestandstype en andere parameters op te geven. Als je vindt wat je nodig hebt, kun je de scan pauzeren of stoppen.
  scannen naar verloren bestanden
 4. Bekijk een voorbeeld van de opgehaalde video's, foto's, documenten en andere bestanden en klik op Alles selecteren(of kies specifieke items) en druk op Herstel.
  een voorbeeld van een terug te halen foto
 5. Selecteer een bestemming voor het teruggezette bestand (bij voorkeur anders dan het oorspronkelijke bestand) en Sla.
  een bestandspad om gegevens op te slaan

Conclusie

Bij macOS Sonoma staan gemak en productiviteit voorop. Veel gebruikers haasten zich zelfs naar de dichtstbijzijnde Apple Store om hun apparaten te upgraden. Maar eerst moet je ervoor zorgen dat je Mac-apparaat compatibel is met de nieuwste versie. De bovenstaande stappen kunnen worden gebruikt om Sonoma te maken en te installeren. Tijdens de installatie is het ten zeerste aan te raden om een back-up op een ander apparaat of in de cloud te bewaren. Toch kunnen gegevens nog steeds hersteld worden met betrouwbare Gegevensherstel software zoals Wondershare Recoverit.

Gratis downloaden
Gratis downloaden
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: