M2 vs. M1 Chip: de ultieme krachtmeting

De M2- en M1chips van Apple hebben een revolutie teweeggebracht in de architectuur van de Mac, waardoor macOS-apparaten van een ongekend vermogen zijn voorzien. De opmerkelijke prestaties, verbeterde grafische weergave, toonaangevende beveiliging, opmerkelijke efficiëntie en ML-mogelijkheden (machine learning) zijn slechts enkele van de vele kenmerken waarmee het zich onderscheidt van Intel-processors.

De vraag is, wat is het verschil tussen M1 en M2 chips? Hoe kun je kiezen tussen deze indrukwekkende processors?

Doe met ons mee aan deze ultieme M2 vs. M1 krachtmeting waarin we de specificaties van Apple's op maat gemaakte silicium vergelijken om te bepalen of de M2-chip de hype waard is.

In dit artikel

Over de M1-chip

specificaties apple m1 chip

In november 2020 bracht Apple de M1-chip uit, die het begin markeerde van een nieuw tijdperk van processors die speciaal voor Macs waren ontworpen. De meest opvallende verbeteringen ten opzichte van de Intel-voorgangers waren de topprestaties, de superieure efficiëntie en de langere batterijlevensduur dankzij de eerste eigen Mac-siliconen.

De M1 kreeg al snel drie krachtigere broers en zussen: de M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra, die stuk voor stuk revolutionairder waren dan de vorige. Hoewel Apple het daar niet bij liet, zorgde de M1-serie voor een revolutie op Mac-gebied. Naarmate de M-serie zich verder ontwikkelde, werd een tweede generatie van speciaal gemaakt Apple silicium mogelijk.

De opwinding rond de M2 chip

Specificaties voor de Apple M2 chip

Het was voor iedereen moeilijk om zijn opwinding te bedwingen toen de geruchten over de nieuwe M2 chip de ronde begonnen te doen. De M1 had de lat hoog gelegd. Wat zou zijn opvolger kunnen brengen? Wat bleek, nogal wat.

In juni 2022 onthulde Apple de M2-chip, een verbetering ten opzichte van de baanbrekende M1-processor. De M2 verbeterde Mac-apparaten met snellere prestaties, meer geheugenbandbreedte, versnelde mogelijkheden voor machine learning en een efficiënter energieverbruik, om maar een paar voordelen te noemen.

De revolutionaire M2-chip luidde de M2 Pro, M2 Max en M2 Ultra in, waardoor Mac-computers toegang kregen tot nooit eerder vertoonde kracht (nou ja, totdat de Apple M3-chip uitkwam, maar dat is een ander verhaal).

Maar totdat je naar de specificaties kijkt, is al dit gepraat over ongeëvenaarde prestaties zinloos. Om de opwinding te begrijpen, kun je hieronder kijken naar de verschillen tussen de M1 en M2 chips.

M2 vs. M1: Architectuurverschillen

m1 en m2 chip architectuur

Bij de overgang van de x86-architectuur van Intel naar ARM-gebaseerde SoC's (Systems on a Chip) zijn prestaties en energie in evenwicht. De RISC (Reduced Instruction Set Computer) microprocessorarchitectuur van Apple silicium bespaart energie zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, ook al kunnen Intel-processors mogelijk meer gecompliceerde instructies aan.

Om de snelheid en het vermogen te verhogen, wordt in de M1-chip gebruikgemaakt van het eerste generatie vijf-nanometer (N5) fabricageproces van TSMC. De architectuur bestaat uit zestien miljard transistors.

De M2, die 20 miljard transistors heeft, is gebouwd met behulp van het tweede generatie vijf nanometer fabricageproces (N5P). De belangrijkste reden waarom deze toename van 25% zoveel bijdraagt aan de efficiëntie en prestatieverbeteringen van de chip is dat er meer GPU-kernen vrijkomen.

M2 vs. M1: Verschillen tussen CPU en GPU

Het belangrijkste verschil tussen de M1 en M2 chips zijn de prestaties. De tweede generatie Apple silicium presteert beter dan de eerste, zoals je misschien al verwachtte.

De CPU-configuratie van de M1-chip bestaat in totaal uit acht kernen - vier voor Firestorm-prestaties en vier voor Icestorm-efficiëntie.

Vier Avalanche prestatiekernen en vier Blizzard efficiëntiekernen vormen de acht cores CPU-configuratie van de M2. Maar omdat de prestatiekernen 16 MB L2-cache hebben in plaats van de 12 MB van de M1, is de CPU 18% sneller. Beide chips hebben efficiency cores met 4 MB L2 cache.

CPU-prestaties van m2 versus m1

Met deze verbeterde octa-core CPU gaat de batterij langer mee zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Een 13-inch MacBook Pro 2022 met de M2-chip kan bijvoorbeeld tot 20 uur video afspelen op één acculading.

Wat de GPU-configuratie betreft, kan de M1-chip 41 gigapixels per seconde renderen met het maximum van acht kernen, wat 2,6 teraflops aan doorvoersnelheid oplevert. Dat biedt verbazingwekkende grafische prestaties, maar de M2 heeft meer GPU core ondersteuning.

De M2 heeft 35% snellere grafische prestaties met zijn tot 10-core GPU, rendert 55 gigapixels per seconde en levert 3,6 teraflops aan doorvoer.

m2 vs. m1 gpu-prestaties

De M2 versnelt grafisch-intensieve taken zoals videobewerking en 3D rendering aanzienlijk, ook al merk je het verschil misschien niet bij dagelijkse taken.

Hogere resoluties, snellere reactietijden, vloeiendere framerates en verbeterde visuele effecten in games, films en andere media zijn allemaal het resultaat van verbeterde grafische verwerking. Daarnaast kun je profiteren van videogesprekken met verbeterde graphics en minder ruis dankzij een verbeterde beeldsignaalprocessor (ISP).

M2 vs. M1: Neurale motor upgrades

m2 en m1 neurale motor

Een 16-core Neural Engine in de M2- en M1-chips van Apple ontlast de CPU en GPU van AI- en ML-werklasten. Deze beheert bijvoorbeeld beeldverwerking, real-time spraakherkenning, AR-functies en natuurlijke taalverwerking.

De Neural Engine van de M1-chip kan zonder twijfel 11 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS) verwerken. Dat cijfer wordt echter verhoogd naar 15,8 TOPS door de geüpgradede Neural Engine van de M2, waardoor deze 40% sneller is en de AI- en ML-mogelijkheden verder worden verbeterd.

M2 vs. M1: Media-engine

apple m2 media engine

Een ander belangrijk verschil tussen M1 en M2 chips zit in de media engine. Video's in de H.264- en HEVC-indelingen kunnen worden gecodeerd en gedecodeerd door de originele M1, hoewel de maximale resolutie 4K is.

Gebruikers kunnen 8K video's in de H.264 en HEVC formaten afspelen dankzij de video encoder van zijn jongere broer, die een grotere bandbreedte ondersteunt. ProRes- en ProRes RAW-versnellers zijn ook opgenomen in de media-engine van de M2, waardoor je meerdere 4K- en 8K-video's kunt streamen en kunt genieten van vertragingsvrij, energiezuinig afspelen.

M2 vs. M1: Unified Memory

m2 en m1 unified memory architectuur

In Apple siliciumchips delen de CPU, GPU en Neural Engine het geheugen om de algehele prestaties te verbeteren, gegevensoverdracht te versnellen en minder energie te verbruiken. Maar de M2 blinkt ook uit ten opzichte van de M1 in deze unified memory architecture (UMA).

De M1 chip heeft een geheugenbandbreedte van 68,25 GB/s en kan 16 GB gedeeld LPDDR4x geheugen ondersteunen. De M2 kan echter maximaal 24 GB gedeeld LPDDR5-geheugen ondersteunen. De geheugencontroller heeft ook lees- en schrijfsnelheden van 100 GB/s.

Met bijna 50% meer geheugenbandbreedte presteert de M2 chip beter op het gebied van energiebesparing en latentieverlaging. Wanneer de M2 processor wordt gebruikt, verspillen geheugenintensieve programma's en bewerkingen zoals 3D rendering, gaming en videobewerking geen bronnen.

M2 vs. M1: Beveiligde enclave

m2 beveiligde enclave

De M1-chip van Apple heeft gegevensversleuteling en gebruikersverificatie getransformeerd door iOS-beveiligingsfuncties naar macOS te brengen. De ingebouwde Secure Enclave, geïsoleerd van de centrale processor, versleutelt en ontsleutelt gegevens (bijv. auto-fill gegevens, wachtwoorden en biometrische gegevens voor Touch ID en Face ID), waardoor onbevoegde toegang wordt voorkomen.

Apple noemt dit onderdeel eenvoudigweg een Secure Enclave van de tweede generatie; het bedrijf heeft niet bekendgemaakt waarin dit onderdeel verschilt tussen M1- en M2-chips.

Niettemin, omdat het gebruik maakt van de Secure Enclave Processor, de Memory Protection Engine, een aparte Boot ROM en de Secure Enclave AES Engine om DMA (Direct Memory Access) aanvallen te dwarsbomen, garandeert het bestaan ervan het hoogste niveau van beveiliging.

M2 vs. M1: Beschikbaarheid apparaat

beschikbaarheid m1 vs. m2 apparaten

Juni 2023 markeert het einde van Apple's overgang van Intel-gebaseerde processors. De hele Mac line-up maakt nu gebruik van Apple's eigen silicium. Bekijk welke apparaten M1- en M2-chips gebruiken (inclusief hun krachtigere varianten).

Mac-apparaten met de M1-chip zijn onder andere de volgende:

  • MacBook Air 2020 (M1);
  • 13-inch MacBook Pro 2020 (M1);
  • Mac Mini 2020 (M1);
  • iMac 2021 (M1);
  • 14-inch en 16-inch MacBook Pro 2021 (M1 Pro of M1 Max);
  • Mac Studio 2022 (M1 Max of M1 Ultra).

De M2-chip wordt geleverd bij deze Mac-apparaten:

  • 13-inch MacBook Air 2022 (M2);
  • 15-inch MacBook Air 2023 (M2);
  • 13-inch MacBook Pro 2022 (M2);
  • Mac Mini 2023 (M2 of M2 Pro);
  • 14-inch en 16-inch MacBook Pro 2023 (M2 Pro of M2 Max);
  • Mac Studio 2023 (M2 Max of M2 Ultra);
  • Mac Pro 2023 (M2 Ultra).

De aankomende Apple Vision Pro, een MR (Mixed Reality) headset, zal ook voorzien zijn van de M2 chip. De lancering is gepland voor begin 2024.

M2 vs. M1: Overwegingen voor de gebruiker

Lezen over al deze M1 en M2 specificaties is misschien niet hetzelfde als de prestaties van deze chips in actie zien, maar je kunt ze nu vergelijken met meer tech-savvy kennis.

m1 vs. m2 gebruikersoverwegingen

Hoe dan ook, vooral als dit de eerste keer is dat je een Mac computer of werkstation koopt, weet je dat beide chips je verwachtingen zullen overtreffen. Bovendien weet je zeker dat je gegevens veilig zijn.

De prestaties zullen moeiteloos zijn met de 16 GB of 24 GB aan gecombineerd geheugen, en de opslagcapaciteit zal variëren afhankelijk van de configuratie die je kiest. De meeste Mac SSD's kunnen bijvoorbeeld worden geconfigureerd voor opslag tot 2 T, 1 T of 512 GB naast de standaard 256 GB.

Desondanks kunnen malware en andere online bedreigingen je Mac-opslag aantasten, zelfs met Apple's Secure Enclave en andere eersteklas componenten. Als je slechte digitale hygiëne toepast, zoals klikken op dubieuze afbeeldingsnamen of trappen in online oplichting, kan kwaadaardige code zijn weg vinden naar je systeem.

Als je je niet houdt aan beproefde cyberbeveiligingspraktijken, zal zelfs het krachtigste systeem je niet kunnen beschermen. Hetzelfde geldt voor onzorgvuldigheid (zoals het stoppen van gegevensoverdracht en het geforceerd loskoppelen van externe apparaten) of menselijke fouten (zoals het per ongeluk wissen van bestanden of het formatteren van de verkeerde schijf).

Naast virussen en andere malware leiden deze fouten vaak tot gegevensverlies. Als je een nieuw Mac-apparaat koopt, vooral eentje zonder beveiligde M1- of M2-chip, is dat geen zorg voor jou. Er gebeuren echter wel ongelukken, waardoor de vraag rijst of gegevens van een Mac met Apple silicon kunnen worden hersteld. Reken maar.

Ongeacht hoe je gegevens verliest, je kunt ze terughalen met software voor gegevensherstel. Wondershare Recoverit is daar een voorbeeld van. Een voorbeeld hiervan is Wondershare Recoverit. Het kan zelfs gebroken afbeeldingen en video's herstellen en beschadigde video's repareren.

Gratis downloaden
Gratis downloaden

Dit is hoe data herstel werkt met Wondershare Recoverit:

  1. Download en installeer het op je Mac, ga naar Harde schijven en locaties en selecteer de opslageenheid met verloren gegevens.
    bronnen van gegevensherstel
  2. Laat het programma Quick en Deep scans uitvoeren om je gegevens te vinden. Ondertussen kun je filters zoals bestandstype en -grootte gebruiken om het proces te versnellen.
    scannen naar verloren gegevens
  3. Bekijk een voorbeeld van de bestanden die kunnen worden hersteld, kies wat u wilt ophalen en klik op Herstellen.
    een voorbeeld van een herstelbare afbeelding
  4. Zoek op je Mac naar een veilige locatie (niet de oorspronkelijke map) en klik op Opslaan.
    een bestandspad selecteren

Wondershare Recoverit is uitstekend om op je Mac te hebben, het kan je gegevens redden met een 98% succespercentage in 500+ scenario's.

Conclusie

Nu we de verschillen tussen M1 en M2 chips hebben uitgesplitst, is het tijd om tot een oordeel te komen. Is de M2 microprocessor de hype waard? Is het beter dan de M1?

De M1 blijft een opmerkelijke chip die voldoet aan de behoeften van de meeste consumenten. Het heeft ook een iets lagere prijs. Het zal niet snel verdwijnen, ondanks dat nieuwe versies als paddenstoelen uit de grond schieten.

Maar de M2 is een beest en verslaat zijn oudere broer in bijna elke afdeling, met name de CPU- en GPU-prestaties. De meest duidelijke verschillen zijn te zien bij het uitvoeren van geheugenintensieve en grafisch veeleisende taken. Daarom is de M2 ideaal voor gebruikers die uitstekende 3D rendering nodig hebben, zoals gamers, content creators en videobewerkers.

Of je nu kiest voor de M1, M2 of de krachtigere versies (Pro, Max of Ultra), je kunt rekenen op een opwindende rit met uitzonderlijke prestaties en graphics.

Gratis downloaden
Gratis downloaden
Adriaan Willems
Adriaan Willems Mar 28, 24
Deel artikel: