Elk modern apparaat heeft partities op de harde schijf. Ze bewaren waardevolle gegevens op en scheiden verschillende secties van elkaar. Bovendien bewaren sommige ervan je besturingssysteem en back-upbestanden op voor gemakkelijkere toegang in geval van problemen met gegevensverlies.
Net als elk ander apparaat hebben ook de interne Mac-schijven partities. Mac-apparaten hebben echter ook een herstelpartitie die in sommige problematische situaties van onschatbare waarde kan zijn.
Lees verder voor meer informatie over de herstelpartitie op Mac-apparaten, inclusief hoe je deze kunt maken, verwijderen en herstellen en wat je moet doen als je deze kwijtraakt.
Inhoudsopgave
Wat is een Mac-herstelpartitie en hoe verschilt deze van een standaard schijfpartitie?
Een Mac-herstelpartitie is een zeer belangrijk onderdeel voor je herstelbehoeften. Het bevat een kopie van je besturingssysteem en essentiële bestanden die je moet beschermen als je deze kwijtraakt. Het enige doel is om herstelbestanden te dragen waartoe je toegang hebt als alles verkeerd gaat.
In tegenstelling tot een standaard schijfpartitie is dit onderdeel verborgen en kunt je er niet op de traditionele manier toegang toe krijgen. Je krijgt dit alleen als je te maken hebt met storingen of gegevensverlies.
Je kunt ook toegang krijgen tot de herstelpartitie als je je besturingssysteem opnieuw moet installeren, Schijfhulpprogramma moet gebruiken of de firmware moet repareren.
Waarom is de herstelpartitie van cruciaal belang?
Je kunt de herstelpartitie op Mac-apparaten zien als een reparatietool die je machine kan redden bij storingen. Hier zijn verschillende redenen achter het belang ervan:
- Systeemonderhoud en -beheer - Je kunt je macOS opnieuw installeren en de functies ervan beheren via de herstelpartitie.
- Schijfreparatie - Als je schijf problemen begint te vertonen en je problemen opmerkt, dan kun je deze partitie gebruiken om de situatie te beoordelen en kleine en complexere problemen te repareren.
- Problemen oplossen - Wanneer je algemene apparaatproblemen opmerkt, kunt je toegang krijgen tot de herstelpartitie en problemen met je apparaat oplossen om inzicht te krijgen in de oorzaak van het probleem.
Zoals je kunt zien, kan de herstelpartitie je helpen bij het ontdekken en oplossen van problemen met je Mac-apparaat.
Hoe je kunt controleren of je een herstelpartitie op je Mac hebt
Je kunt op twee manieren controleren of je Mac een herstelpartitie heeft: bij het opstarten en via de Terminal.
Controleer de macOS-herstelpartitie bij het opstarten
De eerste methode die je kunt proberen om te controleren of er een herstelpartitie op een Mac aanwezig is, is tijdens het opstarten. Hier is hoe:
- Start je Mac opnieuw op.
- Terwijl de Mac wordt ingeschakeld, houd je de Option-toets ingedrukt totdat je het scherm Opstartschijven ziet.
- Controleer of er een herstelpartitie is.
Controleer de macOS-herstelpartitie met behulp van de terminal
Als je bij het opstarten de herstel-HD niet ziet, dan kun je de Terminal gebruiken om de aanwezige partities te bekijken. Volg onderstaande stappen:
- Navigeer naar Finder > Toepassingen > Tools en dubbelklik op de Terminal-applicatie.
- Voer de opdracht diskutil list uit.
- Controleer of er een herstel-HD aanwezig is in de lijst.
Hoe je een herstelpartitie op een Mac aanmaakt
Voordat je een herstelpartitie op je Mac aanmaakt, raden wij je aan een back-up van al je gegevens te maken. Omdat het programma dat je gaat gebruiken wijzigingen aanbrengt in je schijf, bestaat de kans dat het enkele van je bestanden verplaatst of verwijdert. Maak daarom een back-up aan om ze te beschermen.
Nadat je een back-up heeft aangemaakt, controleer je of je over een installatieprogramma beschikt (download er een als je dat niet hebt). Download vervolgens de Herstelpartitie-aanmaker uit de Apple Store. Volg de onderstaande stappen om een herstelpartitie aan te maken:
- Open de Herstelpartitie-aanmaker en stel de app in door op OK te klikken.
- Kies de schijf waarop je de herstelpartitie wilt installeren. Klik op OK.
- Kies het gewenste installatieprogramma.
- Het programma zal je vragen je schijf te controleren voordat je verdergaat. Volg het advies.
- Klik ten slotte op OK om een herstelpartitie aan te maken.
Na een paar minuten kun je je apparaat opnieuw opstarten en controleren of je over een herstelpartitie beschikt.
Hoe Mac op te starten vanaf herstelpartitie
Zodra de herstelpartitie op de Mac is aangemaakt, kun je deze gebruiken om verschillende problemen op te lossen. Als je Mac-systeem bijvoorbeeld niet op een ideale manier kan laden of ernstige schade heeft opgelopen, dan kun jet u het in plaats daarvan opstarten vanaf de herstelpartitie.
De herstelmodus op Mac biedt ons idealiter vier opties: gegevens herstellen vanaf een Time Machine-back-up, macOS opnieuw installeren, online hulp krijgen of een schijfhulpprogramma uitvoeren. Met de toepassing Schijfhulpprogramma kun je met behulp van verschillende functies de ingebouwde schijf op de Mac beheren. Volg deze stappen om op te starten vanaf de Mac-herstelpartitie.
- Schakel je Mac in en als deze al is ingeschakeld, dan ga je eenvoudigweg naar het Apple-menu en start je deze opnieuw op.
- Wanneer het systeem opnieuw opstart, druk je tegelijkertijd op de toetsen Command + R. Mogelijk moet je ze een paar keer tegelijk indrukken nadat je het opstartgeluid hoort.
- Hierdoor wordt de Mac automatisch in de herstelmodus geladen en worden de volgende opties weergegeven. Je kunt Time Machine-back-upgegevens herstellen, macOS opnieuw installeren, online hulp krijgen of toegang krijgen tot Schijfhulpprogramma.
- Je kunt hier gewoon de optie van jouw keuze kiezen om verder te gaan. Als er bijvoorbeeld een firmware-gerelateerd probleem is, dan kun jet u ervoor kiezen macOS opnieuw te installeren. Klik op de relevante optie in macOS Utilities en volg de eenvoudige instructies op het scherm.
- Klik uiteindelijk op de knop Gereed en sla je keuzes op. Sluit de iCloud-applicatie af en wacht een even terwijl je iCloud-foto's worden gesynchroniseerd met het Mac-album.
Hoe je een herstelpartitie op een Mac kunt verwijderen
Het gebruik van de Terminal is een van de beste en eenvoudigste manieren om een herstelpartitie van je Mac te verwijderen. Controleer en onthoud echter goed de identificatiegegevens van je herstelpartitie en de systeemschijf om te voorkomen dat je de verkeerde partitie verwijdert.
Volg de onderstaande stappen om de herstelpartitie via Terminal te verwijderen:
- Open Terminal en typ de opdracht diskutil list. Druk op Terug.
- Zoek je herstelpartitie in de lijst en noteer de ID ervan. In dit geval is de identificatie disk1s3.
- Voer de opdracht diskutil eraseVolume APFS Blank [RECOVERY IDENTIFIER] uit (gebruik de juiste ID).
Dat zou je herstelpartitie met succes moeten verwijderen en een lege ruimte op je schijf moeten creëren.
Hoe je een herstelpartitie op een Mac kunt herstellen
De beste manier om een verwijderde herstelpartitie op je Mac-apparaat te herstellen, is door je software bij te werken. Ook al heb je het onderdeel verwijderd, het updaten van je apparaat zal het terugzetten.
Volg de onderstaande stappen om de herstelpartitie te herstellen:
- Ga naar het Apple-menu.
- Klik op Over deze Mac.
- Zoek Software-updates.
- Update je apparaat indien beschikbaar.
Moet ik de herstelpartitie op een Mac verwijderen?
Omdat de herstelpartitie je kan helpen bij het oplossen van kleine en complexe problemen op je apparaat, raden we je af deze te verwijderen. In plaats daarvan kun je een herstelpartitie maken op een ander apparaat, zoals een externe harde schijf, en deze vervolgens vanaf je computer verwijderen.
Als je een professional bent die ruimte moet vrijmaken op de Mac-computer, dan kun je u de herstelpartitie verwijderen. Het proces is niet geschikt voor beginners en mensen zonder ervaring op technologisch gebied, omdat dit tot vele problemen kan leiden.
Een van de redenen waarom veel mensen de herstelpartitie verwijderen, is het uitvoeren van een schone installatie van het besturingssysteem. In dergelijke gevallen is het beter om professionals te raadplegen die het voor jou zullen installeren in plaats van het te verwijderen.
Als je de herstelpartitie hebt verwijderd en spijt hebt van je keuze, dan kun je deze herstellen door de bovenstaande stappen te volgen.
Hoe je gegevens kunt herstellen van een verloren herstelpartitie op een Mac
De herstelpartitie kan enkele van de meest waardevolle herinneringen bevatten die je hoe dan ook wilt hebben. Wat als je ziet dat je bestanden en gegevens verloren zijn gegaan? Waarschijnlijk raak je dan in paniek. Veel factoren, waaronder slechte sectoren en malware, kunnen tot gegevensverlies leiden, maar wij zijn er om dit recht te zetten.
Je hebt een capabele tool nodig die je apparaat niet in gevaar brengt om gegevens uit dit geheime en verborgen onderdeel te herstellen. Een van de beste oplossingen is Wondershare Recoverit. Het biedt speciale oplossingen om de verloren, verwijderde en ontoegankelijke inhoud in verschillende situaties te herstellen. Dit omvat het herstel van gegevens van een verloren partitie op Mac.
- Herstelt verwijderde of verloren partities effectief, veilig en volledig.
- Maakt herstel mogelijk van gegevens die verloren zijn gegaan als gevolg van formatteren, schijfbeschadiging, virusaanval, systeemcrash en meer.
- Werkt met alle populaire bestandssystemen, zoals onder andere NTFS, FAT, HFS+ en APFS.
Om deze tool te gebruiken, ga je naar de officiële Wondershare Recoverit-website, download je de software voor macOS en start je het herstelproces door de onderstaande stappen te volgen:
- Open Wondershare Recoverit en kies Harde schijven en Locaties.
- Kies de schijf met de herstelpartitie.
- Nadat je de opslageenheid hebt opgegeven, begint het programma met scannen. Indien nodig kun je het proces onderbreken.
- Nadat het programma klaar is met scannen, bekijk je een voorbeeld van de herstelbare bestanden en selecteert je wat je wilt ophalen. Klik Herstellen.
- Kies waar je de bestanden wilt opslaan.
Binnen enkele minuten heb je al je gegevens terug.
Conclusie
Mac-apparaten behoren tot de meest geavanceerde technische machines. De meeste hebben een herstelpartitie waar je terecht kunt in geval van problemen met je besturingssysteem, schijven of andere componenten. Het kan van onschatbare waarde zijn in verschillende problematische situaties.
Je hebt geleerd hoe je een Mac-herstelpartitie kunt aanmaken, verwijderen en herstellen. We raden je echter aan betrouwbare software voor gegevensherstel, zoals Wondershare Recoverit, aan je gereedschapskist toe te voegen, zodat je op een vertrouwde oplossing kunt vertrouwen als de zaken verkeerd gaan.