Twee besturingssystemen tegelijk: zo start je dubbel op op een Mac

Enkele enthousiastelingen vinden het leuk om alternatieven te hebben, zelfs als de meerderheid van de gebruikers upgradet naar het nieuwste besturingssysteem voor hun machines. Deze fans dual-boot mac vaak door twee besturingssystemen te installeren, zoals Ventura en Sonoma, of ze nu meerdere besturingssystemen nodig hebben voor persoonlijke of professionele redenen of gewoon de nieuwste willen uitproberen zonder zich volledig te binden.

Vandaag laten we je zien hoe je een Mac dual boot en tegelijkertijd macOS Ventura en Sonoma op één machine hebt. We lopen met je door de voordelen van deze configuratie, nemen de voorbereidende stappen met je door, begeleiden je door het installatieproces en bieden ondersteuning als er iets misgaat.

In dit artikel
  1. Controleer of je Mac compatibel is met Sonoma
  2. Ruimte vrijmaken
  3. Een back-up maken van je gegevens
  1. Nog een volume toevoegen
  2. Installeer Sonoma op je verse volume
  3. Schakelen tussen twee MacOS-versies

Voordelen van een Dual Boot Mac

Vanwege de voordelen die een native installatie biedt ten opzichte van virtuele machines, kiezen veel gebruikers voor dual boot. Een Mac dual boot, bijvoorbeeld, scheidt en versterkt de beveiliging van elk besturingssysteem. Met deze oplossing kun je genieten van de volledige functionaliteit van een native installatie, iets wat virtuele machines niet kunnen bieden.

Aan de andere kant kun je met het APFS-bestandssysteem van Apple dynamische partities maken voor elk besturingssysteem, wat betekent dat hun grootte kan veranderen en dat ze zich kunnen aanpassen. Het impliceert ook dat het grootste nadeel van twee opstartsystemen is dat je je Mac opnieuw moet opstarten om van het ene naar het andere systeem te gaan.

Hoe bereid je je voor op het maken van een Dual Boot MacOS?

Voordat we dieper ingaan op de installatie en het dual boot proces, zijn er een paar dingen waar we rekening mee moeten houden.

Controleer of je Mac compatibel is met Sonoma

compatibiliteitscontrole voor mac dual boot

Controleer eerst of de meest recente versie van macOS Sonoma compatibel is met je Mac-model. Het enige dat je nog moet controleren is de compatibiliteit met Sonoma, omdat je waarschijnlijk al macOS Ventura draait.

Het installeren van macOS Sonoma zou geen problemen moeten veroorzaken op Mac-computers die na 2017 zijn gemaakt. Het is echter nog steeds sterk aan te raden om de officiële compatibiliteitslijst van Apple"te controleren en ervoor te zorgen dat jouw specifieke Mac-model erop staat voordat je verder gaat met dual boot.

Ruimte vrijmaken

Nadat je hebt bevestigd dat het Mac-model dat je bezit compatibel is met macOS Sonoma, kun je de schijf voorbereiden voor de installatie van het OS. De meeste mensen die dual booting gebruiken splitsen hun harde schijven in tweeën, één voor macOS Ventura en de andere voor macOS Sonoma.

Hierdoor hoef je maar 20 GB bij de hand te hebben en macOS Sonoma wordt zonder problemen geïnstalleerd. Het verwijderen van grote objecten die kostbare schijfruimte gebruiken, voorbijgaande gegevens en overbodige bestanden kan je voldoende vrije ruimte opleveren.

Een back-up maken van je gegevens

Elke grote OS-update brengt een dosis risico met zich mee voor de gegevens op je Mac. Gegevensverlies is nog steeds mogelijk, zelfs als je Mac redelijk vers is en compatibel met macOS Sonoma. Het is essentieel om je voor te bereiden op dergelijke slechte omstandigheden en een back-up te maken van je gegevens. Hier lees je hoe je het Mac Time Machine programma en een extern apparaat gebruikt om dat voor elkaar te krijgen:

 1. Start de Systeeminstellingen van je Mac.
 2. Navigeer naar Algemeen > Time Machine.
 3. Tik op Back-upschijf toevoegen en selecteer de externe schijf die je wilt gebruiken voor back-ups.
  back-upschijf toevoegen voor time machine
 4. Geef de Mac wat tijd om de back-up te maken terwijl je de voortgang in de menubalk controleert.
  de voortgang van de back-up bijhouden
pictogramnoot
Noot: Als alternatief kun je een kleine USB-schijf gebruiken om je belangrijke gegevens te kopiëren en te plakken voordat je het dual boot proces start, als je er maar een paar hebt.

Hoe dubbel opstarten op een Macbook

Nu alles is ingesteld voor een Mac dual boot, laten we eens kijken hoe je macOS Sonoma installeert. Hier zijn grondige, stapsgewijze instructies voor het installeren van Sonoma, het maken van een partitie en het starten van beide besturingssystemen.

Nog een volume toevoegen

Het eerste wat je moet doen is een partitie aanmaken voor macOS Sonoma. Gelukkig heeft Apple dit proces vereenvoudigd, zodat je alleen Disk Utility nodig hebt. Dit is wat je erin moet doen:

 1. Navigeer naar Toepassingen > Hulpprogramma's en open Schijfhulpprogramma.
 2. Selecteer je interne opslagapparaat en druk op de Plus-knop om nog een volume toe te voegen.
  een nieuwe partitie maken
 3. Geef het de naam Sonoma en klik op Toevoegen.
  een volume toevoegen voor macos sonoma
 4. Klik op Gereed wanneer Schijfhulpprogramma is voltooid.

Het is belangrijk op te merken dat Schijfhulpprogramma je opslagapparaat standaard opsplitst in twee dynamische partities die de ruimte van de schijf delen, met behulp van de APFS-indeling. De dynamische functie komt van de andere partitie die krimpt en zich aanpast als een partitie meer dan de helft van de beschikbare ruimte inneemt.

Installeer Sonoma op je verse volume

We kunnen beginnen met de installatieprocedure wanneer je het interne opslagapparaat hebt gepartitioneerd en ruimte hebt gemaakt voor het meest recente besturingssysteem van Apple.

 1. Zoek en download macOS Sonoma in de App Store.
 2. Start het Sonoma-installatieprogramma via het Launchpad of in de map Toepassingen en volg de instructies.
 3. Zodra je bij het schijfvenster bent, tik je op Alle schijven weergeven.
  alle schijven tonen tijdens de installatie
 4. Kies het nieuw aangemaakte Sonoma-volume en klik op Doorgaan.
  kies het sonoma-volume voor installatie
 5. Laat de Mac Sonoma installeren door de installatie-instructies te volgen en, indien nodig, een wachtwoord toe te voegen.

Afhankelijk van de snelheid van je HDD of SSD kan de installatieprocedure een uur of langer duren. Als het klaar is, zal je Mac je vragen om opnieuw op te starten.

Schakelen tussen twee MacOS-versies

kies welke macos-versie moet worden opgestart

Beide besturingssystemen zouden moeten opstarten wanneer de installatie voltooid is en je je Mac opnieuw opstart. Het enige wat nodig is om tussen deze macOS-versies te wisselen is een herstart, waarna je kunt kiezen tussen macOS Ventura en Sonoma.

Als alternatief kunt u de standaard opstartoptie configureren, die ervoor zorgt dat het ene besturingssysteem vóór het andere opstart als u niets selecteert in het korte opstartscherm. Zo doe je dat:

 1. Navigeer naar Systeeminstellingen" > Algemeen> Opstartschijf.
 2. Klik op het pictogram Vergrendelen om de instellingen te ontgrendelen.
 3. Selecteer de macOS-versie van je voorkeur door op de opstartschijf te klikken en op Opnieuw opstarten te klikken.
  een opstartschijf kiezen

Maar als je na een herstart geen twee opstartschijven ziet, is er iets misgegaan en ben je misschien zelfs je gegevens kwijt.

Gegevens herstellen als er iets misgaat

Vanwege de mogelijkheid van gegevensverlies kan dual booting riskant zijn, vooral als je van tevoren geen back-up van je gegevens hebt gemaakt. Het is mogelijk dat de procedure om verschillende redenen mislukt, in welk geval je belangrijke bestanden kunt verliezen.

Dat gezegd hebbende, je bent niet hulpeloos in die frustrerende situaties. Je hebt nog steeds hoop om je belangrijke gegevens te herstellen; alles wat je nodig hebt is het juiste instrument, een gegevensherstel app. Deze gespecialiseerde programma's hebben zich ontwikkeld tot zeer effectieve tools, waarbij Wondershare Recoverit eruit springt als de ideale oplossing voor het omgaan met gegevensverlies.

Wondershare Recoverit
 • Verwerkt meer dan 500 scenario's voor gegevensverlies, waaronder beschadiging, verwijdering en formattering van schijven.
 • Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gegevens herstellen in slechts een paar klikken.
recoverit doosrecoverit logo

De volgende gids kan je helpen om te gaan met gegevensverlies tijdens een mislukte dual boot:

 1. Open Recoverit, tik op Harde schijven en locaties, en klik op het OS schijfstation.
  start wondershare recoverit op uw mac
 2. De app begint onmiddellijk met het scannen naar verloren gegevens.
  scan voor verloren bestanden starten
 3. Filters kunnen worden gewijzigd om het scanproces te versnellen bij het werken met grote hoeveelheden gegevens.
  filters aanpassen voor een snellere scan
 4. Je kunt ook een voorbeeld van bestanden bekijken voordat je ze herstelt.
  Voorbeeld van gevonden foto's
 5. Je kunt de scan pauzeren of beëindigen en de herstelde gegevens opslaan als je tevreden bent met de bestanden die de software heeft geïdentificeerd. Als alternatief kunt u Recoverit de hele scan laten afmaken.
  herstelde bestanden opslaan op je mac

Conclusie

Het is geweldig om de meest recente macOS-versie op je Mac te installeren, en Sonoma biedt zeker toevoegingen en verbeteringen die de update de moeite waard maken. Maar je kunt Sonoma ook naast Ventura installeren met de Mac dual boot optie. Voor degenen die de nieuwste macOS-versie willen uitproberen zonder zich er volledig aan te committeren, kan dit ideaal zijn.

Naast het feit dat dual-booting voordelen biedt ten opzichte van installaties van virtuele machines, kun je alle functies en prestaties van beide besturingssystemen benutten. Voor je gemak hebben we dus uitgebreide dual boot setup, installatie en schakel instructies met expliciete instructies toegevoegd.

Het is ook belangrijk om op te merken dat er een kans is op gegevensverlies bij het gebruik van dual boot en het updaten naar de meest recente macOS-versie. Maar maak je geen zorgen - als dat gebeurt, kun je gemakkelijk je bestanden terughalen met een gespecialiseerd programma voor gegevensherstel zoals Wondershare Recoverit.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

FAQ

 • Kan ik de grootte van de Sonoma-partitie aanpassen?
  Natuurlijk! Statische volumes kunnen worden gemaakt met toegewezen opslagruimte, maar Schijfhulpprogramma maakt dynamische partities waarbij elke partitie toegang heeft tot de volledige capaciteit van het opslagapparaat. Als je kijkt naar Stap 3 van "Nog een volume toevoegen", zie je dat je kunt klikken op Grootte-opties. Er wordt een dialoogvenster geopend waarin je de "Reservegrootte" en "Quota-grootte" kunt aanpassen, waarmee je APFS-volumes handmatig kunt beheren.
 • Kan ik macOS dual-booten met Windows?
  Ja, dat kan, maar alleen op oudere Macs met Intel-chips. Meer specifiek kunnen Apple-klanten een Windows-installatie toevoegen aan hun Intel-gebaseerde Macs, maar Windows-gebruikers zullen problemen hebben met het installeren van macOS op de pc. Zo kun je Windows OS installeren op een Mac dankzij een Apple functie genaamd Boot Camp. De Boot Camp-functie is echter niet meer beschikbaar voor Apple Silicon Macs.
 • Is macOS Sonoma sneller dan macOS Ventura?
  Ja. Vergeleken met Ventura is Sonoma recenter en, zoals alle nieuwe OS-versies, sneller. Aangezien alle Apple OS-versies van de afgelopen jaren gebruik konden maken van Apple Silicon-processors, zijn de prestatieverschillen niet zo groot. Aan de andere kant kan Sonoma meer batterij verbruiken door live screensavers en widgets op het bureaublad.
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: