Upgraden naar macOS Sonoma

Uitgebracht in september 2023, de nieuwste macOS 14 Bijwerken heeft veel buzz gegenereerd. Het besturingssysteem, Sonoma genaamd, bevat opwindende nieuwe functies die zijn ontworpen om de prestaties te verbeteren, de productiviteit te verhogen en de veiligheid te vergroten.

Je moet echter niet te snel upgraden naar de nieuwste macOS. Controleer eerst de compatibiliteit van het apparaat en het besturingssysteem, maak een back-up van de gegevens, enz.

Leer hoe je je kunt voorbereiden op het updaten van je OS en ontdek hoe MacOS Sonoma upgraden zonder problemen.

In dit artikel
  1. Controleer of uw apparaat voldoet aan de systeemvereisten
  2. Alle toepassingen bijwerken
  3. Maak een back-up van je gegevens voor je upgrade naar macOS 14 Sonoma
  4. Zorg voor voldoende capaciteit voor macOS-upgrades
  5. Zorg voor een goede internetverbinding
  6. Uw Mac opladen

Wat zijn de voordelen van een upgrade naar macOS Sonoma?

mac laptop met geïnstalleerd sonoma os

Als algemene vuistregel geldt dat OS-updates erg belangrijk zijn als je wilt dat alle systemen soepel werken. Aan de andere kant zijn upgrades, hoewel ze nuttig zijn, niet absoluut noodzakelijk.

Moet je nu wel of niet upgraden naar macOS Sonoma? Is het OS stabiel en betrouwbaar, of zijn oudere versies beter?

In gewoon Engels: als je een apparaat hebt dat aan alle systeemvereisten voldoet, kun je het beste upgraden. Sonoma heeft bewezen een van de meest stabiele macOS-versies te zijn sinds de lancering, met soepele, naadloze prestaties en uitstekende snelheid.

Daarnaast heeft het een aantal functies en voordelen die zijn ontworpen om gebruikers te verrassen en de algehele ervaring te verbeteren:

 • Navigatie door systeeminstellingen bijgewerkt;
 • Safari-profielen;
 • iPhone-widgets;
 • Interactieve widgets;
 • Gepersonaliseerde tekstvoorspellingen;
 • URL-tracking voorkomen;
 • Spelmodus;
 • Communicatieveiligheid;
 • Spotlight zoekverbeteringen;
 • Verbeterde opties voor videoconferenties;
 • Toetsenbordverbeteringen;
 • Verbeteringen aan Notse;
 • Verbeterde toegankelijkheid;
 • Geavanceerde veiligheid en beveiliging.

Dit zijn slechts enkele van de nieuwe functies in macOS Sonoma. Als je van ze wilt genieten nadat je ze hebt leren kennen deze functies in detail, moet je zeker je OS upgraden.

Dingen die je moet doen voordat je je macOS upgradet naar Sonoma

Mensen die op Macbooks typen.

Voordat u het Mac-besturingssysteem kunt upgraden, moet het apparaat worden voorbereid. Er zijn maar een paar dingen die je moet doen, kijk maar.

Controleer of uw apparaat voldoet aan de systeemvereisten

Eerst en vooral moet je controleren of je toestel compatibel is met de nieuwe upgrade. Helaas is Sonoma niet compatibel met alle Macs en pogingen om het op incompatibele apparaten te installeren kunnen tot verschillende problemen leiden. De kans op fouten is groot, waardoor alle gegevens verloren kunnen gaan en het apparaat zelfs onherstelbaar beschadigd kan raken.

Daarom is het een must om te controleren of het apparaat voldoet aan de systeemvereisten!

Hieronder volgt een lijst met apparaten die Sonoma is compatibel met:

 • MacBook Pro (2018 of later);
 • MacBook Air (2018 or later);
 • Mac Mini (2018 or later);
 • iMac (2019 or later);
 • iMac Pro;
 • Mac Studio (2022 or later);
 • Mac Pro (2019 or later).

Als je een ouder apparaat hebt, kun je Sonoma OS helaas niet installeren.

Alle toepassingen bijwerken

apps op een mac-apparaat

De volgende stap is het bijwerken van alle apps! Oude apps voor de OS-upgrade kunnen ongewenste problemen veroorzaken.

Het overslaan van deze stap kan leiden tot prestatieproblemen, glitches of systeemcrashes.

Voer de volgende stappen uit om een applicatie bij te werken die is gedownload van de App Store

 1. Klik op de Apple logo > App Store;
  appelmenu op mac
 2. Klik op Updates in de zijbalk;
 3. Selecteer Alles bijwerken.
  Werk alle programma's op je Mac bij.

Apps die niet rechtstreeks uit de App Store worden gedownload, moeten handmatig worden bijgewerkt. Kijk op de website van de ontwikkelaar of er updates beschikbaar zijn en volg hun richtlijnen voor het bijwerken van apps.

Maak een back-up van je gegevens voor je upgrade naar macOS 14 Sonoma

Upgraden naar een nieuw besturingssysteem mag nooit leiden tot gegevensverlies. De upgrade heeft alleen invloed op het besturingssysteem (en de bijbehorende programma's) en niet op persoonlijke gegevens zoals video's en afbeeldingen.

Met dit in gedachten is het nog steeds een goed idee om voor de zekerheid een back-up te maken van al je gegevens. Hoewel er een kleine kans is op problemen tijdens de upgrade, is er toch enig risico. De enige manier om het risico volledig uit te sluiten is door een back-up te maken.

Bestanden kunnen worden geback-upt met Time Machine of met gespecialiseerde oplossingen zoals Wondershare's UBackit. UBackit is een one-stop-shop voor al je back-upbehoeften. Biedt back-up van bestanden, schijven, partities, NAS, Outlook, enz. Je kunt ook eenmalige, incrementele of geplande back-ups maken om ervoor te zorgen dat je nooit meer belangrijke gegevens kwijtraakt.

Zorg voor voldoende capaciteit voor macOS-upgrades

vrije ruimte op macbook

Als alle gegevens zijn geback-upt, controleer dan of er voldoende vrije ruimte op de schijf is om het Sonoma OS te installeren. Het nieuwe macOS vereist minstens 20-25 GB vrije ruimte, maar het is in je eigen belang om zoveel mogelijk vrije ruimte te hebben. Anders kun je problemen ondervinden tijdens de installatie.

Voer de volgende stappen uit om de vrije ruimte op uw apparaat te controleren

 1. Klik op de Apple logo > Over deze Mac;
 2. Selecteer in de werkbalk Opslag.

Het geeft in één oogopslag een overzicht van de beschikbare opslagruimte en de bestandstypen die ruimte in beslag nemen. Probeer minstens 30 GB vrije ruimte over te houden voor upgrades en verwijder indien nodig onnodige apps en bestanden.

Zorg voor een goede internetverbinding

OS-upgrades zijn vaak vrij zwaar en het Sonoma-installatieprogramma is ongeveer 13 GB groot. Voordat de upgrade geïnstalleerd kan worden, moet het apparaat natuurlijk eerst de benodigde bestanden downloaden, waarvoor een stabiele internetverbinding nodig is.

Als het downloaden wordt onderbroken, kunnen delen van de gegevens beschadigd raken of kunnen er fouten optreden tijdens of na de installatie. Controleer daarom je verbinding voordat je begint.

Start voor de zekerheid de router opnieuw op en controleer dan de verbinding:

 1. Klik op de Apple logo > Systeeminstellingen;
 2. Klik op Netwerk.

Om problemen te voorkomen, is het aan te raden om een ethernetkabel te gebruiken in plaats van WiFi bij het downloaden van het nieuwe Sonoma OS.

Uw Mac opladen

mac batterijpercentage

Zorg er ten slotte voor dat de batterij van de Mac volledig is opgeladen voordat je begint met de macOS-upgrade. Een volledig opgeladen batterij is vereist omdat de upgrade enkele uren kan duren en systeembronnen kan uitputten.

Volg deze stappen om je batterijpercentage te controleren:

 1. Klik op de Apple logo > Systeeminstellingen;
 2. Ga naar de Controlecentrum;
 3. Ga naar Batterij.
pictogramnoot
Opmerking: Het is over het algemeen geen goed idee om een Mac-laptop aangesloten te laten terwijl deze in gebruik is, omdat dit de batterij op de lange termijn kan beschadigen, maar je kunt overwegen om de laptop aangesloten te laten tijdens de installatie van Sonoma.

Hoe macOS Sonoma installeren

macos sonoma beeldscherm

Nu we de inleiding uit de weg hebben, is het tijd om je te laten zien hoe je macOS kunt upgraden naar Sonoma. De procedure is eenvoudig, maar neemt, zoals hierboven vermeld, behoorlijk wat tijd in beslag. Afhankelijk van je apparaat en het vorige geïnstalleerde macOS, kan dit enkele minuten tot enkele uren duren.

Je wilt dicht bij je Mac blijven voor het geval er iets misgaat, dus het is in je beste belang om de nieuwe upgrade te installeren wanneer je meer tijd over hebt.

Als je er klaar voor bent, vind je hier instructies voor het upgraden van je besturingssysteem naar Sonoma:

 1. Klik op de Apple logo > Systeeminstellingen;
  Instellingen Apple menusysteem.
 2. Selecteer Algemeen;
 3. Naast macOS Sonoma, klik op Nu upgraden.
  Upgraden naar macos sonoma

Blijf op de hoogte van de voortgang van het downloaden en installeren van macOS Sonoma. Als er voldoende capaciteit is en het apparaat volledig compatibel is, zou er geen probleem moeten zijn.

Wat te doen als het misgaat

macos sonoma installatieprogramma

Als Sonoma-upgrades te lang duren, kunnen er verschillende problemen zijn. Vooral de beschikbare ruimte en internetverbinding moeten opnieuw worden gecontroleerd. Dit zijn de twee meest voorkomende oorzaken van slecht werkende upgrades.

Als de verbinding stabiel is en je zeker weet dat er genoeg capaciteit is voor de upgrade, kan het probleem op de servers van Apple liggen. Als veel gebruikers tegelijkertijd toegang hebben tot de server en software-upgrades proberen te downloaden, kan het hele systeem vertraging oplopen, waardoor de installatie vastloopt of traag verloopt.

Wat het geval ook is, meestal is het voldoende om het gewoon wat tijd te geven. Wees geduldig en probeer het proces niet te onderbreken, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Het wordt echter lastiger als er gegevens verloren gaan tijdens de installatie van Sonoma. Als je geen back-up van je gegevens hebt gemaakt, moet je professionele software voor gegevensherstel gebruiken, zoals Wondershare Recoverit.

Wondershare Recoverit
 • Verwerkt meer dan 500 scenario's voor gegevensverlies, waaronder beschadiging, verwijdering en formattering van schijven.
 • Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gegevens herstellen in slechts een paar klikken.
recoverit doosrecoverit logo

Het ondersteunt alle bestandstypen en alle scenario's voor gegevensverlies, dus je zou in staat moeten zijn om je gegevens in een mum van tijd terug te krijgen. Zodra u het nieuwe Sonoma OS heeft geïnstalleerd, downloaden Wondershare Recoverit naar uw Mac en volg de onderstaande stappen om uw gegevens terug te halen:

 1. Lancering Wondershare Herstelit en selecteer de locatie om het herstel te starten;
  ecoverit selecteert locatie om herstel te starten
 2. Wondershare Recoverit begint automatisch met het scannen van uw Mac;
 3. Bekijk een voorbeeld van de bestanden die u wilt herstellen en klik op Herstel.
  bestanden bekijken en herstellen met recoverit

Wondershare Recoverit heeft een succespercentage van 95%, dus je zou in staat moeten zijn om al je bestanden terug te krijgen zonder al te veel gedoe.

Kan ik macOS Sonoma downgraden naar een oudere versie?

macos ventura beeldscherm

Als je niet tevreden bent met macOS Sonoma, is er misschien een manier om je oude besturingssysteem terug te krijgen. Dat hangt echter helemaal af van het apparaat dat je gebruikt.

Als je een nieuwe Mac met Sonoma koopt, kun je niet downgraden. Als je een upgrade uitvoert van een besturingssysteem zoals Ventura, kun je een downgrade uitvoeren met een tijdmachine als je een back-up hebt gemaakt:

  1. Sluit een schijf met je Time Machine-back-up aan op je Mac;
  2. Start uw Mac in Herstelmodus;

a. Macs met Intel - zet de Mac aan en houd deze ingedrukt. Opdracht +R toetsen;

b. Apple silicium-Macs - houd de knop Stroom knop;

 1. Selecteer Opties > Doorgaan;
 2. Onder MacOS hulpprogramma's, selecteer Herstellen vanaf een Time Machine-back-up;
  macos herstellen vanuit Time Machine-back-up
 3. Klik op Doorgaan > Doorgaan;
 4. Onder Bron herstellen, Selecteer de schijf met de Time Machine-back-up;
 5. Selecteer Herinstalleer macOS Ventura > Ga verder.
  Degraderen naar Makos Ventura.

Geef het apparaat de tijd om terug te keren naar het vorige besturingssysteem. Zoals bij elke OS-Bijwerken kan dit even duren, dus wees geduldig en laat je apparaat het werk doen.

Conclusie

De installatie van het nieuwe macOS Sonoma kan een hele reeks voordelen bieden. Het introduceert nieuwe functies en prestaties, levert uitstekende prestaties en maakt het mogelijk het apparaat volledig te personaliseren.

Als je apparaat aan de systeemvereisten voldoet, zou je geen problemen moeten hebben met de installatie, maar je moet wel een back-up van je gegevens maken met Wondershare UBackit. Als u gegevens verliest na de upgrade, kunt u vertrouwen op Wondershare Recoverit om ze terug te krijgen.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

FAQ

 • Moet ik nu upgraden of later?
  Als je geïnteresseerd bent in wat macOS Sonoma te bieden heeft, moet je overwegen om nu te upgraden. De servers van Apple moeten tijdens piekuren draaien en kunnen eenvoudig worden geüpgraded als aan de systeemvereisten wordt voldaan.
 • De Sonoma-installatie duurt te lang. Wat moet ik doen?
  Het upgraden van een besturingssysteem kan enkele uren duren, afhankelijk van je apparaat en het vorige besturingssysteem. Heb gewoon wat geduld en laat je apparaat het afhandelen. Controleer de internetverbinding en zorg ervoor dat het apparaat volledig is opgeladen en voldoende capaciteit heeft voor het nieuwe besturingssysteem.
 • Ik ben mijn gegevens kwijt na de installatie van Sonoma. Hoe kan ik het terugkrijgen?
  Als er gegevens verloren gaan door een nieuwe Sonoma upgrade, kunnen deze hersteld worden met een professionele oplossing zoals Wondershare Recoverit. Het slagingspercentage is 95% en bijna alle bestandstypen worden ondersteund, dus je zou in staat moeten zijn om je gegevens zonder problemen terug te krijgen.
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: