Hoe macOS Sonoma Beta

Een eenvoudige handleiding voor het installeren van macOS Sonoma Beta

repairit

macOS Sonoma Beta was al maanden voor de officiële lancering van macOS 14 beschikbaar. Apple blijft nieuwemacOS bèta macOS bèta versies naarmate het testen door ontwikkelaars en het publiek vordert, waarbij bugs en fouten worden verwijderd en de gebruikerservaring wordt gestroomlijnd.

Wil je bijdragen? Je kunt het nieuwste besturingssysteem testen en inzichtelijke feedback geven door je aan te melden voor het Apple Beta Software Program.

Voordat je hoe installeer ik macOS Sonoma Beta Lees meer over de functies en de noodzakelijke voorbereidingsstappen.

In dit artikel
  1. Bepaal of je macOS Sonoma nodig hebt
  2. Controleer of je apparaat compatibel is
  3. Een back-up maken van uw gegevens

Wat is macOS Sonoma Beta?

macos sonoma ontwikkelaar beta

Een pre-release versie van macOS Sonoma Beta is toegankelijk voor iedereen die de nieuwe software wil testen voor de officiële release.

Op 26 september 2023 brengt Apple macOS 14 uit, maar sommige functies zullen pas later in het jaar beschikbaar zijn. Je kunt ze van tevoren testen door de bètaversie te installeren.

Sinds de release op 5 juni biedt de macOS Sonoma Developer Beta ontwikkelaars de mogelijkheid om problemen met het systeem op te lossen en fouten in de broncode te herstellen. Door macOS Sonoma Public Beta te installeren, kan echter ook het grote publiek macOS 14 uitproberen. Dit zijn de functies die het met zich meebrengt.

Belangrijkste functies van macOS Sonoma Beta

macos sonoma beta functie

macOS Sonoma brengt veel nieuwe functies, die stuk voor stuk de gebruikerservaring verbeteren. MacOS 14 Beta heeft echter meer functionaliteiten, zodat je ze op je Mac kunt uitproberen voordat de definitieve release plaatsvindt. Hier zijn de meest opvallende:

 • Screensavers met slowmotion - Geniet van adembenemende vergezichten van Sonoma County, Yosemite National Park, Dubai en andere locaties.
 • Interactieve bureaubladwidgets - Bedien al je apps vanaf het bureaublad. Met de nieuwe Apple Music-widget (momenteel alleen beschikbaar in macOS Sonoma Beta) kun je vrienden uitnodigen om samen afspeellijsten te maken.
 • 🌐Websites in het Dock - Gebruik je favoriete sites als apps voor snelle toegang.
 • 🎮Krachtige spelmodus - Vergeet latentie en trage reactietijden. Gamen op macOS Sonoma is beter dan ooit.
 • 👬Verbeterde videogesprekken - Deel je scherm vanuit elke app, blijf in de spotlight met Presenter Overlay en stuur reacties met handgebaren.
 • 🗪Verbeterde iMessage-app - Toegang tot Memoji en Live Stickers in een lade, synchronisatie met iCloud en navigeren naar het eerste ongelezen bericht in een gesprek met een inhaalpijl. Stuur berichten sneller met de nieuwe en verbeterde autocorrectie met inline voorspellende tekst.
 • 📃Naadloos PDF-beheer - Maak gebruik van PDF AutoFill om automatisch formulieren in te vullen met gegevens uit Mail, Contacten, Notities en Bestanden.
 • 👮Betere online beveiliging - Maak afzonderlijke browserprofielen in Safari, gebruik vergrendelde privénavigatie, deel veilig wachtwoorden en codes, beveilig apparaten met de vergrendelingsmodus en bescherm kinderen met waarschuwingen voor gevoelige inhoud.

Dit zijn slechts een paar van de enorme functies van macOS Sonoma. Volg deze stappen voordat je macOS 14 Beta installeert en de functies evalueert.

Wat je moet doen voordat je macOS Sonoma Beta installeert

Dit zijn de vereisten en veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om macOS 14 Beta te installeren.

Bepaal of je macOS Sonoma nodig hebt

Is een OS-upgrade echt noodzakelijk voor jou? Denk er goed over na voordat je macOS Sonoma installeert, want het kan zijn dat sommige van je favoriete apps niet meer werken.

Het is nog niet bijgewerkt door externe softwareontwikkelaars voor compatibiliteit met macOS 14. Als je programma's en plugins het niet halen, wil je geen gegevens verliezen tijdens de installatie.

Opmerking
Opmerking: vergeet niet dat 32-bits apps niet compatibel zijn met macOS 14.

Controleer of je apparaat compatibel is

macos sonoma publieke bèta

Alle Macintosh-computers en werkstations met Apple silicium en sommige met Intel-processors (hoewel deze laatste niet alle functies kunnen gebruiken) kunnen macOS Sonoma draaien.

Bovendien kunnen alle apparaten met Retina-display - behalve de 12-inch Retina MacBook, die niet in aanmerking komt voor macOS 14 - de update ontvangen.

De lijst met Macs die macOS Sonoma kunnen draaien, inclusief de bètaversie, is als volgt:

 • MacBook Pro (2018 en nieuwer)
 • MacBook Air (2018 en later)
 • iMac (2019 en nieuwer)
 • iMac Pro (2017)
 • Mac mini (2018 en later)
 • Mac Pro (2019 en nieuwer)
 • Mac Studio (2022 en later)

Dit is wat je moet doen als je apparaat in aanmerking komt voor macOS 14.

Een back-up maken van uw gegevens

Gegevensverlies door de installatie van macOS Sonoma Beta zou zeldzaam moeten zijn, maar het kan voorkomen door een onvoorziene onderbreking zoals een stroomstoring. Het is ook mogelijk dat niet-compatibele apps van derden niet worden bijgewerkt.

Het is daarom essentieel om van tevoren een back-up van je gegevens te maken. Het installeren van een macOS bèta is essentieel omdat deze mogelijk niet stabiel is. Hoewel bètatesters enkele kleine bugs hebben gevonden, is de meest recente versie stabiel, dus verwacht nog geen vlekkeloze ervaring.

Hier lees je hoe je Time Machine gebruikt om een back-up van je gegevens te maken:

 1. Ga naar het Apple-menu > Systeeminstellingen > Algemeen > Time Machine. Het systeem Instellingen vervangen Systeemvoorkeuren op macOS Ventura en nieuwer.
 2. Voeg uw back-upschijf toe.
  een Time Machine-back-up maken

Maak je geen zorgen als het maken van een back-up voor het upgraden van je besturingssysteem je ontgaat. Je kunt verloren gegevens herstellen met vertrouwde software voor gegevensherstel.

We raden aan Wondershare Recoverit te proberen, dat 1.000+ bestandstypes op 2.000+ apparaten ondersteunt.

Wondershare Recoverit
 • Verwerkt meer dan 500 scenario's voor gegevensverlies, waaronder beschadiging, verwijdering en formattering van schijven.
 • Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gegevens herstellen in slechts een paar klikken.
recoverit doosrecoverit logo

Hier leest u hoe u het kunt gebruiken:

 1. Installeer het op je Mac en kies een schijf onder Harde schijven en locaties.
  opslagapparaten voor gegevensherstel
 2. Laat de opslag scannen op zoek naar verloren bestanden en gebruik zoekfilters om specifieke items te vinden.
  scannen naar verloren bestanden
 3. Bekijk een voorbeeld van de bestanden die kunnen worden hersteld en klik op Alles selecteren > Herstellen.
  een voorbeeld van een terug te halen foto
 4. Kies een bestandspad om gegevens op te slaan. We raden aan om een externe schijf aan te sluiten en deze als bestemming te selecteren om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig blijven terwijl je de bètasoftware test.
  een bestandspad om gegevens op te slaan

Hoe macOS Sonoma Beta downloaden en installeren

Zo installeer je macOS Sonoma Beta:

 1. Ga naar de Apple Beta Software Program-pagina en klik op Aanmelden.
  doe mee met het apple bèta-softwareprogramma
 2. Zodra je je hebt geregistreerd met je Apple ID, meld je je aan bij je account en klik je op Je apparaten registreren.
  uw apparaten registreren
 3. Navigeer naar het tabblad macOS.
  kies een macos-apparaat
 4. Registreer je Mac onder Aan de slag.
  uw mac registreren
 5. Als je Mac Ventura 13.3 of ouder heeft, klik je op Download the macOS Public Data Access Utility, voer je het installatieprogramma uit en volg je de aanwijzingen. Sla anders de volgende stap over.
  macos publieke bèta toegang hulpprogramma downloaden
 6. Ga naar het Apple-menu > Systeeminstellingen (of Systeemvoorkeuren) > Algemeen > Software-update, klik op het Info-pictogram onder Bèta-updates, kies de gewenste versie, meld je aan met de Apple ID die je hebt gebruikt om deel te nemen aan het bètaprogramma en klik op Gereed.
  macos sonoma beta updates inschakelen
 7. Klik op Nu upgraden, accepteer de licentievoorwaarden en geef je Mac-wachtwoord op.
  update naar macos 14 beta
 8. Zorg ervoor dat je Mac niet zonder stroom komt te zitten en een betrouwbare internetverbinding heeft. De installatie en download nemen slechts enkele minuten in beslag.
  De Mac OS 14 bèta verkrijgen
 9. Je Mac zal opnieuw opstarten en de meest recente macOS Sonoma-bèta starten nadat de upgrade is voltooid.
  de macOS Sonoma bèta geïnstalleerd

Je moet je opstartschijf wissen als je op enig moment besluit om je macOS Sonoma Beta te downgraden. Software voor gegevensherstel en back-ups komen in deze situatie goed van pas, maar het risico wordt geëlimineerd als het systeem op een externe schijf is geïnstalleerd. Zo doe je dat.

Zo installeer je macOS Sonoma Beta op een externe schijf

Het is noodzakelijk om een externe schijf te formatteren voordat je macOS 14 Beta (of een ander besturingssysteem) erop installeert. Dus, tenzij je een lege USB of een ander draagbaar apparaat gebruikt, moet je op voorhand een back-up maken.

Nogmaals, Wondershare Recoverit kan gegevens herstellen, zelfs na het formatteren; gooi back-ups van gegevens niet weg.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

Zo installeer je macOS Sonoma Beta op een externe schijf:

 1. Sluit een extern opslagapparaat aan op je Mac en zorg ervoor dat het minstens 25 GB ruimte heeft voor de systeeminstallatie.
 2. Open Schijfhulpprogramma en ga naar Beeld > Alle apparaten weergeven.
  alle apparaten weergeven in schijfhulpprogramma
 3. Selecteer je externe schijf in de zijbalk en klik op Wissen.
  een externe schijf wissen
 4. Stel de APFS-indeling en de GUID Partition Map in als schema, hernoem je schijf (bij voorkeur naar Sonoma voor het gemak) en klik opErase.
  een externe schijf formatteren
 5. Volg de downloadstappen voor macOS Sonoma Beta uit de vorige sectie, start het installatieprogramma, accepteer de licentievoorwaarden, geef je Mac-wachtwoord op en klik op Doorgaan.
 6. Klik op Alle schijven weergeven. Anders installeer je de bèta op je Macintosh HD.
  alle schijven weergeven in macos-installatieprogramma
 7. Selecteer je externe schijf en klik op Doorgaan.
  kies een externe schijf
 8. Geniet van een kopje koffie terwijl macOS Sonoma Beta installeert - het kan even duren.
  macos sonoma beta installeren
 9. Zodra je Mac opnieuw opstart, ga je naar Systeeminstellingen (of Systeemvoorkeuren) > Algemeen > Opstartschijf, selecteer je je externe Sonoma-schijf en klik je op Opnieuw opstarten. Op die manier hoef je niet telkens wanneer je je Mac opstart naar de herstelmodus te gaan om je Sonoma-opslag te kiezen. Je kunt de instelling op elk moment terugdraaien.
  de opstartschijf wijzigen

Conclusie

De macOS 14 Beta is een geweldige manier om nieuwe functies uit te proberen en bij te dragen aan de verbeteringen die Apple met het nieuwe OS doorvoert. Beoordeel of je echt een upgrade van het OS nodig hebt en zorg ervoor dat je apparaat compatibel is voordat je beslist of je de macOS Sonoma Developer Beta of de openbare versie ervan wilt gebruiken.

Maak eerst en vooral een veilige back-up van je gegevens. Hoewel gegevensverlies door upgrades van besturingssystemen ongebruikelijk is, moet je het risico niet nemen. Gelukkig kun je zelfs na het formatteren van schijven verloren bestanden terughalen met betrouwbare software zoals Wondershare Recoverit.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

FAQ

 • Moet ik nu of later upgraden naar macOS Sonoma?
  Sinds Apple de stabiele versie van macOS Sonoma heeft uitgebracht, kun je ernaar updaten wanneer je maar wilt. Toekomstige functies worden nog getest, dus er zouden geen problemen moeten zijn.
  Daarnaast is het mogelijk dat sommige van je favoriete accessoires en apps niet werken met macOS 14. Daarom is het handig om de bètaversie van tevoren te installeren.
 • Hoe kan ik tijdens het testen van de macOS Sonoma Beta feedback geven?
  MacOS Sonoma Beta bevat een geïntegreerde Feedback Assistant-app. Deze is beschikbaar via het Dock of het Help-menu. Log in met je Apple ID, beschrijf het probleem, voeg logbestanden, screenshots of diagnostische bestanden bij en verzend het formulier.
 • Hoe kan ik downgraden van macOS Sonoma Beta?
  Dezelfde procedures die worden gebruikt om bèta-updates in te schakelen, moeten ook worden gevolgd om te downgraden vanaf macOS 14 Beta. Zoek vervolgens een tutorial die uitlegt hoe je je Mac opstart in de herstelmodus (de procedure verschilt afhankelijk van of het een Intel of Apple silicium Mac is), zodat je macOS opnieuw kunt installeren of kunt herstellen vanaf een Time Machine back-up.
  We hopen dat je een back-up hebt, want je moet je schijf wissen om een vorige OS-versie te krijgen. Zo niet, gebruik dan een herstelprogramma zoals Wondershare Recoverit.
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: